Loading...
Home / :: BLOG :: / 13,700 PEKERJA DI SINGAPURA DIBERHENTIKAN, PALING TINGGI SEJAK 2009

13,700 PEKERJA DI SINGAPURA DIBERHENTIKAN, PALING TINGGI SEJAK 2009

PakaTun kata ekonomi Singapura lebuh baik dari Malaysia dan Malaysia Negara muflis.

Sejumlah 13,730 pekerja di Singapura diberhentikan dalam 9 bulan pertama tahun ini menjadikan jumlah pemberhentian pekerja yang tertinggi dalam tempoh 7 tahun, lapor Channel NewsAsia.

Angka itu, dikeluarkan oleh Kementerian Tenaga Manusia (MoM) hari ini dalam laporan pasaran buruh suku tahunan, menandakan kenaikan jumlah pekerja yang diberhentikan berbanding 10,220 orang dalam tempoh yang sama tahun lepas.

Angka itu dikatakan yang tertinggi sejak 9 bulan pertama tahun 2009 yang menyaksikan 21,210 orang diberhentikan kerja.

Loading...

MoM berkata bagi suku tahun ketiga, terdapat 4,220 pekerja berlebihan, berbanding 4,800 dalam suku sebelumnya dan 3,460 orang dalam suku yang sama tahun lepas.

Laporan itu berkata 73% daripada warga singapura yang diberhentikan terdiri daripada profesional, pengurus, eksekutif dan juruteknik. Sebahagian besar yang diberhentikan juga memiliki kelayakan tertiari.

“Penguncupan jumlah pekerjaan, lebihan tenaga kerja yang meningkat, dan penurunan nisbah jawatan kosong berbanding penganggur mencermikan kelesuan ekonomi sejagat dan penstrukturan ekonomi yang berterusan,” kata kementerian, dan menambah rakan pihak ketiga akan membantu mereka yang terjejas mencari pekerjaan.

Kadar pengangguran keseluruhan kekal pada 2.1%. Dalam kalangan warga Singapura, kadar pengangguran mencecah 3% pada September, berbanding 3.1% pada Jun, dan dalam dalangan penduduk, 2.9% berbanding 3% sebelumnya.

Bagaimanapun, laporan juga menunjukkan lebih ramai orang mengambil masa yang lama mencari pekerjaan, melihat kepada kadar pengangguran penduduk jangka masa panjang meningkat kepada 0.8% pada September berbanding 0.6$ tahun lepas, dan paras September paling tinggi sejak 2009.

Jumlah pekerjaan secara keseluruhannya turun 2,700, penuruan pertama sejak lebih setahun lalu.

Penemuan MoM menunjukkan sebab utama penurunan ialah penguncupan industri pembuatan dan pembinaan, yang menjejaskan kebanyakan pemegang permit pekerjaan.

Dalam 9 bulan pertama, jumlah pekerjaan bertambah 14,500, pertumbuhan yang terendah sejak 2009.

20161213-pekerja-singapura-diberhenti

(Visited 12 times, 1 visits today)

Artikel berkaitan

Terkini

Dari Facebook Najib Razak

Kantoi lagi!! : Untuk makluman Khalid HARAPAN coin, dibuktikan AES cadangan tahun 2005 dan mula dilaksana 2008

212 comments

  1. Gerong Boleng

    Setakat ckp2 mulut tiada fakta baik zip je mulut tu madey…

  2. Zul FL

    media d sana lbh berani dedahkan hal sbenar dr media mlaysia..

  3. Khair Entizam

    Tp msih ramai rakyat malaysia yg krja kt Singapore

  4. Mohd Taufik

    Ye ke ni…Singapore masih aman.. huhuhu

  5. Noh Muhammad

    Ekonomi singapore pun tengah drop…..

