PESERTA BERSIH DITENDANG BUKAN ANGGOTA POLIS

Polis di-Raja Malaysia menafikan bahawa lelaki yang ditendang peserta Baju Merah di Sabak Bernam baru-baru ini adalah anggota mereka seperti diviralkan di media sosial semenjak semalam.

Menurut PDRM, lelaki tersebut, Kusaini Kassim merupakan pekerja stor JKR dan nombor yang tertera pada ruangan nombor anggota polis dalam laporannya adalah nombor kad pengenalan lama.

Malah gambar Kusaini memakai seragam polis juga tidak boleh dijadikan sandaran mendakwa lelaki itu sebagai anggota PDRM memandangkan dia hanya memakai bahagian atas seragam tersebut.

Namun tindakan Kusaini memakai seragam polis itu membolehkan dia didakwa di bawah Seksyen 25 Akta Kesalahan Kecil 1855 kerana memakai pakaian seragam tidak dibenarkan dan Seksyen 9 (1) Akta Rahsia Rasmi 1972 kerana menggunakan uniform tanpa kuasa.

Insiden itu tempoh hari giat diviralkan kalangan penyokong dan media pembangkang demi meraih simpati warga netizen bertujuan memberi gambaran bahawa Kusaini telah dikasari kumpulan Baju Merah.

Namun beberapa pihak mendakwa punca sebenar insiden itu apabila lelaki tersebut sengaja merempuh masuh ke dalam kumpulan peserta Baju Merah dengan niat mewujudkan provokasi.

187
Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Ikajessika Jessika
Guest

Ikajessika Jessika liked this on Facebook.

Ahmad Faroq
Guest

Ahmad Faroq liked this on Facebook.

Dolly Siti
Guest

Dolly Siti liked this on Facebook.

Kudus Abu Bakar
Guest

Kudus Abu Bakar liked this on Facebook.

Razman Ramli
Guest

Razman Ramli liked this on Facebook.

Eepa D' Ace
Guest

Eepa D’ Ace liked this on Facebook.

Jackie Khan
Guest

Jackie Khan liked this on Facebook.

Mohd Zaki Jamal
Guest

Mohd Zaki Jamal liked this on Facebook.

Waa'Yie Foqever
Guest

Waa’Yie Foqever liked this on Facebook.

MRamdan Ibrahim
Guest

MRamdan Ibrahim liked this on Facebook.