Arab Saudi Dan UAE Memperkenalkan GST Bermula Hari Ini

Hari ini adalah hari pertama GST 5% diperkenalkan di UAE dan Arab Saudi.

Mereka tidak mempunyai pilihan kerana kedua-dua negara perlu menyelamatkan 1UAEDB dan 1SADB (mengikut logik Pakatan selamatkan 1MDB).

Memandangkan petrol di kedua-dua negara juga dikenakan GST, harga petrol UAE akan lebih mahal dari Malaysia mulai hari ini.

Terdapat juga laporan berita yang belum disahkan oleh kumpulan media Saudi, Saudi Gazette bahawa, Arab Saudi juga menaikkan harga petrol (termasuk GST) menjadikan harga lebihkurang sama dengan Malaysia.

Tarif elektrik domestik di Saudi turut meningkat tiga kali ganda pada hari ini.

—-
Rujukan:
UAE, Saudi Arabia impose 5pc VAT under new taxation system
https://www.thenews.com.pk/print/262941-uae-saudi-arabia-impose-5pc-vat-under-new-taxation-system

68
Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Abdul Jalil
Guest

Tak ada yang nak menyalak ke

Mus Saffir Senja
Guest

Sebab Najib yg menghasut nya.. Si botak peluru kosong..

Kerambit Jahat
Guest

Page troll ni, rata2 follower ahlul fekah ekonomi..so aku x mau komen byk2, depa ni sahih tisu.. ikut ja rentak depa..

” SYUKUR ALHAMDULILLAH”..

Kerambit Jahat
Guest

Jahanam la rakyat depa, dah la US dok bg syarat2 bangang.. hmmmm…ada akai, pikiaq la.. ” ingin saya pesan, GST tidak bebankan rakyat.” ” GST… Read more »

Zaidi Saad
Guest

Tahniah! Akhirnya GST berjemaah. 6% sikit sgt, rakyat malaysia nak 20% baru ngam??

Ibni Idrus
Guest

Suruh diorang cakap kat peniaga Arab kat Mekah GST Haram

Zaman Rahman
Guest

setiap servis & barangan pasti ada gst nnt… ckp kt pak arab itu… gst tu haram

Md Amir
Guest
Zaman Rahman
Guest

sapa2 kata gst tu haram…. cuba2 la tak bayar gst nnt kt mekah ye….

Zaharul Zanzaiedi Hj Zakaria
Guest

hahahaha page ni dh mcm page troll le plak

Zainie Mokhtar
Guest

Bangang.. yang korang anti dan benci sesangat kat tanah air sendiri Malaysia ni dah kenapa.. apa yg kerajaan buat semua salah.. tapi bila negara lain… Read more »

Achmad Achmad
Guest

Tu jenis orang sindrom terecat akal bro..suruh mereka cek buat#ujianmental..kalau nak saringan awal saya bole buat saringan pengesanan #AwalTerencatAkal..

Mohd Taufik
Guest

Bila rase syukur sudah hilang…smua akan jd x betul pd mata mereka…

Rusman Idris
Guest

Duduk sahaja di Artik atau Antartika , mungkin semua free … cuma bawa baju tebal !
Alhamdulillah … syukur dgn kemakmuran negara kita.

Kerambit Jahat
Guest

Syukur Alhamdulillah..tp dalam erti bersyukur tu banyak hujahnya.. hangpa Ni politik wechat ka, atau baru kenai politik..

Zainie Mokhtar
Guest

Kerambit Jahat.. sapa yg ko maksudkan politik wechar atau baru kenal politik.. aku lahir berbelas tahun sebelum Mahadhir jadi PM lagi.. aku rasa susah senang… Read more »

Rusman Idris
Guest

Tidak pernah menyertai mana2 parti politik … tapi sudah lebih lima dekad mengikut perkembangan politik negara kita setiap masa. Bermula zaman Tun Razak hinggalah Najib… Read more »

Addy Asmawi
Guest

Tgk la harga brg diaorg plak berapa, gaji diaorg plak berapa, apa brg plak yg dikenakan gst.. Apa plak aset2 negara diaorg yg dijual dan… Read more »

Achmad Achmad
Guest

#AddyAsmawi ada masalah sindrom #terencatAkal ker..bole buat pengesanan awal..

Addy Asmawi
Guest

Owh yg terencat akal tu bapak ko, sbb tu ko jwb soalan aku tu camtu wakakakakaka..

Mohd Taufik
Guest

Gst arab saudi 5%…

Yani ML
Guest

saudi negara pengeluar minyak no.1 masih buat gst. Mesti saudi nak bankrap ..haiiiiii

Gir Rizalo
Guest

Gay lgbt otak mmg ingat buntot jer ko ni..ko dh nk mati dh ke sbb gst

Addy Asmawi
Guest

Bapak ko la gay.. Sbb tu ko malu nak letak muka ko, sbb bapak ko gay!

Addy Asmawi
Guest

Saudi mmg negara pengeluar minyak, so??? Apa yg aku tny x jwb, tetiba je menjawab benda lain, bodoh ke apa ko nih??

Shahrul Nizam
Guest

Hoii..saudi nk bgkrap oooiiiii…pengeluar myk pun kena kn gst woiii..khakhakha

Addy Asmawi
Guest

Tgk la harga brg diaorg plak berapa, gaji diaorg plak berapa, apa brg plak yg dikenakan gst.. Apa plak aset2 negara diaorg yg dijual dan… Read more »

Awang Mahathir
Guest

Adoh teroknye mentaliti cai2 mahacai benar & fitnah pun xdpt d beza..

Shahrul Nizam
Guest

Rasa nye gaji dan harga barang di mlysia ni dah seimbang..org melayu je menyalak nk murah itu ini..free itu ini..bgsa lain ada??

Addy Asmawi
Guest

Bapak ngan mak ko melayu gak kan?? So bapak ngan mak ko menyalak gak la ek??