Jadi Mata Dan Telinga Kami, Kata @NajibRazak Kepada Koresponden Asing

Datuk Seri Najib Tun Razak mahu anggota Kelab Koresponden Asing Malaysia yang baru ditubuhkan menjadi mata untuk dunia memandang Malaysia dan telinga bagi dunia luar mendengar suara rakyat Malaysia.

Perdana Menteri berkata sebagaimana beliau bertanggungjawab melindungi nilai-nilai dan tradisi Malaysia, para koresponden pula bertanggungjawab menonjolkan nilai-nilai Malaysia, rakyat dan anggota politik sepertimana hakikatnya.

Dalam melindungi dan mempertahankan nilai-nilai berkenaan, sebagai Perdana Menteri beliau bertanggungjawab memastikan kerajaan bertindak dari semasa ke semasa untuk mengehadkan penerbitan atau aktiviti yang menggugat tradisi tempatan.

“Saya berdiri teguh dengan tindakan saya itu,” kata beliau semasa melancarkan kelab itu di sini.

Perdana Menteri menyifatkan untuk melihat Malaysia daripada kaca mata Barat dan “menyatakan kita salah” adalah suatu tindakan yang begitu mudah.

Beliau menegaskan ia bukan soal menentukan sama ada model Timur atau Barat itu betul kerana kedua-duanya sesuai dalam konteks budaya masing-masing.

“Senang cerita, Malaysia bukanlah negara Barat. Kami bukanlah lebih baik atau lebih buruk, kami hanya berbeza. Memang mudah untuk ahli politik di negara kurang maju bagi memancing undi dengan mengutuk budaya dan nilai-nilai barat. Saya tidak akan bertindak sebegitu,” kata Najib.

Menurutnya, apa yang disifatkan normal dan ketara daripada kaca mata Barat tidak sama dengan apa yang dilihat sebagai suatu yang lazim dan ketara bagi rakyat Malaysia.

“Dan saya kurang bersetuju dengan pandangan yang dilontarkan melalui laporan sambil lewa oleh sebilangan koresponden yang kurang sofistikated dan kurang berfikir dengan teliti, bahawa nilai-nilai Barat adalah yang unggul.

“Malaysia bukan sebuah negara di mana apa sahaja dibenarkan berlaku. Bagi kami, sesetangah perkara adalah tidak okay,” kata Najib.

Dalam pada itu, Perdana Menteri berkata penduduk Asia tidak harus membuat penilaian tertentu berhubung apa yang berlaku di tempat lain seperti Eropah, Australia dan Amerika Utara.

“Saya sentiasa percaya bahawa daripada mengkritik satu sama lain, adalah lebih baik kita belajar antara satu sama lain,” katanya.

Merujuk pada undang-undang penapisan, beliau berkata wartawan asing mungkin mendapati ia lebih banyak berbanding negara asal mereka.

Perdana Menteri mengakui undang-undang seumpamanya mungkin telah digunakan secara berlebihan sebelum ini tetapi beliau kini melihat ke hadapan dengan mengkaji semula undang-undang berkenaan tahun lepas bagi menjadikan media lebih bertenaga, telus, adil dan melangkaui kepentingan politik tertentu.

“Itu sebabnya saya telah melonggarkan syarat pelesenan media yang berkuatkuasa sejak sekian lama selain memastikan media maya terus bebas daripada sebarang peraturan,” kata beliau.

Sambil menegaskan bahawa liberalisasi media adalah suatu yang nyata dan bukan retorik pilihan raya, Najib berkata sejak menjadi perdana menteri kedudukan Malaysia telah meningkat sembilan anak tangga mengikut indeks kebebasan media yang dikeluarkan pertubuhan Wartawan Tanpa Sempadan.

Najib berkata Malaysia kini secara rasmi merupakan antara negara Asia Tenggara yang mesra media, dan berada di hadapan Thailand, Filipina dan Singapura.

“Ya, masih ada ruang untuk diperbaiki tetapi tidak dapat dinafikan bahawa perubahan sedang berlaku di Malaysia,” katanya.

Namun begitu, Najib berkata beliau sedar bahawa para editor pasti memilih laporan yang bersifat kritikal berbanding yang berita yang positif.

Beliau mengingatkan wartawan asing bahawa sesuatu isu itu pastinya melibatkan pelbagai sudut dan tidak semudah yang dilihat.

Najib turut berkata bahawa beliau bertekad untuk melihat kerajaan lebih mudah didekati dan dapat memenuhi keperluan mereka.

Facebook Comments

BERKAITAN

Kategori:

TERKINI

Kesesakan LRT: PH melalak dan merapu sembang fasal dasar pengangkutan awam, rakyat teraniaya

Korang nak tahu tak fasal LRT 3 yang dijangka dirasmikan dan digunapakai tahun 2023 nanti actually tersasar dari jadual asal sepatutnya tahun 2020 dah...

Gol pelik punca Selangor diratah JDT

Ketua jurulatih Selangor FC, Michael Feichtenbeiner menyifatkan dua gol pada awal permainan yang dijaringkan Johor Darul Ta'zim (JDT) mematahkan semangat pemainnya hingga diratah 1-5...

[Video] Jalan sesak akibat Kemalangan 2 lori terbalik di KM 425.7 (arah utara) PLUS Utara di antara Bukit Beruntung & Bukit Tagar.

Kejadian berlaku kira-kira jam 10 pagi di KM425.7 (arah utara) Lebuhraya Plus diantara Bukit Beruntung ke Bukit Tagar. Kesesakan berlaku sejauh 18 kilometer dari Rawang...

Syed Saddiq mempergunakan nama ibu bapa untuk berbohong?

Syed Saddiq didakwa mengeluarkan wang tunai RM1.12 juta secara tidak jujur daripada akaun bank PPBM untuk kegunaan sendiri. Daripada situ, dia menggunakan RM100k untuk membeli...

[Video] Seorang daripada dua remaja hilang akibat arus deras di Penampang ditemukan

Penampang: Seorang daripada mangsa yang dilaporkan hilang selepas dihanyutkan arus deras di Sungai Kampung Pogunon, sejak semalam, ditemukan lemas di Sungai Moyog Kampung Pagansakan...

SPRM akan siasat individu terima dana UKSB termasuk Muhyiddin Yassin

SPRM dalam kenyataan berkata, agensi itu juga mengesahkan sudah menerima beberapa aduan terhadap individu terbabit Siasatan yang akan dijalankan mengikut bidang kuasa yang...

Artis versetile, Adibah Noor meninggal dunia

Ramai peminat masih tidak dapat menerima kenyataan pemergian artis versatile Adibah Nor. Media sosial di penuhi dengan berita pemergian beliau. Berita awal mengenai pemergian Allahyarham...

2 remaja maut motosikal bertembung kereta di Kalumpang

HULU SELANGOR: Dua remaja lelaki maut selepas motosikal dinaiki mereka, bertembung sebuah kereta di Kilometer 75 Jalan Kuala Lumpur-Ipoh dekat Taman Keliang, Kalumpang di...

Dr Mahahir lindungi Muhyiddin daripada didakwa – Razlan

Ahli Majlis Kerja Tertinggi Umno, Razlan Rafii mendakwa berlaku pendakwaan terpilih ketika pentadbiran Mahathir Mohamad, susulan laporan Muhyiddin Yassin dikatakan menerima dana daripada Ultra...