Maybank: 158088200693 PayPal: [email protected]
UtamaEDITORIALWarkah kepada menteri UMNO...

Warkah kepada menteri UMNO – Isham Jalil - pakdin.my

Saya menulis surat ini sebagai ahli UMNO untuk menyarankan kepada para Yang Berhormat Menteri dan Timbalan Menteri UMNO supaya menarik diri daripada kerajaan Perikatan Nasional (PN) dengan segera.

Selepas memberi peluang lebih setahun kepada kerajaan PN untuk menguruskan krisis ini, ternyata keputusan-keputusan dan dasar-dasar mereka terbukti gagal malah menerukkan lagi keadaan.

Semalam lebih 7 ribu kes jangkitan dan lebih 60 orang telah mati akibat wabak COVID-19.

Kita (Malaysia) adalah antara negara yang semakin merosot di dunia dalam menangani krisis COVID-19 ini berbanding negara-negara lain termasuk negara-negara jiran.

Ini tidak boleh diteruskan dan diterima lagi kerana nyawa rakyat yang dipertaruhkan semakin terdedah kepada bahaya.

Keadaan ini perlu diubah dengan perubahan dasar-dasar yang lebih baik, lebih berkesan dan tidak memudaratkan rakyat.

Sebab itu kerajaan hari ini perlu ditukar supaya dasar-dasar dan keputusan kerajaan juga boleh ditukar.

Salah satu cara untuk melaksanakan perkara ini ialah dengan Ahli-ahli Parlimen terutama Menteri-menteri UMNO menarik diri daripada kerajaan PN.

Dengan ini kerajaan dan kabinet baru boleh dibentuk mengikut undang-undang sama ada melalui pilihan raya atau melalui kerajaan sementara sehingga wabak COVID-19 reda.

Sebab selagi kita (UMNO) berada dalam kerajaan PN ini, kita tidak boleh menentukan dasar, kita hanya menjadi ‘pak turut’ kepada dasar yang ditentukan dan diputuskan oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan PPBM yang mengemudi kerajaan.

Dalam kerajaan hari ini, kita bukan dikemudi, kita (Menteri-menteri UMNO) hanyalah seperti anak-anak kapal.

Dan apabila dasar-dasar dan keputusan-keputusan ini salah atau memudaratkan rakyat, kita (UMNO) dan Menteri UMNO yang perlu hadapi kemarahan rakyat walhal Perdana Menteri dan Menteri-menteri PPBM menyorok di belakang tabir walaupun mereka yang sebenarnya memacu dasar dan menentukan arah tuju.

Apabila arah tuju ini ditentukan kerana agenda politik untuk mengekalkan kuasa mereka tanpa mandat rakyat, maka dasar-dasarnyapun akan ke arah itu dan agenda rakyat bukanlah menjadi keutamaan.

Akibatnya prestasi kerajaan yang buruk dan mudarat kepada rakyat.

……..

Semalam tular satu video seorang wanita yang kecewa dengan sistem pemberian vaksin kerajaan.

Wanita yang membawa ibunya ke pusat vaksin itu nampak amat tertekan sehingga terpaksa meninggi suara kepada seorang menteri yang berhadapan dengannya.

Menteri tersebut cuba menenangkan wanita itu namun suara menteri tenggelam dan tidak kedengaran mungkin kerana tergamam.

Saya simpati kepada kedua-duanya.

Walaupun ia adalah satu insiden yang melibatkan seorang wanita, namun insiden ini tidak boleh diambil mudah.

Kerana rakyat Malaysia kebanyakannya cenderung untuk memendam perasaan dan tidak meluahkan kemarahan mereka seperti wanita itu walaupun merekapun kecewa dan tertekan sama.

Diam tidak bermaksud mereka tidak marah di dalam hati ke atas prestasi kerajaan dan menteri.

Jika ada seorang yang amat tertekan seperti wanita itu sehingga tidak dapat menahan perasaan di khalayak ramai, maksudnya ada ramai malah berjuta lagi rakyat yang berperasaan yang sama tetapi memendam kemarahan.

Kemarahan ini biasanya ditunjukkan nanti dalam Pilihan raya dan di peti undi.

Mereka (rakyat) kecewa dengan apa yang perlu mereka tanggung dan hadapi sekarang akibat kegagalan dasar-dasar kerajaan, namun kerap kali kerajaan pula menyalahkan mereka (rakyat) ke atas kegagalan ini.

Tambahan lagi kerajaan tidak boleh disoal kerana Parlimen masih ditutup dan Perdana Menteri sendiri masih enggan membuat sidang media terbuka namun menyuruh menteri UMNO untuk menjawab soalan-soalan dan menerima keluhan rakyat.

Kebertanggungjawaban (accountability) kerajaan dan Perdana Menteri adalah samar dan hampir tiada.

……..

Menteri-menteri memang perlu berhadapan dengan maklum balas rakyat waima baik atau buruk kerana itu adalah termasuk dalam tugas mereka dan mereka dibayar gaji berpuluh ribu sebulan untuk kerja ini.

Namun secara tidak langsung akar umbi UMNO yang akhirnya terpaksa memikul Kerajaan PN Tan Sri Muhyiddin dan PPBM ini yang semakin dibenci oleh rakyat, kerana Menteri-menteri UMNO masih memilih untuk kekal dalam Kabinet Muhyiddin.

Bagaimana nanti kita akan menjawab dengan rakyat dalam pilihan raya apabila mereka tanya kita apa yang kita buat selama kita berada dalam kerajaan PN yang gagal dahulu?

Yang perlu jawab di lapangan dengan pengundi-pengundi berkenaan hal ini apabila pilihan raya nanti kebanyakannya adalah berjuta-juta akar umbi UMNO yang merayu undi kepada berpuluh ribu pengundi di setiap kawasan masing-masing.