  6. Noh Muhammad

    Kakakaka…mana ada bro….kat sg singapore media kena kawal dengan pemerintah…cerita mesti yang baik2…kawan dok clementi singapore….indah khabar dari rupa bro

  7. Noh Muhammad

    Ya itu fakta sebab banyak kerja yang orang depa tak nak buat….sebab disana gaji bagi singaporean sama serupa je di malaysia….lagi la kos sara hidup disana tinggi

  8. Zul FL

    ya ka?0 bagus la..kira ok depa bgtau jugak…kt mlaysia jgn hrp la…

  9. Noh Muhammad

    Orang kita p sana sebab rate yang tinggi bukan sebab gaji tinggi..kadang2 ada yang dok kata kt sg gaji besar..mana ada..sama je dengan malaysia..bezanya orang malaysia kalau ditukar dollar ke rm tu yang jadi besar…

  10. Habib Fizan

    Yg diberhentikan tu rakyat kita jgk. ?

  11. Khair Entizam

    Owh lebih kurang malaysia la mcm tu.. Byk kerja kosong utk byk warga asing

  12. Faizal Maidin

    Media Singapura hanya rank 154th di dunia. Malaysia di 62th. Ini mereka terpaksa dedahkan sebab sumber lain sudah dedahkan. Jika tidak mereka tutup mulut dan tidak kata apa-apa pun. Tugas mereka hanya untuk angkat PAP aje. Tak boleh tulis negative tentang keadaan sebenar. Ini pun mereka cuba soften the reporting. Kau baca actual reporting la di CNA atau Strait times. Seperti perkara ini tidak penting macam bergitu atau small matter.

  13. Sam Broga

    Ini laporan Channel NewsAsia bukan laporan akhbar Singapore.

  14. Mohamad Lii Mohd

    Mintak-mintak melayuPAP yang kena buang kerja…

  15. Bro Waja

    Donald Trump pun kagum dgn pencapaian Malaysia..pertumbuhan 4% adalah sgt baik di masa kelembapan ekonomi dunia…singapore pun dh tepu tahap ekonomi mereka..!

  16. Mohd Fauzrin

    Zul boleh apply warganegara s’pore. Kat sane lebih majmuk.. ?

  17. Nasruddin Bin Zakaria

    Duk kecoh mcm negara kita je, haru biru..negara lain sume ok belaka, sama je rupanya..trrpedaya aku n diorang2 ni

  18. Hong Gess

    Aku dari dulu tanya geng² Najibers, kalau Mukhriz jadi PM apa masalah ?

    Diorang jawab ;

    Mana boleh Mukhriz jadi, kroni, bapak dia dah jadi PM.
    Respond : Najib bapa dia kerja apa dulu ?
    Mukhriz xboleh jadi PM, sebab akar umbi tak sokong dia.
    Respond : Dah tahu akar umbi tak sokong, macam mana dia nak jadi PM ? Bodohkan reason ?
    Mukhriz xboleh jadi PM sebab dia bertanding DUN je.
    Respond : Ha, dah tau dia bertanding sebagai ADUN ‘je’, how come nak jadi PM ?
    Mukhriz xboleh jadi PM sebab nanti dia akan bagi project kepada kroni-kroni Tun.
    Respond : Aku mintak lah diorg short-list kroni-kroni Tun. Nothing listed. Lepas tu tanya, apa yang kroni-kroni tu buat sampai susahkan rakyat ? Kalau Mukhriz jadi PM, rakyat susah, yang PM sekarang rakyat aman bahagia ke ?
    Last-last, nanti diorg akan cakap, DAP nak jadi PM. Celaru & keliru United Mohd Najib Organization (UMNO) hari ini.

    How come dalam tempoh yang sama ;

    Timbalan PM disingkirkan.
    2 MB disingkirkan.
    3 Menteri disingkirkan.
    Gabenor Bank Negara (yang turut kritik 1MDB) tidak dilanjutkan khidmat.
    Penguam Negara ditukar.
    Pengerusi SPRM ditukar.
    2 Timbalan P.SPRM ditukar.

