CHINA PEGANG SAHAM BANDAR MALAYSIA 24% PEMBANGANG KATA JUAL NEGARA. FELDA PEGANG 37% SAHAM LADANG TERBESAR NAK BELI INDONESIA?

Felda patut meneruskan pembelian RM2.3 bilion Eagle High, walaupun bukan pemegang saham majoriti lebih daripada 50%, Felda akan menjadi pemegang saham tunggal terbesar di dalam Eagle High.

Pemegang saham terbesar semasa adalah kumpulan Rajawali akan memegang 31.6% – lebih rendah daripada Felda 37%.

Bayangkan Malaysia adalah pemegang saham syarikat terbesar yang mempunyai lebih 1 juta ekar tanah di Indonesia.

Undang-undang Indonesia tidak membenarkan orang asing untuk menjadi pemilik majoriti bagi begitu banyak tanah – itulah sebabnya mengapa Felda tidak membeli 51%.

Pembangkang membantah apabila China membeli 24% daripada 486 ekar Bandar Malaysia dengan harga yang menarik RM2.96 bilion, rasanya pembangkang akan mengancam pembunuhan jika Malaysia memutuskan untuk membolehkan Indonesia untuk membeli 37% sebagai pemegang saham tunggal terbesar syarikat yang mempunyai 1 juta hektar tanah di Malaysia – walaupun harga Indonesia akan membayar pada RM100 bilion.

20161228-eagle-high-plantation-felda

3 Replies to “CHINA PEGANG SAHAM BANDAR MALAYSIA 24% PEMBANGANG KATA JUAL NEGARA. FELDA PEGANG 37% SAHAM LADANG TERBESAR NAK BELI INDONESIA?

Leave a Reply