Utama DUNIA Makmal simpan virus di Wuhan yang dikaitkan teori konspirasi koronavirus jadi...

[Video] Makmal simpan virus di Wuhan yang dikaitkan teori konspirasi koronavirus jadi sasaran penggodam

  • Alamat e-mel dan maklumat masuk kakitangan dilaporkan bocor dan diedarkan dalam talian, tetapi tidak jelas siapa yang berada di belakangnya
  • WHO, Bill and Melinda Gates Foundation dan CDC AS antara mereka yang dilanda serangan siber

MAKMAL penyelidikan China yang menjadi pusat teori konspirasi mengenai asal usul wabak koronavirus baharu telah menjadi sasaran penggodam, menurut pengawal keselamatan.

Institut Virologi Wuhan menjadi antara sasaran, termasuk Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) yang mana alamat emel dan maklumat ‘login’ kakitangan mereka bocor dan tersebar secara dalam talian pada Selasa, menurut SITE Intelligence Group, yang memantau ekstremisme berhaluan kanan, dalam satu laporan.

Maklumat itu dikongsi di saluran Telegram, akaun Twitter dan pada papan mesej, terutama yang digunakan oleh ekstremis kanan.

Institut Wuhan, yang bersekutu dengan Akademi Sains China, mengendalikan satu-satunya makmal biosafety tahap empat di negara itu, tahap tertinggi yang menjalankan penyelidikan mengenai patogen-patogen paling berbahaya.

Ia terletak di tengah bandar Wuhan, lokasi di mana kes koronavirus pertama kali dilaporkan akhir tahun lalu dan menjadi subjek spekulasi berterusan bahawa strain virus baharu secara tidak sengaja telah bocor dari makmal itu, tetapi dinafikan oleh institut tersebut.

WHO pada Khamis mengesahkan bahawa kira-kira 450 alamat e-mel dan kata laluan staf WHO yang aktif telah dibocorkan, tetapi ia tidak membahayakan sistem badan kesihatan global itu kerana data tersebut bukan yang terkini.

Bagaimanapun, WHO menyatakan bahawa serangan siber itu memberi kesan pada sistem extranet yang lebih lama yang digunakan oleh kakitangan semasa dan yang sudah bersara serta rakan kongsi sambil memaklumkan serangan seperti itu mencatat peningkatan.

”Jumlah serangan siber sekarang lebih dari lima kali ganda dari jumlah yang ditujukan kepada organisasi dalam tempoh yang sama tahun lalu,” kata WHO.

Mangsa kebocoran bukti e-mel itu termasuklah Yayasan Bill dan Melinda Gates, Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit AS, Bank Dunia dan Institut Kesihatan Nasional, menurut laporan SITE.

Tidak jelas siapa yang melakukan serangan siber itu, tetapi SITE mencadangkan ia dibuat bertujuan mengganggu kakitangan organisasi dan mendapatkan maklumat sensitif Covid-19 kerana mereka semua telah menjadi sebahagian daripada teori konspirasi mengenai wabak tersebut.

“Satu-satunya perkara penting (komuniti haluan kanan) adalah data yang tersedia bagi digunakan untuk tujuan mereka sendiri – dalam hal ini, antara lain, penyebaran teori konspirasi mengenai asal-usul koronavirus dari ‘buatan makmal’, ” kata Pengarah Eksekutif SITE, Rita Katz.

Dalam perkembangan lain, penggodam yang mendapat sokongan Hanoi cuba menggodam akaun emel kakitangan kerajaan Wuhan serta Kementerian Pengurusan Kecemasan China, kata firma keselamatan siber AS FireEye pada Rabu. Ketegangan antara Beijing dan Hanoi mengenai Laut China Selatan semakin meningkat.

Kementerian luar Vietnam pada Khamis menyebut laporan FireEye ‘tidak berasas.’

Laporan terbaru serangan siber ini muncul setelah sebuah firma keselamatan yang berpusat di Beijing awal bulan ini menyatakan bahawa agensi dan misi diplomatik China telah menjadi sasaran penggodam melalui pelayan rangkaian peribadi maya mereka melalui kempen yang diselaraskan.

Ditanya mengenai serangan yang dikaitkan dengan Vietnam pada Jumaat, jurucakap kementerian luar negeri Geng Shuang tidak mengesahkan apakah mereka telah terlibat, dan juga tidak menyebut tentang Institusi Wuhan.

Tetapi dia mengatakan: “Serangan siber terhadap institusi yang memerangi wabak koronavirus harus dikutuk di seluruh dunia.”

Sementara itu, Biro Penyiasatan Persekutuan AS minggu lalu juga berkata telah melihat bukti penggodam yang ditaja oleh negara asing dengan mensasarkan institusi penyelidikan Covid-19 AS, mungkin untuk tugasan mereka mengenai rawatan atau vaksin berpotensi, tetapi FBI tidak menamakan mana-mana negara atau mengenal pasti organisasi yang disasarkan. – SCMP

Exit mobile version