    Apa semua ni ?

    Tak habis disitu, mereka divert isu Campur Tangan asing , soros dan alih-alih isu Banglow LGE 2.6 juta (duit dia sendiri).

    Aku tanya, TV3 hari-hari isu banglow, isu Jabatan Air Sabah RM113 juta, KBS 100 juta, 1MDB RM berbilion² dll (terlalu banyak untuk di list) yabg hakikat duit rakyat, mana al-kisahnya ?

    Last-last apa diorg bagi jawapan ?
    CUBA GULINGKAN KERAJAAN YANG SAH DIPILIH OLEH RAKYAT.

    Ini lah kebebalan & kebodohan mereka ???

    Kopipes bermaklumat.

  19. Danz Herry

    Drop drop depa pun duit depa besar,shopping negara lain bole senyum ketawa terbahak bahak lg,kita drop dgn duit duit skali drop,kos tinggi,barang mahal……gst lagi!!!!!

  20. Fariz Mohd

    Cuba buat demonstrasi sana…terus masuk jel…

  21. Fariz Mohd

    Pergi le duduk singapore tuu…cam duduk dalam penjara
    Semua undang2…semua lakonan..tapi realiti, semua penipu, masuk malaysia, terus langgar undang2..all kiasu

  22. Fariz Mohd

    Depa seronok maii malaysiaa..barangg murahhh…kat sana mahalll…minyak kereta tidak boleh kurang 3 suku, sblm tinggalkn singapore klu tidak denda 500 dollar…undang2 gila

  23. Fariz Mohd

    Depa seronok maii malaysiaa..barangg murahhh…kat sana mahalll…minyak kereta tidak boleh kurang 3 suku, sblm tinggalkn singapore klu tidak denda 500 dollar…undang2 gila

  24. Danz Herry

    mmg tapi kalo da ringgit lebih rendah dari bath thailand dgn kos tinggi apa guna?

  25. Danz Herry

    mmg tapi kalo da ringgit lebih rendah dari bath thailand dgn kos tinggi apa guna?

  26. Zainal Enal

    Kt Sane semua nye tax..park pon kena gst..minyak lg mahal dr malaysia..kalau mkn tengah hari 6 dolar sekali mkn nasi ayam sayur teh o ais..kalau tukar duit malaysia dah dekat rm20…fuhhhh….10 kali bagus malaysia lg la kos sare hidup klau nk di bandingkan dgn singapore..syg malaysia ketat2..

  27. Asri Azizan

    Kat sngapore ekonomi lg teruk gov mana ckp simpan elok2

  28. Allif Tukiran

    Haha ade gak ignorant yg taktau pasal pemerintahan singapore kuku besi… bykkn membaca

  29. Allif Tukiran

    Haha ade gak ignorant yg taktau pasal pemerintahan singapore kuku besi… bykkn membaca

  30. Allif Tukiran

    Haha ade gak ignorant yg taktau pasal pemerintahan singapore kuku besi… bykkn membaca

  31. Allif Tukiran

    Haha ade gak ignorant yg taktau pasal pemerintahan singapore kuku besi… bykkn membaca

  32. Allif Tukiran

    Haha ade gak ignorant yg taktau pasal pemerintahan singapore kuku besi… bykkn membaca

  33. Allif Tukiran

    Haha ade gak ignorant yg taktau pasal pemerintahan singapore kuku besi… bykkn membaca

  34. Allif Tukiran

    Haha ade gak ignorant yg taktau pasal pemerintahan singapore kuku besi… bykkn membaca

  35. Allif Tukiran

    Haha ade gak ignorant yg taktau pasal pemerintahan singapore kuku besi… bykkn membaca

  36. Allif Tukiran

    Haha ade gak ignorant yg taktau pasal pemerintahan singapore kuku besi… bykkn membaca

