Sunday, March 3, 2024

Bilal masjid melecur diserang lelaki bertopeng ketika hendak azan subuh – di simbah minyak sebelum nyalakan api- pakdin.my

MALANG tidak berbau.
Begitulah yang dapat menggambarkan nasib seorang bilal berusia 65 tahun apabila dia melecur teruk akibat disimbah minyak pada awal pagi Rabu.

Menerusi kejadian di Masjid Al-Hasanah, Taman Rakyat, Alor Setar, Kedah, Amri Budin hadir ke lokasi itu untuk mengalunkan azan solat Subuh sebelum didatangi suspek yang kemudiannya menyimbah minyak pada tubuhnya lalu menyalakan api.

Menurut menantu mangsa, Jarina Awang, bapa mentuanya mengalami kecederaan melecur pada bahagian muka, tangan dan sebelah kiri tubuhnya.

“Seperti biasa ayah menunggang motosikal pergi ke masjid. Pagi tadi selepas sampai di masjid, ayah berjalan-jalan di luar masjid untuk melihat kain rentang mengenai satu kuliah agama.

“Tiba-tiba sebuah motosikal yang ditunggang seorang individu memakai topeng muka datang ke arah ayah lalu menyimbah minyak dan menyalakan api ketika ayah sedang membaca maklumat pada kain rentang itu,”katanya

Kata Jarina, jemaah masjid yang menyedari kejadian itu segera membantu memadamkan api dan membuka baju bapa mertuanya sebelum salah seorang daripada mereka menghubungi seorang lagi anak mangsa, Shahrizal, 41.

Menurutnya, abang iparnya itu kemudian datang ke masjid tersebut bersama isterinya untuk membawa bapa mentuanya ke Hospital Sultanah Bahiyah, (HSB) bagi mendapatkan rawatan.

Lelaki tersebut kemudian membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kota Setar kira-kira jam 9 pagi tadi, berhubung kejadian menimpa bapanya itu.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kota Setar, Asisten Komisioner Mohd Rozi Jidin mengesahkan kejadian itu dan memaklumkan siasatan sedang dijalankan untuk mengesan suspek. – Sinar Harian.

UtamaBERITABilal masjid melecur diserang lelaki bertopeng ketika hendak azan subuh - di...

Ikuti kami di: FACEBOOK | INSTAGRAM | META | X | TIKTOK | YOUTUBE

POPULAR