13,700 PEKERJA DI SINGAPURA DIBERHENTIKAN, PALING TINGGI SEJAK 2009

PakaTun kata ekonomi Singapura lebuh baik dari Malaysia dan Malaysia Negara muflis.

Sejumlah 13,730 pekerja di Singapura diberhentikan dalam 9 bulan pertama tahun ini menjadikan jumlah pemberhentian pekerja yang tertinggi dalam tempoh 7 tahun, lapor Channel NewsAsia.

Angka itu, dikeluarkan oleh Kementerian Tenaga Manusia (MoM) hari ini dalam laporan pasaran buruh suku tahunan, menandakan kenaikan jumlah pekerja yang diberhentikan berbanding 10,220 orang dalam tempoh yang sama tahun lepas.

Angka itu dikatakan yang tertinggi sejak 9 bulan pertama tahun 2009 yang menyaksikan 21,210 orang diberhentikan kerja.

MoM berkata bagi suku tahun ketiga, terdapat 4,220 pekerja berlebihan, berbanding 4,800 dalam suku sebelumnya dan 3,460 orang dalam suku yang sama tahun lepas.

Laporan itu berkata 73% daripada warga singapura yang diberhentikan terdiri daripada profesional, pengurus, eksekutif dan juruteknik. Sebahagian besar yang diberhentikan juga memiliki kelayakan tertiari.

“Penguncupan jumlah pekerjaan, lebihan tenaga kerja yang meningkat, dan penurunan nisbah jawatan kosong berbanding penganggur mencermikan kelesuan ekonomi sejagat dan penstrukturan ekonomi yang berterusan,” kata kementerian, dan menambah rakan pihak ketiga akan membantu mereka yang terjejas mencari pekerjaan.

Kadar pengangguran keseluruhan kekal pada 2.1%. Dalam kalangan warga Singapura, kadar pengangguran mencecah 3% pada September, berbanding 3.1% pada Jun, dan dalam dalangan penduduk, 2.9% berbanding 3% sebelumnya.

Bagaimanapun, laporan juga menunjukkan lebih ramai orang mengambil masa yang lama mencari pekerjaan, melihat kepada kadar pengangguran penduduk jangka masa panjang meningkat kepada 0.8% pada September berbanding 0.6$ tahun lepas, dan paras September paling tinggi sejak 2009.

Jumlah pekerjaan secara keseluruhannya turun 2,700, penuruan pertama sejak lebih setahun lalu.

Penemuan MoM menunjukkan sebab utama penurunan ialah penguncupan industri pembuatan dan pembinaan, yang menjejaskan kebanyakan pemegang permit pekerjaan.

Dalam 9 bulan pertama, jumlah pekerjaan bertambah 14,500, pertumbuhan yang terendah sejak 2009.

20161213-pekerja-singapura-diberhenti

212 Replies to “13,700 PEKERJA DI SINGAPURA DIBERHENTIKAN, PALING TINGGI SEJAK 2009

  1. Aku dari dulu tanya geng² Najibers, kalau Mukhriz jadi PM apa masalah ?

    Diorang jawab ;

    Mana boleh Mukhriz jadi, kroni, bapak dia dah jadi PM.
    Respond : Najib bapa dia kerja apa dulu ?
    Mukhriz xboleh jadi PM, sebab akar umbi tak sokong dia.
    Respond : Dah tahu akar umbi tak sokong, macam mana dia nak jadi PM ? Bodohkan reason ?
    Mukhriz xboleh jadi PM sebab dia bertanding DUN je.
    Respond : Ha, dah tau dia bertanding sebagai ADUN ‘je’, how come nak jadi PM ?
    Mukhriz xboleh jadi PM sebab nanti dia akan bagi project kepada kroni-kroni Tun.
    Respond : Aku mintak lah diorg short-list kroni-kroni Tun. Nothing listed. Lepas tu tanya, apa yang kroni-kroni tu buat sampai susahkan rakyat ? Kalau Mukhriz jadi PM, rakyat susah, yang PM sekarang rakyat aman bahagia ke ?
    Last-last, nanti diorg akan cakap, DAP nak jadi PM. Celaru & keliru United Mohd Najib Organization (UMNO) hari ini.

    How come dalam tempoh yang sama ;

    Timbalan PM disingkirkan.
    2 MB disingkirkan.
    3 Menteri disingkirkan.
    Gabenor Bank Negara (yang turut kritik 1MDB) tidak dilanjutkan khidmat.
    Penguam Negara ditukar.
    Pengerusi SPRM ditukar.
    2 Timbalan P.SPRM ditukar.

    Apa semua ni ?

    Tak habis disitu, mereka divert isu Campur Tangan asing , soros dan alih-alih isu Banglow LGE 2.6 juta (duit dia sendiri).

    Aku tanya, TV3 hari-hari isu banglow, isu Jabatan Air Sabah RM113 juta, KBS 100 juta, 1MDB RM berbilion² dll (terlalu banyak untuk di list) yabg hakikat duit rakyat, mana al-kisahnya ?

    Last-last apa diorg bagi jawapan ?
    CUBA GULINGKAN KERAJAAN YANG SAH DIPILIH OLEH RAKYAT.

    Ini lah kebebalan & kebodohan mereka 😌😂😥

    Kopipes bermaklumat.

    1. Media Singapura hanya rank 154th di dunia. Malaysia di 62th. Ini mereka terpaksa dedahkan sebab sumber lain sudah dedahkan. Jika tidak mereka tutup mulut dan tidak kata apa-apa pun. Tugas mereka hanya untuk angkat PAP aje. Tak boleh tulis negative tentang keadaan sebenar. Ini pun mereka cuba soften the reporting. Kau baca actual reporting la di CNA atau Strait times. Seperti perkara ini tidak penting macam bergitu atau small matter.

Leave a Reply