  37. Allif Tukiran

    Haha ade gak ignorant yg taktau pasal pemerintahan singapore kuku besi… bykkn membaca

  38. Zul FL

    Mohd Fauzrin.. hg boleh jd mnteri umno nih..cuba apply…

  39. Zul FL

    Mohd Fauzrin.. hg boleh jd mnteri umno nih..cuba apply…

  40. Zul FL

    Mohd Fauzrin.. hg boleh jd mnteri umno nih..cuba apply…

  41. Zul FL

    Mohd Fauzrin.. hg boleh jd mnteri umno nih..cuba apply…

  42. Zul FL

    Mohd Fauzrin.. hg boleh jd mnteri umno nih..cuba apply…

  43. Zul FL

    Mohd Fauzrin.. hg boleh jd mnteri umno nih..cuba apply…

  44. Zul FL

    Mohd Fauzrin.. hg boleh jd mnteri umno nih..cuba apply…

  45. Zul FL

    Mohd Fauzrin.. hg boleh jd mnteri umno nih..cuba apply…

  46. Zul FL

    Mohd Fauzrin.. hg boleh jd mnteri umno nih..cuba apply…

  47. Zul FL

    Mohd Fauzrin.. hg boleh jd mnteri umno nih..cuba apply…

  48. Zul FL

    Fariz Mohd apa hg mrepek ni,xdak kena mngena dgn post d atas pon..

  49. Zul FL

    Fariz Mohd apa hg mrepek ni,xdak kena mngena dgn post d atas pon..

  50. Zul FL

    Fariz Mohd apa hg mrepek ni,xdak kena mngena dgn post d atas pon..

  51. Zul FL

    Fariz Mohd apa hg mrepek ni,xdak kena mngena dgn post d atas pon..

  52. Zul FL

    Fariz Mohd apa hg mrepek ni,xdak kena mngena dgn post d atas pon..

  53. Zul FL

    Fariz Mohd apa hg mrepek ni,xdak kena mngena dgn post d atas pon..

  54. Zul FL

    Fariz Mohd apa hg mrepek ni,xdak kena mngena dgn post d atas pon..

  55. Zul FL

    Fariz Mohd apa hg mrepek ni,xdak kena mngena dgn post d atas pon..

  56. Zul FL

    Fariz Mohd apa hg mrepek ni,xdak kena mngena dgn post d atas pon..

  57. Zul FL

    allif tukiran…dh nama pon ignorant buat apa nk ambik tau..kan…haha

  58. Zul FL

    allif tukiran…dh nama pon ignorant buat apa nk ambik tau..kan…haha

  59. Rosli Hashim

    Semua negara kegawatan termasuk Malaysia perkara biasa air ada pasang surut, ada siang ada mlm lumrah terima shj ketentuan Allah

  60. Rosli Hashim

    Semua negara kegawatan termasuk Malaysia perkara biasa air ada pasang surut, ada siang ada mlm lumrah terima shj ketentuan Allah

  61. Rosli Hashim

    Semua negara kegawatan termasuk Malaysia perkara biasa air ada pasang surut, ada siang ada mlm lumrah terima shj ketentuan Allah

  62. Rosli Hashim

    Semua negara kegawatan termasuk Malaysia perkara biasa air ada pasang surut, ada siang ada mlm lumrah terima shj ketentuan Allah

  63. Rosli Hashim

    Semua negara kegawatan termasuk Malaysia perkara biasa air ada pasang surut, ada siang ada mlm lumrah terima shj ketentuan Allah

  64. Rosli Hashim

    Semua negara kegawatan termasuk Malaysia perkara biasa air ada pasang surut, ada siang ada mlm lumrah terima shj ketentuan Allah

  65. Rosli Hashim

    Semua negara kegawatan termasuk Malaysia perkara biasa air ada pasang surut, ada siang ada mlm lumrah terima shj ketentuan Allah