……..

Sebab itu saya sarankan supaya Menteri-menteri serta Timbalan Menteri UMNO segera menarik diri daripada kerajaan PN.

Semakin lama kita bersama dengan kerajaan PN ini selagi itulah kita tidak akan mengubah arah tuju dasar negara dan hanya mengikut dari belakang dalam kerajaan yang gagal.

Yang menjadi mangsa dan mendapat mudarat ialah rakyat secara keseluruhan, dan yang mendapat tempias adalah akar umbi UMNO yang lebih dekat dan berhadapan dengan rakyat.

Keputusan Perhimpunan Agong UMNO baru-baru ini telahpun memberi mandat untuk kita menarik diri pada bila-bila masa menjelang Ogos 2021.

Ini bermaksud kita tidak perlu tunggu sehingga Ogos baru hendak tarik diri apabila mungkin nasi sudah menjadi bubur.

……..

Saya harap sahabat-sahabat saya dalam UMNO yang menjadi menteri dan timbalan menteri dapat membuat keputusan yang betul dan terbaik untuk rakyat dan akar umbi dengan menarik diri daripada kerajaan PN supaya kita boleh mengubah dasar dan keadaan ini secepat mungkin.

Saranan saya ini mungkin tidak popular di kalangan pemimpin-pemimpin besar yang berkuasa dan berjawatan dalam kabinet kerajaan PN dan Perdana Menteri.

Namun ia perlu kerana perjuangan kita adalah untuk kehidupan rakyat yang lebih baik dan dijauhi mudarat.

Apabila kehidupan rakyat semakin buruk dan semakin mudarat, kita perlu berbuat sesuatu.

Ikhlas,
ISHAM JALIL
27 Mei 2021

Facebook Comments

Maybank: 158088200693 PayPal: [email protected]

Berkaitan

Baca Juga

Tiga orang ditembak mati

Polis berkata lelaki bersenjata itu melepaskan tembakan secara rambang kawasan itu, menyebabkan dua orang maut dan dua lagi cedera, sebelum berlindung di sebuah rumah. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162654

[VIDEO] Muhyiddin didakwa enam tuduhan guna kedudukan untuk suapan, terima wang haram

Pertuduhan dikemukakan mengikut Seksyen 23(1) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009 yang boleh dihukum di bawah Seksyen 24(1) akta sama. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162644

[VIDEO] Banjir: Tiga pegawai JKM terperangkap ketika hantar bantuan

“Hanya tuhan saja tahu perasaan kami ketika itu, Alhamdulillah bot itu menuju ke arah kami dan difahamkan mereka menerima maklumat dan segera ke lokasi bagi menyelamatkan kami,” https://pakdin.my/162633 ...................

Johari Sah Tanding Jawatan Naib Presiden

Pengesahan itu menjadikan Ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO itu pemimpin keempat yang menyerahkan borang pencalonan. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162621

Empat suspek ditahan atas pembunuhan 4 lelaki di selatan Thailand

Tiga mayat dengan kesan tembakan dalam sebuah kereta sedan yang ditenggelami air di Tasik Juerae. Kemudian satu lagi mayat yang turut ditembak mati ditemui di Sungai Kolok BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162611

[VIDEO] Laporan SPRM mengenai Hakim Nazlan diserahkan kepada Ketua Hakim Negara – Azalina

SPRM telah hantar laporan terhadap Nazlan Ketua Hakim Negara berhubungan pelanggaran peraturan di bawah Kod Etika Hakim 2009. Ini bermaksud memang ada pelanggaran dilakukan Nazlan berhubung kes SRC. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162601/?amp=1

[VIDEO] Jana Wibawa: Pengarah syarikat dari Pagoh didakwa minta, terima rasuah RM12.87 juta

Kesalahan itu dituduh dilakukan di syarikat miliknya di Kawasan Perindustrian Pagoh, Muar antara 20 Ogos 2021 sehingga 15 November 2022. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162588/?amp=1

Jana Wibawa: Ketua Penerangan PPBM antara dua individu didakwa di mahkamah

SPRM ketika ini sedang menyiasat dakwaan beberapa kontraktor terpilih didakwa mendepositkan wang tunai RM300 juta ke dalam akaun parti Bersatu sebelum dinafikan Ahli Parlimen Pagoh BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162557

Pegawai polis maut, empat lagi cedera dalam serangan bom di Bannang Sata, Yala

Sebutir bom dipercayai ditanam di tepi jalan diletupkan menggunakan walkie-talkie apabila pikap yang dinaiki mereka tiba di lokasi kejadian. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162547

[VIDEO] Perikatan Nasional sombong tak dengar nasihat Agong

Pertikaian Nasional ni lupa yang BN asalnya memang taknak gabung dan mahu jadi pembangkang saja tapi hormat pada saranan YDP Agong agar kerajaan dapat dibentuk. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162514

[VIDEO] Ahmad Zahid beri penghormatan terakhir kepada ibu angkat

Ahmad Zahid yang juga Ahli Parlimen Bagan Datuk meluangkan masa selama kira-kira 20 minit bagi menziarah dan memberi penghormatan terakhir kepada mendiang di kediamannya Taman Desa Bersatu, Hutan Melintang di sini. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162501

[VIDEO] Kerusi Batang Kali diisytihar kosong – Speaker DUN Selangor

“Maka, pada menjalankan kuasa saya sebagai Speaker DUN Selangor di bawah Perkara LXIX Undang-Undang Tubuh Kerajaan Selangor 1959, saya dengan ini mengisytiharkan bahawa kerusi YB Harumaini adalah kosong berkuatkuasa dari 28 Jan 2023. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162490