Saksi menangis, tegaskan cek yang diberi kepada Ahmad Zahid sumbangan politik

SAKSI ke-31 kes dakwaan rasuah terhadap bekas Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi sebak ketika memberi keterangan sehingga memaksa mahkamah berhenti rehat selama 10 minit.

Datuk Abu Hanifah Nordin, 68 yang merupakan pemilik Sarana Kencara Sdn. Bhd. dilihat mengesat kedua-dua kelopak matanya ketika menjawab soalan peguam Ahmad Zahid, Datuk Ahmad Zaidi Zainal.

Abu Hanifah juga merupakan bekas ketua pegawai eksekutif (CEO) dan bekas pemegang saham terbesar Datasonic Group Berhad (DGB), serta pengarah dalam Datasonic Technologies Sdn Bnd (DTSB).

Peguam: Datasonik satu-satunya syarikat yang layak membekalkan cip polycarbonate kepada kerajaan. Setuju?

Abu Hanifah: Kami yang terbaik. Kami telah bersedia. Ada syarikat cuba untuk mendapatkan kontrak itu.

Peguam: Datuk tahu atau tidak pembekalan cip polycarbonate (dengan syarikat Abu Hanifah) telah menjimatkan berjuta-juta ringgit wang kerajaan?

Abu Hanifah: Benar. Kami yang paling murah dan terbaik. Ada yang dikatakan (fitnah) terhadap syarikat (kami) hanyalah khabar angin.

Abu Hanifah tiba-tiba senyap. Dia kelihatan mengesat matanya dengan sapu tangan. Ahmad Zaidi yang menyedari situasi tersebut bertanya sama ada Abu Hanifah ok atau tidak.

Saksi masih mendiamkan diri dan hanya mengesatkan matanya sekaligus memaksa peguam memohon kepada Hakim Collin Lawrence Sequerah untuk berhenti rehat selama 10 minit.

Selepas perbicaraan bersambung, Abu Hanifah berkata, dia menjadi emosi apabila saksi pendakwaan Dr Uzailee Abdul Latif dalam keterangan di mahkamah semalam didakwa bercakap tidak benar mengenai syarikatnya.

Dr Uzailee yang merupakan bekas timbalan setiausaha bahagian perolehan kerajaan Kementerian Kewangan (MOF) semalam berkata, Kementerian Dalam Negeri pernah menyatakan rasa tidak puas hati terhadap prestasi DTSB.

Syarikat itu didakwa sering lewat membekalkan polikarbonat sehingga menyebabkan Jabatan Imigresen (JIM) terputus bekalan sehingga menjejaskan prestasi perkhidmatan.

Ahmad Zahid, selaku Menteri Dalam Negeri pada April 2017 dituduh menerima rasuah RM6 juta dalam dua keping cek daripada pengarah DTSB Chew Ben Ben didakwa untuk kontrak pembekalan 12.5 juta cip pasport Malaysia selama lima tahun kepada DTSB.

Dua keeping cek masing-masing bernilai RM1 juta dan RM5 juta itu dikeluarkan oleh Sarana Kencara Sdn Bhd.

Di dalam mahkamah hari ini, Abu Hanifah yang juga merupakan saksi pendakwaan beberapa kali menyatakan beliau tidak bersetuju cek yang diberikan kepada Ahmad Zahid adalah rasuah.

Dalam kenyataan secara bertulis kepada mahkamah dan keterangannya ketika disoal peguam, Abu Hanifah menengaskan dua cek yang diberikan kepada Ahmad Zahid merupakan sumbangan politik.

Peguam: Saya terus kepada kenyataan bertulis (Abu Hanifah), perenggan 60 dan 68. Ada bersangkutan.

Saya bacakan perenggan 60. “Tujuan pembayaran duit itu merupakan duit sumbangan politik dan tidak ada kena mengena dengan Datasonic Group Berhad, DTSB atau anak-anak syarikatnya dan SKSB tidak ada talian perniagaan dengan Datasonic Group atau anak-anak syarikatnya.”

Saya bacakan perenggan 68, “Kedua-dua cek tersebut bukanlah sebagai wang rasuah kepada Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi kerana KDN telah menganugerahkan projek kepada DTSB/DGB.”

Datuk masih berpegang pada kenyataan ini?

Abu Hanifah:  Pada pendapat saya, pengetahuan saya ini bukan rasuah.

Peguam: Cek yang Datuk beri kepada Chew Ben Ben untuk disampaikan kepada Zahid Hamidi, Datuk jelaskan itu bukan wang rasuah dan tidak ada kaitan dengan Datasonic mendapat kontrak?

Abu Hanifah: Bukan (wang rasuah) Tiada kaitan dengan Datasonic. Pada padangan saya, saya dan isteri pemilik Sarana Kencana. Sarana Kencana sangat berterima kasih dengan government of the day. Datuk Seri Najib wujudkan Skim Jejak Jaya pada 2008. Dia memberi saya projek bernilai RM20 juta dengan itu kami menjadi syarikat disenaraikan dan berharga RM40 juta.