  66. Rosli Hashim

    Semua negara kegawatan termasuk Malaysia perkara biasa air ada pasang surut, ada siang ada mlm lumrah terima shj ketentuan Allah

  67. Rosli Hashim

    Semua negara kegawatan termasuk Malaysia perkara biasa air ada pasang surut, ada siang ada mlm lumrah terima shj ketentuan Allah

  68. Rosli Hashim

    Semua negara kegawatan termasuk Malaysia perkara biasa air ada pasang surut, ada siang ada mlm lumrah terima shj ketentuan Allah

  69. Rosli Hashim

    Semua negara kegawatan termasuk Malaysia perkara biasa air ada pasang surut, ada siang ada mlm lumrah terima shj ketentuan Allah

  70. Rosli Hashim

    Semua negara kegawatan termasuk Malaysia perkara biasa air ada pasang surut, ada siang ada mlm lumrah terima shj ketentuan Allah

  71. Rosli Hashim

    Semua negara kegawatan termasuk Malaysia perkara biasa air ada pasang surut, ada siang ada mlm lumrah terima shj ketentuan Allah

  72. Rosli Hashim

    Semua negara kegawatan termasuk Malaysia perkara biasa air ada pasang surut, ada siang ada mlm lumrah terima shj ketentuan Allah

  73. Rosli Hashim

    Semua negara kegawatan termasuk Malaysia perkara biasa air ada pasang surut, ada siang ada mlm lumrah terima shj ketentuan Allah

  74. Rosli Hashim

    Semua negara kegawatan termasuk Malaysia perkara biasa air ada pasang surut, ada siang ada mlm lumrah terima shj ketentuan Allah

  75. Rosli Hashim

    Semua negara kegawatan termasuk Malaysia perkara biasa air ada pasang surut, ada siang ada mlm lumrah terima shj ketentuan Allah

  76. Rosli Hashim

    Semua negara kegawatan termasuk Malaysia perkara biasa air ada pasang surut, ada siang ada mlm lumrah terima shj ketentuan Allah

  77. Rosli Hashim

    Semua negara kegawatan termasuk Malaysia perkara biasa air ada pasang surut, ada siang ada mlm lumrah terima shj ketentuan Allah

  78. Rosli Hashim

    Semua negara kegawatan termasuk Malaysia perkara biasa air ada pasang surut, ada siang ada mlm lumrah terima shj ketentuan Allah

  79. Rosli Hashim

    Semua negara kegawatan termasuk Malaysia perkara biasa air ada pasang surut, ada siang ada mlm lumrah terima shj ketentuan Allah

  80. Rosli Hashim

    Semua negara kegawatan termasuk Malaysia perkara biasa air ada pasang surut, ada siang ada mlm lumrah terima shj ketentuan Allah

  81. Rosli Hashim

    Semua negara kegawatan termasuk Malaysia perkara biasa air ada pasang surut, ada siang ada mlm lumrah terima shj ketentuan Allah

  82. Rosli Hashim

    Semua negara kegawatan termasuk Malaysia perkara biasa air ada pasang surut, ada siang ada mlm lumrah terima shj ketentuan Allah

  83. Kuga Alam

    M.kini tak ada pun keluar cerita2 macam ini…selalunya dia kata semua bagus je singapore…Malaysia je yang teruk.

  84. Shahidan Kutty

    Yg diberhentikan kebanyakkan Cina Malaysia. Lepas minta kerajaan beri kerja. Muka tak malu.

  85. Shahidan Kutty

    Yg diberhentikan kebanyakkan Cina Malaysia. Lepas minta kerajaan beri kerja. Muka tak malu.

  86. Shahidan Kutty

    Yg diberhentikan kebanyakkan Cina Malaysia. Lepas minta kerajaan beri kerja. Muka tak malu.

