Tanah Felda Jalan Semarak: Siapa Di Sebalik Syarikat Yang Terlibat – Mahacai Cap Bunga Kena Tahu

Kedua-dua pemilik Synergy Promenade, syarikat yang didakwa telah merampas tanah RM270mil dari FELDA melalui Felda Investment Corp (FIC), ialah Noraini Soltan dan adiknya, Rahman Soltan.

Noraini Soltan adalah seorang usahawan terkenal yang mendapat pembiayaan dan dilatih oleh PNB untuk memulakan syarikat plastik bernama Spiro Plastics pada tahun 1992 semasa Tun Ismail Mohd Ali adalah pengerusi PNB. Tun ismail Ali adalah saudara ipar Tun Mahathir.

Dengan bantuan PNB, syarikat itu telah berkembang selama bertahun-tahun menjadikan Noraini terkenal sebagai Vendor Proton.

Malah, dia sering mengambil peranan sebagai  pengerusi  penganjur kepada beberapa majlis anjuran Persatuan Vendor Proton (PVA):

http://protonvendors.com/html/news_events_details.aspx?NID=MlTIerxzjfSn4HQUF1TZKg==&GPID=PsO7gq8Qk7IcD9g1KsiCvA==&PID=kNO%20AF1TGEuZh3EzBIUPWw==

Mahathir adalah akrab dengab  PVA dan kerap memberikan ucapan didalam majlis persatuan itu.

https://www.thestar.com.my/news/nation/2010/12/10/dr-m-tells-proton-vendors-to-produce-components-for-electric-cars/

Anaknya, Mukhriz juga mempunyai pelbagai kaitan dengan Noraini Soltan

http://mukhrizdaretochange.blogspot.my/2011/06/officiating-perodua-design-engineering.html

Seorang agi yang mendaoat perhatian ialah Zahid Mat Arip, yang merupakan ahli jawatankuasa PERKASA dan kini merupakan Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi Parti, Parti Pribumi Bersatu Malaysia.

Beliau adalah pembantu khas Tan Sri Isa semasa perjanjian tanah Semarak dalam tahun 2014 dan sebelum ini di reman oleh SPRM beberapa bulan lalu kerana peranannya dalam pembelian sebuah Hotel di Kuching dengan harga yang lebih tinggi oleh Felda Investment Corp.

Oleh itu, orang-orang PRIBUMI yang kini cuba mengaitkan saudara dan adik Soltan kepada pemimpin kerajaan sekarang perlu sedar bahawa hubungan mereka dengan Mahathir, keluarganya dan partinya lebih akrab.

LSS.

*********

Rujukan:

https://tinyurl.com/y9vgxm6j

59 Replies to “Tanah Felda Jalan Semarak: Siapa Di Sebalik Syarikat Yang Terlibat – Mahacai Cap Bunga Kena Tahu

  1. Dahsyat…. Meriahnya page ni… Alhamdulillah… Aku ade tapi tadi line slow..
   Pertamanya… Tentu la negara yg bayar RM50billion hutang 1MDB tu walau dlm bentuk apa pun… Aku dengar hutang IPIC pun negara dah langsaikan juga… Tak pasal2 negara menangkuk hutang n rakyat menanggung beban.. . peruntukkan bayar hutang budget 2018 pun 30 billion… Nak bayar hutang apa lagi agaknya negara ni..
   Aku ni memang specie berbeza …tak reti meroyan n merapu dari kau orang… Text berdasarkan dari fakta.. Yang meludah ke langit tu…. Tak perlu aku buat… Tang songlap TU…. Ye ke… 2.6 billion songlap? Tanah felda ni songlap ? GST umrah/ IMAMS tu apa. FGV/FIC scandal tu apa….

  2. Bila anak Najib buat X-rated movie dgn berpuluhan juta , Yb sorang lagi jadi overnight millionaire, malahan nobody questions d riches of Najib n menteri2 UMNO… Oh.. Kekayaan mereka turun dari langit ..😂😂😂😂😂😂😂…
   Mane anak Najib tak nampak batang hidung… Best buddy dia Jho Lo mane..
   What a load of crap… Orang yg berduka lara…. Bersekongkol dgn pembangkang ?😂😂😂😂😂😂…Alhamdulillah …aku tengok Tun M, DS Muhyiddin, Mokhriz happy he… Yg risau Najib kot…. Sbb UMNO dilanda banyak sangat scandal …Oh my…….