Kini syarikat yang sama bernilai RM2 bilion. Tidakkah saya patut berterima kasih kepada kerajaan?

Peguam: Kalaulah begitu keadaannya dan Datuk Zahid terima cek tersebut dan digunakan untuk kegiatan Yayasan Akalbudi untuk tujuan amal jariah. Adakah Datuk mempunyai sebarang bantahan?

Abu Hanifah: Tidak ada masalah.

Abu Hanifah turut menekankan perkara yang sama kepada peguam pendakwaan, Ahmad Sazilee Abdul Karim bahawa cek yang diberikan kepada Ahmad Zahid bukanlah rasuah sebaliknya hanyalah sumbangan politik.

Pendakwaan: Peguam (Ahmad Zahid) tadi ada merujuk Datuk kepada (pengakuan bertulis) perenggan 60 dan 68. Datuk telah menegaskan bahawa ini bukan rasuah. Boleh Datuk jelaskan?

Abu Hanifah: Saya waktu itu CEO Datasonic, saya juga Pengerusi Sarana Kencana dan saya juga pegarah beberapa buah syarikat.

Kami beri sumbangan atas nama Serana Kencana Sdn. Bhd. kerana kita berbesar hati sebab syarikat yang kita senaraikan itu dari bernilai RM40 juta kini menjadi lebih RM2 bilion.

Begitu juga Chew Ben Ben. Dia mengetuai beberapa syarikat. Dia ambil cek daripada saya dan pergi beri kepada Datuk Seri Ahmad Zahid.

Semua ini dilakukan dalam urusan Sarana Kencana. Kenapa pula sekarang dikaitkan dengan projek-projek Datasonic. Saya pun tidak faham. Kenapa tidak dikaitkan dengan syarikat lain yang saya ada?

Semua ini hanya berkaitan dengan Serana Kencana dan bagaimana ia mendapat manfaat daripada skim yang kerajaan wujudkan. Bagi kami hanyalah kepada the government of the day.

Datasonic juga memberi sumbangan kepada Tabung Harapan iaitu the government of the day. Duit itu pula perlulah untuk kerja-kerja CSR (corporate social responsibility) -SuaraMerdeka

Facebook Comments

BERKAITAN

Kategori:

TERKINI

Kesesakan LRT: PH melalak dan merapu sembang fasal dasar pengangkutan awam, rakyat teraniaya

Korang nak tahu tak fasal LRT 3 yang dijangka dirasmikan dan digunapakai tahun 2023 nanti actually tersasar dari jadual asal sepatutnya tahun 2020 dah...

Gol pelik punca Selangor diratah JDT

Ketua jurulatih Selangor FC, Michael Feichtenbeiner menyifatkan dua gol pada awal permainan yang dijaringkan Johor Darul Ta'zim (JDT) mematahkan semangat pemainnya hingga diratah 1-5...

[Video] Jalan sesak akibat Kemalangan 2 lori terbalik di KM 425.7 (arah utara) PLUS Utara di antara Bukit Beruntung & Bukit Tagar.

Kejadian berlaku kira-kira jam 10 pagi di KM425.7 (arah utara) Lebuhraya Plus diantara Bukit Beruntung ke Bukit Tagar. Kesesakan berlaku sejauh 18 kilometer dari Rawang...

Syed Saddiq mempergunakan nama ibu bapa untuk berbohong?

Syed Saddiq didakwa mengeluarkan wang tunai RM1.12 juta secara tidak jujur daripada akaun bank PPBM untuk kegunaan sendiri. Daripada situ, dia menggunakan RM100k untuk membeli...

[Video] Seorang daripada dua remaja hilang akibat arus deras di Penampang ditemukan

Penampang: Seorang daripada mangsa yang dilaporkan hilang selepas dihanyutkan arus deras di Sungai Kampung Pogunon, sejak semalam, ditemukan lemas di Sungai Moyog Kampung Pagansakan...

SPRM akan siasat individu terima dana UKSB termasuk Muhyiddin Yassin

SPRM dalam kenyataan berkata, agensi itu juga mengesahkan sudah menerima beberapa aduan terhadap individu terbabit Siasatan yang akan dijalankan mengikut bidang kuasa yang...

Artis versetile, Adibah Noor meninggal dunia

Ramai peminat masih tidak dapat menerima kenyataan pemergian artis versatile Adibah Nor. Media sosial di penuhi dengan berita pemergian beliau. Berita awal mengenai pemergian Allahyarham...

2 remaja maut motosikal bertembung kereta di Kalumpang

HULU SELANGOR: Dua remaja lelaki maut selepas motosikal dinaiki mereka, bertembung sebuah kereta di Kilometer 75 Jalan Kuala Lumpur-Ipoh dekat Taman Keliang, Kalumpang di...

Dr Mahahir lindungi Muhyiddin daripada didakwa – Razlan

Ahli Majlis Kerja Tertinggi Umno, Razlan Rafii mendakwa berlaku pendakwaan terpilih ketika pentadbiran Mahathir Mohamad, susulan laporan Muhyiddin Yassin dikatakan menerima dana daripada Ultra...