Sumbangan untuk membiayai portal ini:
Maybank:
158088200693 PayPal: [email protected]

Sumbangan untuk membiayai portal ini: Maybank: 158088200693 PayPal: [email protected]

Najib Jawab Jkom tuduh beliau menghasut - pakdin.my

Najib Jawab Jkom tuduh beliau menghasut - pakdin.my

ADA juga Jkom yang komen bahawa saya menghasut Rakyat apabila saya tekan kerajaan untuk beri bantuan bagi PKP 3.01. Kenapa saya tekan dan sebab apa Rakyat patut dibantu?

SEBAB #1: Kerajaan kata sebab kes Covid melonjak semula ialah kesilapan memberi kelonggaran terlalu awal serta merebaknya varian baru.

Kesilapan memberi kelonggaran terlalu awal termasuk pembukaan semula sekolah pada ketika kes baharu Covid masih tinggi sebab kerajaan buat PKP separuh masak bukan salah Rakyat. Itu dasar kerajaan.

Kemasukan varian baru juga bukan salah Rakyat sebab Rakyat biasa tak melancong ke luar negara. Kerajaan yang membuat kesilapan untuk turunkan tempoh kuarantin bagi pengembara asing pada bulan Disember dari 14 hari ke 7 hari.

SEBAB #2: Kerajaan gagal untuk turunkan kes baru ke dua angka menjelang raya dan mungkir janji untuk tidak lagi buat PKP menyeluruh apabila PKP 3.0 diumum masa Raya hanya dua bulan selepas PKP 2.0 tamat.

Oleh kerana termakan janji dicapati kerajaan, ramai sudah membazir perbelanjaan persediaan Raya apabila PKP 3.0 diumum dan lawatan raya tidak lagi dibenarkan.

SEBAB #3: Kerajaan sudah diberi kuasa penuh Darurat dengan kuasa bebelanja sesuka hati selama lebih 4 bulan tapi gagal segagalnya apabila keadaan Covid menjadi berkali ganda lebih teruk berbanding masa Darurat bermula.

Adakah ini salah Rakyat apabila kes Covid mencecah 500,000 hari ini?

Jika kamu mahu kuasa penuh darurat maka kamu tanggung lah juga tanggung jawab penuh apabila gagal. Fair?

SEBAB #4: Kerajaan sudah membuat pinjaman baru, korek tabung simpanan dan jual aset sebanyak RM115 bilion pada tempoh Darurat ini. Bukan kerajaan hari ini yang akan bayar semula duit ini tetapi Rakyat pada masa depan.

Adakah ianya keterlaluan untuk Rakyat minta bantuan daripada sebahagian dana RM115 bilion ini pada ketika Rakyat tengah susah?

SEBAB #5: Ramai Rakyat biasa memang perlukannya. Sebab ada yang terpaksa tutup 2 bulan, buka 2 bulan dan terpaksa tutup 2 bulan lagi. Ada juga sektor-sektor yang langsung tak boleh buka sejak tahun lepas.

Sewa, ansuran pinjaman dan bil api/air tetap jalan tiap-tiap bulan. Simpanan dan rizab pun semakin habis setelah menghadapi PKP 1.0 dan PKP 2.0.

Inflasi pun dah mencanak naik akibat lagi kesilapan kerajaan.

Jadi, kamu nak mereka hadapi PKP 3.01 dengan apa?

Ingat! Kerajaan hari ini sendiri yang mengaku Prihatin.

Jadi, buktikanlah bahawa kamu benar-benar prihatin sebab nama Makcik Kiah pun tidak disebut lagi hampir setahun.

Jkom dan kerajaan PN mungkin tak nampak semua ini tapi Najib nampak dan saya mahu tuntut hak, keadilan dan sedikit kelegaan bagi golongan yang semakin tertekan sejak tahun lepas sebab keadaan hari ini bukan Rakyat yang mahukan.

Perlu ingat slogan kerajaan sendiri: “PRIHATIN. RAKYAT: DARURAT MEMERANGI COVID-19”

Bahagian “Darurat memerangi Covid-19” sudah gagal segagalnya.

Jangan gagalkan bahagian “Prihatin Rakyat” juga.

Berkaitan

Mesti baca