Banjir kilat di tiga kampung di Gua Musang - pakdin.my

Gua Musang: Hujan lebat tiga jam bermula jam 8 malam tadi menyebabkan 30 rumah penduduk di tiga kampung di sini dilanda banjir kilat.

Banjir kilat yang melanda Kampung Tanah Puteh, Kampung Lepan Jaya dan Agropolitan Rantau Manis itu disebabkan limpahan air dari anak sungai berhampiran.

Pegawai Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) daerah, Mohd Yusalmi Yusoff, berkata pihaknya menerima panggilan kejadian itu jam 10 malam dan 10 anggota dikerah ke lokasi.

- Advertisement -

Paling teruk terjejas ialah Kampung Tanah Puteh yang mana air naik hingga ke paras pinggang dan penduduk tidak sempat menyelamat barangan rumah. Tiada penduduk dipindahkan kerana banjir surut mulai jam 3 pagi.

Seorang penduduk yang ditemui, Norizan Awang, 48, berkata banjir kilat mula memasuki rumahnya jam 10 malam. Ketika itu dia sempat meletakkan dokumen penting di tempat yang selamat.

“Dalam keadaan kelam kabut, air sudah naik separas pinggang. Berikutan itu, saya bergegas menyelamatkan anak perempuan dan lima lagi anak keluar ke tempat selamat.

“Ini adalah kali kelima rumah kami kena banjir tahun ini. Kami jangka banyak kali terpaksa meredah banjir kerana musim tengkujuh baru bermula,” katanya.

“Ini adalah kali kelima rumah kami kena banjir tahun ini.
UTAMANASIONALBanjir kilat di tiga kampung di Gua Musang

Kongsi Berita