Maybank: 158088200693
PayPal: [email protected]

Maybank: 158088200693
PayPal: [email protected]

Warkah kepada menteri UMNO – Isham Jalil - pakdin.my

Warkah kepada menteri UMNO – Isham Jalil - pakdin.my

Saya menulis surat ini sebagai ahli UMNO untuk menyarankan kepada para Yang Berhormat Menteri dan Timbalan Menteri UMNO supaya menarik diri daripada kerajaan Perikatan Nasional (PN) dengan segera.

Selepas memberi peluang lebih setahun kepada kerajaan PN untuk menguruskan krisis ini, ternyata keputusan-keputusan dan dasar-dasar mereka terbukti gagal malah menerukkan lagi keadaan.

Semalam lebih 7 ribu kes jangkitan dan lebih 60 orang telah mati akibat wabak COVID-19.

Kita (Malaysia) adalah antara negara yang semakin merosot di dunia dalam menangani krisis COVID-19 ini berbanding negara-negara lain termasuk negara-negara jiran.

Ini tidak boleh diteruskan dan diterima lagi kerana nyawa rakyat yang dipertaruhkan semakin terdedah kepada bahaya.

Keadaan ini perlu diubah dengan perubahan dasar-dasar yang lebih baik, lebih berkesan dan tidak memudaratkan rakyat.

Sebab itu kerajaan hari ini perlu ditukar supaya dasar-dasar dan keputusan kerajaan juga boleh ditukar.

Salah satu cara untuk melaksanakan perkara ini ialah dengan Ahli-ahli Parlimen terutama Menteri-menteri UMNO menarik diri daripada kerajaan PN.

Dengan ini kerajaan dan kabinet baru boleh dibentuk mengikut undang-undang sama ada melalui pilihan raya atau melalui kerajaan sementara sehingga wabak COVID-19 reda.

Sebab selagi kita (UMNO) berada dalam kerajaan PN ini, kita tidak boleh menentukan dasar, kita hanya menjadi ‘pak turut’ kepada dasar yang ditentukan dan diputuskan oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan PPBM yang mengemudi kerajaan.

Dalam kerajaan hari ini, kita bukan dikemudi, kita (Menteri-menteri UMNO) hanyalah seperti anak-anak kapal.

Dan apabila dasar-dasar dan keputusan-keputusan ini salah atau memudaratkan rakyat, kita (UMNO) dan Menteri UMNO yang perlu hadapi kemarahan rakyat walhal Perdana Menteri dan Menteri-menteri PPBM menyorok di belakang tabir walaupun mereka yang sebenarnya memacu dasar dan menentukan arah tuju.

BACA juga  Tahap kesihatan mental mahasiswa membimbangkan

Apabila arah tuju ini ditentukan kerana agenda politik untuk mengekalkan kuasa mereka tanpa mandat rakyat, maka dasar-dasarnyapun akan ke arah itu dan agenda rakyat bukanlah menjadi keutamaan.

Akibatnya prestasi kerajaan yang buruk dan mudarat kepada rakyat.

……..

Semalam tular satu video seorang wanita yang kecewa dengan sistem pemberian vaksin kerajaan.

Wanita yang membawa ibunya ke pusat vaksin itu nampak amat tertekan sehingga terpaksa meninggi suara kepada seorang menteri yang berhadapan dengannya.

Menteri tersebut cuba menenangkan wanita itu namun suara menteri tenggelam dan tidak kedengaran mungkin kerana tergamam.

Saya simpati kepada kedua-duanya.

Walaupun ia adalah satu insiden yang melibatkan seorang wanita, namun insiden ini tidak boleh diambil mudah.

Kerana rakyat Malaysia kebanyakannya cenderung untuk memendam perasaan dan tidak meluahkan kemarahan mereka seperti wanita itu walaupun merekapun kecewa dan tertekan sama.

Diam tidak bermaksud mereka tidak marah di dalam hati ke atas prestasi kerajaan dan menteri.

Jika ada seorang yang amat tertekan seperti wanita itu sehingga tidak dapat menahan perasaan di khalayak ramai, maksudnya ada ramai malah berjuta lagi rakyat yang berperasaan yang sama tetapi memendam kemarahan.

Kemarahan ini biasanya ditunjukkan nanti dalam Pilihan raya dan di peti undi.

