Sumbangan untuk membiayai portal ini:
Maybank:
158088200693 PayPal: [email protected]

Sumbangan untuk membiayai portal ini: Maybank: 158088200693 PayPal: [email protected]

Pengagihan Daging Korban Harus Dilakukan Oleh Orang Islam, Kata Jamil Khir - pakdin.my

Pengagihan Daging Korban Harus Dilakukan Oleh Orang Islam, Kata Jamil Khir - pakdin.my

Teresa Kok mengagihkan sendiri daging korban kepada masyarakat Islam

Pengagihan daging korban perlu dilakukan oleh orang Islam kerana ia merupakan ibadah keagamaan dan demi memastikan ia tidak menimbulkan sensitiviti di kalangan umat Islam, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom.

Beliau berkata walaupun pengagihan daging korban itu boleh dilakukan oleh golongan bukan Islam tapi perkara berkenaan boleh menimbulkan rasa tidak puas hati di kalangan umat Islam.

“Pengagihan daging korban tidak salah dalam konteks hukum Islam tetapi persoalannya sekarang di manakah pemimpin-pemipin masyarakat dan anggota politik yang beragama Islam dalam melaksanakan ibadah korban tersebut?” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan majlis Khatam Al-Quran Perdana 2011 Tadika Islam Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) di Masjid Khalid Al-Walid, Jalan Padang Tembak di sini Khamis.

Turut hadir ialah Ketua Pegawai Eksekutif MAIWP, Dr Muhammad Yamin Ismail.

Jamil Khir berkata demikian bagi mengulas laporan akhbar hari ini yang mengatakan bahawa beberapa blog mempertikai tindakan Anggota Parlimen Seputeh, Teresa Kok mengagihkan sendiri daging korban kepada masyarakat Islam baru-baru ini.

Akhbar berkenaan memetik blog http://novandri.blogspot.com dan http://klxpress.blogspot.com yang memaparkan gambar Kok mengagihkan daging korban tersebut bagaimanapun blog itu tidak menjelaskan bila dan di mana gambar anggota Parlimen itu dirakamkan.

Jamil Khir berkata beliau tidak mengetahui sejauh manakah kebenaran blog yang memaparkan cerita tersebut.

Sementara itu, mengenai Tadika Islam di bawah pentadbiran MAIWP, MAIWP akan menaikkan kadar bantuan makanan daripada RM1.50 sen sehari kepada jumlah antara RM1.80 sen dan RM3 sehari untuk setiap pelajar bermula Januari ini.

Selain itu, MAIWP telah membelanjakan kira-kira RM6.5 juta setahun untuk pembayaran emolumen kepada guru-guru tadika berbanding hasil pendapatan MAIWP menerusi kutipan yuran bulanan berjumlah hanya RM1.2 juta setahun, kata Jamil Khir.

Pembayaran emolumen melebihi pendapatan MAIWP itu adalah untuk membuktikan bahawa pihaknya mahu memastikan pelajar-pelajar tadika Islam mempunyai keseimb angan antara penguasaan ilmu dan nilai sahsiah dan peribadi yang tinggi, katanya.

Berkaitan

Mesti baca