PakaTun Sedar Tak Ringgit Mengukuh Selepas Pembentangan Bajet 2017?

Selepas pembentangan bajet 2017 Jumaat lepas, tidak ramai yang mahu berkonsi berita baik artikel bertajuk “Ringgit dijangka naik minggu depan kerana Bajet 2017 positif” apa yang PakaTun hebahkan dan adalah pembohongan kononnya bajet ini adalah “bom jangka”, “tidak baik”, “tidak bermakna” atau “tidak realistik.

Dalam artikel itu, seorang peniaga Forex dipetik berkata bahawa Bajet 2017 meningkatkan sentimen ke atas ekonomi Malaysia kerana ia menawarkan beberapa penjelasan bagaimana negara akan menghadapi tahun baru.

“Topik-topik utama berkisar perbelanjaan kerajaan untuk mempercepatkan pertumbuhan, meningkatkan pelaburan untuk perniagaan kecil dan sederhana, dan mengurangkan defisit bajet.

“Malaysia meneruskan usaha untuk mengembalikan kestabilan ekonomi dan oleh itu, telah dipaparkan dalam tema bajet kali ini untuk meningkatkan perpaduan dan pertumbuhan ekonomi,” katanya.

Beliau berkata kejatuhan harga komoditi dan kebangkitan dollar Amerika terus memberi tekanan kepada negara-negara membangun, tetapi Malaysia telah menunjukkan daya tahan dengan pertumbuhan keluaran dalam negara kasar meramalkan di antara empat dan lima peratus pada tahun 2017.

“Keadaan inflasi diramalkan meningkat melepasi 3% pada tahun 2017 dan eksport 2.7%, keseluruhan prospek Malaysia kelihatan agak menggalakkan,” katanya.

Memang benar. Pada hari Isnin dan hari ini, niai ringgit meningkat setiap hari sejak Jumaat.

Ringgit berbanding USD1 kepada RM4.1980 meningkat RM4.15576 sekarang.

Pounds UK, ia meningkat daripada RM5.1249 kepada RM5.08385.

Dolar Singapura, meningkat dari RM3.0247 kepada RM2.98814

Euro dari RM4.65572 kepada RM4.52455

Yen Jepun dari RM4.0279 kepada RM3.980

Sejak Ringgit menambah nilai berbanding semua mata wang utama, ini bermakna bahawa ia adalah kerana pengukuhan Ringgit dan bukan kerana USD yang lemah.

harga bon kerajaan turut meningkat. Kebanyakan orang beranggapan bajet 2017 mengurangkan kebimbangan defisit fiskal yang lebih besar. Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengumumkan belanjawan pada hari Jumaat, mengelakkan langkah-langkah populis dan pasaran meyakinkan serta berikrar untuk mengurangkan defisit fiskal dan beban hutang negara.

“Bajet 2017 dijangka meningkatkan keyakinan pelabur asing, premium risiko ekuiti yang lebih rendah dan menyediakan sokongan kepada Ringgit dalam jangka sederhana,” kata Qi Gao, FX strategi untuk Scotiabank.

Kita dapat melihat pasaran antarabangsa dan pakar ekonomi yang sebenar tertarik kepada bajet negara kita berbanding ahli-ahli politik PakaTun.

20161025-ringgit-mengukuh-bajet-2017

119
Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Dllah Ahat
Guest

Dllah Ahat liked this on Facebook.

Hendetson Entering
Guest

Hendetson Entering liked this on Facebook.

Hafizsaad Hafiz
Guest

Hafizsaad Hafiz liked this on Facebook.

Marzuki Hj Yunus
Guest

Marzuki Hj Yunus liked this on Facebook.

Kamar Mamat
Guest

Kamar Mamat liked this on Facebook.

Muhamad Hafiz Hashim
Guest

Muhamad Hafiz Hashim liked this on Facebook.

Sam Anwar Hussein
Guest

Sam Anwar Hussein liked this on Facebook.

Jiwa Kahcau
Guest

Jiwa Kahcau liked this on Facebook.

Sufian Kamaruddin
Guest

Sufian Kamaruddin liked this on Facebook.

Aswardi Mohamad
Guest

Aswardi Mohamad liked this on Facebook.