Antara Rumah, Gerai dan Kilang di Pulau Pinang

Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng, mengakui kerajaan negeri ada mengeluarkan arahan menangguhkan sebarang tindakan ke atas kilang pemprosesan habuk kayu haram yang beroperasi selama 10 tahun di Sungai Lembu, Penanti.

Beliau berkata, arahan itu adalah sebahagian daripada dasar diperkenalkan kerajaan negeri yang menegaskan aktiviti penguatkuasaan perlu ditangguhkan ke atas sebarang struktur atau premis haram yang dibina di mana-mana kawasan di negeri itu sebelum 2008.

Beliau berkata, penahanan EXCO Kebajikan, Masyarakat Penyayang dan Alam Sekitar negeri, Phee Boon Poh juga dibuat berikutan arahan berkenaan.

“Arahan ini sebenarnya untuk memberi laluan kepada pentadbiran kerajaan negeri mengenal pasti tindakan sewajarnya yang boleh dilakukan ke atas kilang pemprosesan habuk kayu haram terbabit.

“Kita mengambil kira pelbagai aspek untuk merobohkan sebarang struktur haram di negeri ini, termasuk sama ada ia memberi kesan negatif kepada masyarakat dan alam sekitar atau sebaliknya,” katanya ketika ditemui di pekarangan Kompleks Mahkamah Pulau Pinang, di sini, hari ini.

Rujukan:

Kilang haram: Kerajaan PP mengaku tangguh tindakan

https://www.bharian.com.my/berita/kes/2017/08/311411/kilang-haram-kerajaan-pp-mengaku-tangguh-tindakan

13 Replies to “Antara Rumah, Gerai dan Kilang di Pulau Pinang

    1. Antara kacang tanah, pendita kristian, belasah lubang pungkok orang, belasah bini orang, nyonyot peliag dlm jamban, hempas2 mikrofon, bayar dulu 300 juta tunai utk kertas projek aje tapi projek terowong baru nak fikirkan, banglo diskaun, rembat 100 bilion wang rakyat, dana dari zionis, kipas jepun, apanama, katak lompat, gerombolan bersih yg bershit, batu nisan dan pengebumian beramai2 ph diPRU14​ ……

  1. Lamanya buat kajian kat kilang haram atau sebab masuk akuan tiap-tiap bulan dan sebangsa serta sefahaman. Bila melibatkan gerai dan perkampungan melayu/india laju saja nak ambil tindakan. Kenapa…? Sebab taukeh atau pemaju laju beri dan bayar duit. Nampaknya slogan kerajaan PP iaitu CAT adalah bertepatan iaitu jilat apa ada sehingga bersih dan licin supaya bukti lupus tapi bila dah kenyang.. ada sisa tertinggal dan Sprmpun tibai. Malangnya Dap dan Ph… Bangkai kuman di seberang lautan nampak tapi bangkai gajah depan mata… tatak nampak maa.

Leave a Reply