10 ustazah mangsa tinjauan lucah dapatkan khidmat terapi

Popular

01:00:37

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak...

Kos pengeluaran arang batu turun, tarif elektrik dijangka lebih rendah

Tenaga Nasional Bhd (TNB) menjangkakan kemungkinan berlakunya penurunan kecil...

PROTON terus catat jualan memberangsangkan

Proton Holdings Bhd (PROTON) menjual sebanyak 11,378 unit kenderaan...

Covid-19: Masa sesuai kaji semula dasar pelaburan negara

Ini merupakan masa yang sesuai untuk Malaysia membuat pertimbangan...

China akan beli 1.7 juta tan minyak sawit Malaysia sehingga 2023

China menyatakan komitmennya untuk membeli 1.7 juta tan minyak...

Terkini

Kemarin, tersangka preman di Jakarta Utara dan Jakarta Barat ditangkap

Jakarta (ANTARA) - Sejumlah berita seputar kriminalitas Jakarta terkait...

KISAH ANTI-VAKSIN, ISU PERDANA MENTERI BARU DAN HARAPAN KEPADA YDP AGONG

1. Anti vaksin jadi kambing hitam. Itulah yang mula...

Kim Jong Un label K-Pop sebagai ‘barah mudarat’

PYONGYANG: Pemimpin Korea Utara Kim Jong Un menuduh K-Pop...

限行令延长警方继续设路障·韩沙:接受14日到期通行信

内政部长拿督斯里韩沙再努丁指出,由于政府已延长限行令3.0两周,警方会继续接受将于14日届满的关键领域通行信函,直至28日。

Healthcare Assistant In The UK Steals Dead Patient’s Bank Card To Buy Snacks

A healthcare assistant, Ayesha Basharat was caught stealing an...

BERITAmediacorp: Lebih separuh daripada 17 asatizah yang menjadi mangsa tinjauan lucah baru-baru ini sedang atau sudah mendaftarkan diri untuk menjalani terapi, menurut seorang pakar terapi keluarga Akademi SYM Persatuan Pemudi Islam Singapura (PPIS), Cik Maimunah Mosli kepada BERITAmediacorp.

Lebih tepat lagi, dalam tempoh kurang lima hari ini, dua asatizah sudah menjalani terapi sementara lapan yang lain telah mendaftarkan diri.

Sokongan seperti ini dapat dihulurkan kepada mangsa hasil kerjasama PPIS dengan Majlis Ugama Islam Singapura (MUIS) dan Liyana Musfirah Network.

Cik Maimunah sendiri merupakan salah seorang pakar terapi yang sedang menangani kes terkait dengan tinjauan lucah itu dan beliau berkongsi secara ‘live’ bersama BERITAmediacorp pada Ahad (30 Mei) antara kesan insiden berkenaan terhadap para mangsa.

“Ada yang dah mula tidak boleh tidur. (Ada juga) membayangkan ‘gangbang’ berlaku kepada diri mereka. Isu ini kompleks walaupun mereka tidak benar-benar melalui insiden itu,” kata Cik Maimunah.

Pada Rabu (26 Mei), mula kecoh di media sosial tentang gambar 12 ustazah tempatan yang dimuat naik ke wadah Me We di mana pengguna ‘M A’ mengajukan soalan: “Ustazah mana patut kena ‘gangbang’?” atau dirogol secara beramai-ramai.

Tinjauan tersebut dimuat naik sehari sebelumnya (25 Mei).

Turut terbongkar adalah satu lagi tinjauan lucah yang dimuat naik pengguna sama pada April. Lima ustazah disenaraikan dan soalan yang diajukan juga hampir sama, iaitu: “Gangbang Ustazah mana?”

PARA ASATIZAH DIJANGKA ALAMI TRAUMA KOMPLEKS

Dari sudut pandangan Cik Maimunah sebagai seorang pakar terapi, beliau berpendapat para mangsa kini sedang mengalami kondisi dipanggil ‘Complex Trauma’.

“Apa yang kita dengar, mereka sudah mula tidak boleh menjalankan tugasan harian. Yang ada terpaksa hentikan kelas, ada yang terpaksa meletakkan tanggungjawab sebagai seorang ibu, dan juga sebagai seorang isteri (ke tepi) kerana banyak perkara bermain di fikiran mereka,” terang Cik Maimunah.

Jenis trauma ini berbeza daripada trauma yang dialami mangsa yang secara langsung berdepan peristiwa malang seperti kemalangan, penganiayaan ataupun rogol.

Ia sejenis tindak balas emosi walaupun dalam kes ini, para mangsa tidak benar-benar dirogol dan sekadar disenaraikan online.

“Saya nak tekankan isu ini bukan sahaja tentang ‘gangbang’ tetapi ia juga melibatkan isu identiti mereka sebagai seorang asatizah. Keperibadian mereka dan sebagainya. Ini adalah isu harga diri mereka,” tegas Cik Maimunah lagi.

YANG DIPERLUKAN MANGSA…

Mengulas lebih lanjut, Cik Maimunah berkata adalah “sangat penting” bagi masyarakat memberi ruang kepada para mangsa. Ada implikasinya sekiranya isu ini terus-menerus dibincangkan di media sosial, katanya.

“Apa yang saya nampak, ramai di antara kita, dalam perbincangan yang dilakukan, kita gunakan wadah media sosial. Perlu kita fikirkan kesan menggunakan media sosial untuk membincangkan perkara sedemikian. Kita harus ingat bahawa perkara ini bukan sahaja menjejas individu, tetapi emosi, psikologi dan juga jiwa mereka (mangsa),” kata Cik Maimunah.

Kesannya boleh berlarutan, tambahnya.

“Contoh, mangsa (kemudian) sebutkan sesuatu di media sosial. Apa yang mereka katakan itu, akan ada kesan di sisi undang-undang. Mereka belum jelas lagi… apa yang mereka cakap itu adakah dari segi emosi mereka ke, ataupun dari pandangan mereka, ataupun adakah ini satu fakta?”

“Jadi kita perlu sangat sangat mengambil berat tentang perkara ini. Beri ruang kepada mangsa, untuk mencari ketenangan supaya mereka dapat memikirkan apa yang mereka kata dan apa kesan yang mereka katakan terhadap diri mereka mahupun keluarga,” ujar Cik Maimunah.

– BERITAmediacorp/aq

BACA juga:

Leave a Reply