Eksklusif! Najib berkata setiap orang harus dilayan sama rata mengikut undang-undang

(MMO) – Datuk Seri Najib Razak hari ini mengatakan bahawa undang-undang mesti digunakan sama rata kepada semua orang, termasuk Tun Dr Mahathir Mohamad.

Bercakap kepada Malay Mail di rumahnya di sini, Najib berkata perdana menteri juga perlu meneliti dirinya sendiri.

“Apa pun, ia perlu adil. Peraturan undang-undang perlu diterapkan dengan cara yang sangat adil, dan ia harus dilihat untuk semua orang. Semua orang mesti mematuhi undang-undang.

“Maksud saya, jika anda telah menerima 30 kuda dari rakan-rakan anda, itu juga harus diambil kira, kerana dia telah mengaku secara terbuka. Kuda itu diberikan oleh kawan-kawannya.

“Dia telah menerima kepuasan daripada rakan-rakannya dan telah mengakuinya secara terbuka,” kata Najib mengenai Dr Mahathir.

Dalam temu bual oleh CNN Indonesia dua tahun lalu, Dr Mahathir mendedahkan minatnya terhadap kuda, juga memberitahu penyiar Amerika bahawa dia memiliki hampir 40 daripadanya. Dia juga berkata beberapa kuda diberikan kepadanya.

Dr Mahathir secara konsisten menegaskan bahawa siasatan terhadap skandal 1MDB dan peranan Najib di dalamnya mesti tertakluk kepada kedaulatan undang-undang dan proses yang sewajarnya.

PM juga mengatakan dia tidak membalas dendam terhadap Najib, dan akan dibicara dengan adil. Tetapi Dr Mahathir juga mengatakan bahawa Najib masih perlu menghadapi akibat jika didapati bersalah melakukan salah laku jenayah.

Dalam temu bual hari ini dengan Malay Mail, Najib juga mempersoalkan kedudukan Lim Guan Eng sebagai ketua menteri kewangan, kerana Guan Eng masih dalam perbicaraan kerana dakwaan rasuah.

Najib menuduh Pakatan Harapan (PH) mengamalkan “double standards” ketika menilai integriti ahli parti sendiri.

“Ini bertentangan dengan apa yang mereka katakan. Mereka mengamalkan piawaian “double standards”. Ketika berhadapan dengan orang-orang mereka sendiri, ia adalah sesuatu yang lain, ketika berhadapan dengan para pemimpin BN, itu sesuatu yang lain.

“Nah, prinsipnya adalah kedaulatan undang-undang. Seseorang tidak bersalah sehingga terbukti bersalah, jadi dia tidak bersalah kerana dia hanya baru didakwa. Walaupun dia tidak bersalah, tetapi kebanyakan orang tidak fikir bahawa ia adalah sesuai untuk seorang lelaki yang telah sedang didakwa untuk dilantik sebagai menteri kewangan, sehinggalah dia membersihkan namanya.

“Saya tidak mengatakan dia bersalah, tetapi bersihkan nama anda terlebih dahulu,” kata Najib.

http://pakdin.my/tag/najib-razak

35
Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Geng Kopi Meru
Guest

Hahah betol lah tu.. ko nak harap apa dah namanya pembangkang.. lain lah korang kerajaan dedak banyak siot…

Asmidar Sulaiman As
Guest

bulan pose ni..ramai yg berlumba2 mengalirkn pahala kt najib..alhamdulillah..

Abd Mutalib
Guest

Kepada penyokong kerajaan ,jgn layan page ni…sebelum PH ambil pemerintahan Malaysia.page mcm nak mati x ada org komen pun.kini page ni ramai yg komen.itu admin… Read more »

Abd Mutalib
Guest

Kepada penyokong kerajaan ,jgn layan page ni…sebelum PH ambil pemerintahan Malaysia.page mcm nak mati x ada org komen pun.kini page ni ramai yg komen.itu admin… Read more »

Razak Abdullah
Guest

Bukan semua 30 Juta Malaysian bencikan DSN… insyaalah..Moga dilindungi Allah saw…

Azlan Sundar Abdullah
Guest

Sebab orang yang berkuasa boleh curi duit dan rakyat perlu maafkan, tapi curi sardin RM4 boleh penjara 5 tahun .apa makna undang-undang negara.

Abdul Karim Mat Yusup
Guest

Banyak lagi yg perlu di dedahkan, tak kira siapa mereka

Haziq Kamal
Guest

Hidup lagi page bodoh ni

Yazit Darus
Guest

Lim guan eng juga akan dimansuhkan jangan risau, Malaysia baru

EricMicheal Yoong
Guest

Kes forex, kes liwat atau kepala penyamun maha firaun tu mahkamah DS Anuar dah maafkan. Jadi x perlu bawa p mahkamah lagi.