Mereka (rakyat) kecewa dengan apa yang perlu mereka tanggung dan hadapi sekarang akibat kegagalan dasar-dasar kerajaan, namun kerap kali kerajaan pula menyalahkan mereka (rakyat) ke atas kegagalan ini.

Tambahan lagi kerajaan tidak boleh disoal kerana Parlimen masih ditutup dan Perdana Menteri sendiri masih enggan membuat sidang media terbuka namun menyuruh menteri UMNO untuk menjawab soalan-soalan dan menerima keluhan rakyat.

Kebertanggungjawaban (accountability) kerajaan dan Perdana Menteri adalah samar dan hampir tiada.

BACA juga  Kesan Penyatuan Ummah

……..

Menteri-menteri memang perlu berhadapan dengan maklum balas rakyat waima baik atau buruk kerana itu adalah termasuk dalam tugas mereka dan mereka dibayar gaji berpuluh ribu sebulan untuk kerja ini.

Namun secara tidak langsung akar umbi UMNO yang akhirnya terpaksa memikul Kerajaan PN Tan Sri Muhyiddin dan PPBM ini yang semakin dibenci oleh rakyat, kerana Menteri-menteri UMNO masih memilih untuk kekal dalam Kabinet Muhyiddin.

Bagaimana nanti kita akan menjawab dengan rakyat dalam pilihan raya apabila mereka tanya kita apa yang kita buat selama kita berada dalam kerajaan PN yang gagal dahulu?

Yang perlu jawab di lapangan dengan pengundi-pengundi berkenaan hal ini apabila pilihan raya nanti kebanyakannya adalah berjuta-juta akar umbi UMNO yang merayu undi kepada berpuluh ribu pengundi di setiap kawasan masing-masing.

……..

Sebab itu saya sarankan supaya Menteri-menteri serta Timbalan Menteri UMNO segera menarik diri daripada kerajaan PN.

Semakin lama kita bersama dengan kerajaan PN ini selagi itulah kita tidak akan mengubah arah tuju dasar negara dan hanya mengikut dari belakang dalam kerajaan yang gagal.

Yang menjadi mangsa dan mendapat mudarat ialah rakyat secara keseluruhan, dan yang mendapat tempias adalah akar umbi UMNO yang lebih dekat dan berhadapan dengan rakyat.

Keputusan Perhimpunan Agong UMNO baru-baru ini telahpun memberi mandat untuk kita menarik diri pada bila-bila masa menjelang Ogos 2021.

Ini bermaksud kita tidak perlu tunggu sehingga Ogos baru hendak tarik diri apabila mungkin nasi sudah menjadi bubur.

……..

Saya harap sahabat-sahabat saya dalam UMNO yang menjadi menteri dan timbalan menteri dapat membuat keputusan yang betul dan terbaik untuk rakyat dan akar umbi dengan menarik diri daripada kerajaan PN supaya kita boleh mengubah dasar dan keadaan ini secepat mungkin.

BACA juga  Perang Covid-19 dengan #kitajagakita, bukan pakai rotan, kata doktor pakar

Saranan saya ini mungkin tidak popular di kalangan pemimpin-pemimpin besar yang berkuasa dan berjawatan dalam kabinet kerajaan PN dan Perdana Menteri.

Namun ia perlu kerana perjuangan kita adalah untuk kehidupan rakyat yang lebih baik dan dijauhi mudarat.

Apabila kehidupan rakyat semakin buruk dan semakin mudarat, kita perlu berbuat sesuatu.

Ikhlas,
ISHAM JALIL
27 Mei 2021

Berkaitan

Berkaitan

MESTI BACA

Sekiranya ini jawapan rasmi Menteri Ekonomi, pelabur mana yang masih mahu melabur di Bursa Malaysia?

Tapi jika kurang menyinar, kenapa pula Bursa Malaysia boleh naik berganda sehingga ke paras paling tinggi dalam sejarah sebelum PRU14 ketika Najib jadi PM? BACA seterusnya di: https://pakdin.my/165544

[VIDEO] Teman lelaki bunuh, bakar kekasih hamil

Suspek didakwa telah memukul, menikam dan menoreh perut mangsa sebelum membakar mayat kekasihnya pada malam kejadian dan kembali ke tempat kejadian keesokan hari membawa tong berisi petrol untuk membakar mayat itu sekali lagi. BACA seterusnya di https://pakdin.my/165235

PERISTIWA BERDARAH 13 MEI: KIT SIANG PERNAH HALAU MELAYU DARI KG BARU

Penasihat Kebangsaan DAP, Lim Kit Siang melenting apabila parti itu didakwa diresapi elemen-elemen komunis sementara PAS pula dipengaruhi unsur-unsur organisasi penganas Jemaah Islamiah. Reaksi spontan...

