Rafizi Merapu Lagi: Kali Ini Berkaitan Rang Undang-undang Perbekalan Tambahan Bagi Bajet Tahun 2016 Hasil Daripada Peningkatan Harga Petroleum Melebihi Harga Jangkaan

Rafizi Ramli menjadikan isu besar mengenai rang undang-undang bajet tambahan 2016 yang dibentangkan oleh Kerajaan bagi  tambahan perbelanjaan sebanyaj RM3 bilion bagi tahun 2016 kebanyakannya untuk projek pembangunan. Beliau berkata Kerajaan adalah tidak bertanggungjawab.

Tetapi apa yang tidak disebut oleh Rafizi adalah bahawa Kerajaan sendiri yang memotong bajet 2016 sebanyak RM9 bilion pada januari 2016 kerana harga minyak bagi tahun 2016 adalah lebih rendah daripada jangkaan awal USD 48 setong. sasaran harga minyak baru telah ditetapkan pada USD30 hingga USD35 setong bagi 2016.

Tetapi harga minyak kemudian melonjak lebih tinggi pada purata USD43.55 setong bagi 2016 oleh itu Kerajaan membelanjakan RM3b tambahan lebih daripada bajet yang ditentukur semula.

Cut by RM9 billion then increased back by RM3 billion. So, what is Rafizi’s problem?

Dipotong sebanyak RM9 bilion kemudian mencadangkan peruntukan tambahan sebanyak RM3 bilion. Jadi, apa masalahnya?

LSS.

———

Nota: Untuk bajet 2017, harga minyak telah disasarkan kepada USD45 setong. Harga minyak adalah lebih tinggi daripada jangkaan bagi 3 bulan pertama 2017, jadi ada lebihan pendapatan yang  di sini. Tetapi Kerajaan tidak akan membelanjakan lebihan tersebut sekarang kerana langkah berhati-hati kemungkinan harga minyak menjadi lebih  rendah pada hujung tahun ini.

Adakah ini apa yang dipanggil tidak bertanggungjawab?

Nota tambahan:

Yang meroyan mengatakan kemana hasil GST dan lain-lain hasil negara, setiap perbelanjaan tertakluk kepada Rang Undang-undang Perbekalan yang mesti dibentangkan di Parlimen dan dibahaskan sebelum boleh dibelanjakan.

Bukan boleh berbelanja sesuka hati dan Ahli Parlimen pembangkang sepatutnya tahu mengenai ini tetapi berterusan membodohkan Pengikutnya yang memang sudah bodoh.

7
Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Zulhelmi Sulaiman
Guest

nie sotong tau cari salah…. x tau cari penyelesian…. pas tu cuba nk jatuhkan kerajaan… sebab sotong dh x sabar nk memerintah….

Mohamad Syukri
Guest

Woi mangkuk…kau baru lepas pekena ketum ke?

Zura Zetty
Guest

dia bahas kan pun dekat parlimen…kalau salah tolong betul kan..br la tau siapa yg merapu

adam ahmad
Guest

Rafizi Merapu Lagi: Kali Ini Berkaitan Rang Undang-undang Perbekalan Tambahan Bagi Bajet Tahun 201… https://t.co/CsSe0TLa5w

Mohd Fadhil
Guest

So sila balas fitnah tersebut dgn fakta ye.setakat ngan air liur basi baik men tengteng ke

Kamaluddin 阿列克斯 தீன்
Guest

Rafizi Merapu Lagi: Kali Ini Berkaitan Rang Undang-undang Perbekalan Tambahan Bagi Bajet Tahun 2016 Hasil… https://t.co/UYMjs4FMAI

Anti-DAP Club
Guest

Rafizi Merapu Lagi: Kali Ini Berkaitan Rang Undang-undang Perbekalan Tambahan Bagi Bajet Tahun 2016 Hasil… https://t.co/zD44YT8sGT