Cara Mahathir vs Najib Berjimat

#Cara_Mahathir

1. Memotong 10% gaji menteri.
2. Memberhentikan 17 000 penjawat awam kontrak.
3. Tiada bonus dan kenaikan gaji.
4.5 agensi kerajaan di gugurkan (NPC, JKKKP, Pemandu, Jasa & SPAD).

Jumlah penjimatan = RM 500 – 600 juta setahun.

#Cara_Najib

1. Memberhentikan subsidi kepada IPPs
2. Mengambil alih IPP.
3. Di samping dapat mengurangkan tarif elektrik untuk rakyat.

Jumlah penjimatan = RM 7.2 billion setahun.

TANPA perlu menutup periuk nasi sesiapa. Malah mampu menambah jumlah penjawat awam dari semasa ke semasa.

Sumber: Nabeel Naqie

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=153233268866172&id=100025384990196

Rujukan:
http://pakdin.my/tag/ipp

21
Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Putraacho Acho
Guest

Dh kalah wek caro kalah..hehehe…biarla yang monang bersorak hehehe..yang mobang memang perlu bersorak, yang kalah terime je laa hakikat…cakap lebih pun tak guna…kat jari tu… Read more »

Mat Nor Pizal Ahmad
Guest

akur lh wahai manusia

Cik Fatin Ibrahim
Guest

X pe la kita redha….. anda yg memilih

Faizal Tapoo
Guest

kerajaan bangang skang mewarisi kerajaan bangang lama…yg lama tu jd bangang sbb warisi kerajaan bangang yg lagi lama dari dio…..kesimpulannyee madey bangang…

Che Noran Mohd Jelas
Guest

A bunch of cartoons at the helm..

Suriani Yahya
Guest

Cara baru untuk kerajaan menjana pendapatan negara, minta rakyat derma sikit seorang! Pendapat pakar ia cukup memuaskan, tabung kerajaan akan melimpah dalam masa terdekat, cukup… Read more »

Che Noran Mohd Jelas
Guest

Cara pentadbiran old school & tidak relevan

Khairuddin Noordin
Guest

Buat 17000 owang xda kerja jimat kepala bapak dia

Izat Megat
Guest

Jika berdasar fakta yg diberikn Cara najib lebih menguntungkn

Kay Maria
Guest

Beza kebijaksanaan Najib mentadbir negara dgn Madey memg jauh bezanya.tu bg org yg berpandangan jauh le..

Yazit Darus
Guest

Sekarang kan dia orang tengah seronok, chegu banyak Naik pangkah Dan gaji, staff kerajaan dapat bonos dan naik gaji, 7juta rakyat dapat brim, tol percuma,… Read more »

Kay Maria
Guest