Leher wanita hampir putus disembelih kekasih gelap, suspek turut hadir semasa tahlil dan pengebumian mangsa

Saat penduduk menemui mayat mangsa, suspek datang ke tempat kejadian dan turut melihat proses mangsa diangkat oleh pihak berkuasa BACA seterusnya di: https://pakdin.my/165516

Jadual Perjalanan Dan Tambang KTM Komuter Sektor Utara – Padang Rengas – Bukit Mertajam – Padang Besar

KTMB Perkenal Laluan Padang Rengas – Bukit Mertajam PADANG RENGAS – Perkhidmatan komuter Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) hari ini memperkenalkan laluan baharu antara stesen...

Siapa Lim Kit Siang?

#FaktaBukanAuta #MalaysiaBaru #MalaysiaMemilih Lim Kit Siang yg lahir di Funan negara China datang ke Tanah Melayu dengan bapak dia ditahun 1957. Mereka dapat ehsan dari...

Anak, menantu disyaki bunuh ibu strok direman 7 hari

Seorang wanita warga emas yang menghidap penyakit strok maut selepas dipercayai dipukul oleh anak dan menantunya dalam kejadian yang berlaku di Taman Cempaka Putih BACA seterusnya di: https://pakdin.my/165526

Rafizi ikon kebodohan pengundi Malaysia

Seperti mata wang kita, Bursa Malaysia tidak pernah pulih ke parasnya sejak 5 tahun lalu sejak selepas PRU-14. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/165468

TERKINI

K9 digunakan bantu kesan kanak-kanak dikhuatiri lemas di Lubuk Hantu

Menurutnya usaha mencari mangsa yang memasuki hari kedua itu masih diteruskan melibatkan 24 anggota bomba BACA seterusnya di: https://pakdin.my/165574

[VIDEO] Dua lemas, seorang hilang mandi di Pantai Bagan Lalang

Usaha menyelamat sedang dijalankan dengan bantuan anggota bomba dari Balai Bomba dan Penyelamat Sepang BACA seterusnya di: https://pakdin.my/165563

[VIDEO] Nahas kereta api Odisha India: Angka kematian meningkat lebih 290

Howrah Superfast Express tergelincir dan bertembung dengan Coromandel Express BACA seterusnya di: https://pakdin.my/165553

Sekiranya ini jawapan rasmi Menteri Ekonomi, pelabur mana yang masih mahu melabur di Bursa Malaysia?

Tapi jika kurang menyinar, kenapa pula Bursa Malaysia boleh naik berganda sehingga ke paras paling tinggi dalam sejarah sebelum PRU14 ketika Najib jadi PM? BACA seterusnya di: https://pakdin.my/165544

Wanita pertama di dunia menerima vaksin kanser payudara berkata ia ‘luar biasa’

Klinik Cleveland dan Anixa Biosciences mengeluarkan data awal pada April 2023 yang menunjukkan bahawa semua peserta dalam percubaan membina tindak balas imun. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/165534

Anak, menantu disyaki bunuh ibu strok direman 7 hari

Seorang wanita warga emas yang menghidap penyakit strok maut selepas dipercayai dipukul oleh anak dan menantunya dalam kejadian yang berlaku di Taman Cempaka Putih BACA seterusnya di: https://pakdin.my/165526

Leher wanita hampir putus disembelih kekasih gelap, suspek turut hadir semasa tahlil dan pengebumian mangsa

Saat penduduk menemui mayat mangsa, suspek datang ke tempat kejadian dan turut melihat proses mangsa diangkat oleh pihak berkuasa BACA seterusnya di: https://pakdin.my/165516

Nenek Thailand berusia 97 tahun ditinggalkan anak perempuannya di jalan raya, ditemui berendam dalam hujan

Salah seorang cucu membawa wanita tua itu ke hospital, di mana dia disahkan mengalami demam ringan akibat hujan. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/165507