  87. Shahidan Kutty

    Yg diberhentikan kebanyakkan Cina Malaysia. Lepas minta kerajaan beri kerja. Muka tak malu.

  88. Shahidan Kutty

    Yg diberhentikan kebanyakkan Cina Malaysia. Lepas minta kerajaan beri kerja. Muka tak malu.

  89. Shahidan Kutty

    Yg diberhentikan kebanyakkan Cina Malaysia. Lepas minta kerajaan beri kerja. Muka tak malu.

  90. Shahidan Kutty

    Yg diberhentikan kebanyakkan Cina Malaysia. Lepas minta kerajaan beri kerja. Muka tak malu.

  91. Shahidan Kutty

    Yg diberhentikan kebanyakkan Cina Malaysia. Lepas minta kerajaan beri kerja. Muka tak malu.

  92. Shahidan Kutty

    Yg diberhentikan kebanyakkan Cina Malaysia. Lepas minta kerajaan beri kerja. Muka tak malu.

  93. Shahidan Kutty

    Yg diberhentikan kebanyakkan Cina Malaysia. Lepas minta kerajaan beri kerja. Muka tak malu.

  94. Shahidan Kutty

    Yg diberhentikan kebanyakkan Cina Malaysia. Lepas minta kerajaan beri kerja. Muka tak malu.

  95. Shahidan Kutty

    Yg diberhentikan kebanyakkan Cina Malaysia. Lepas minta kerajaan beri kerja. Muka tak malu.

  96. Shahidan Kutty

    Yg diberhentikan kebanyakkan Cina Malaysia. Lepas minta kerajaan beri kerja. Muka tak malu.

  97. Shahidan Kutty

    Yg diberhentikan kebanyakkan Cina Malaysia. Lepas minta kerajaan beri kerja. Muka tak malu.

  98. Shahidan Kutty

    Yg diberhentikan kebanyakkan Cina Malaysia. Lepas minta kerajaan beri kerja. Muka tak malu.

  99. Shahidan Kutty

    Yg diberhentikan kebanyakkan Cina Malaysia. Lepas minta kerajaan beri kerja. Muka tak malu.

  100. Shahidan Kutty

    Yg diberhentikan kebanyakkan Cina Malaysia. Lepas minta kerajaan beri kerja. Muka tak malu.

  101. Shahidan Kutty

    Yg diberhentikan kebanyakkan Cina Malaysia. Lepas minta kerajaan beri kerja. Muka tak malu.

  102. Zulkifli Ismail

    Sejak bila ringgit lebih rendah dari bath thailand ya…

  103. Zulkifli Ismail

    Sejak bila ringgit lebih rendah dari bath thailand ya…

  104. Zulkifli Ismail

    Sejak bila ringgit lebih rendah dari bath thailand ya…

  105. Zulkifli Ismail

    Sejak bila ringgit lebih rendah dari bath thailand ya…

  106. Zulkifli Ismail

    Sejak bila ringgit lebih rendah dari bath thailand ya…

  107. Zulkifli Ismail

    Sejak bila ringgit lebih rendah dari bath thailand ya…

  108. Zulkifli Ismail

    Sejak bila ringgit lebih rendah dari bath thailand ya…

  109. Zulkifli Ismail

    Sejak bila ringgit lebih rendah dari bath thailand ya…

  110. Zulkifli Ismail

    Sejak bila ringgit lebih rendah dari bath thailand ya…

  111. Zulkifli Ismail

    Sejak bila ringgit lebih rendah dari bath thailand ya…

  112. Zulkifli Ismail

    Sejak bila ringgit lebih rendah dari bath thailand ya…

  113. Zulkifli Ismail

    Sejak bila ringgit lebih rendah dari bath thailand ya…

  114. Zulkifli Ismail

    Sejak bila ringgit lebih rendah dari bath thailand ya…

  115. Zulkifli Ismail

    Sejak bila ringgit lebih rendah dari bath thailand ya…

  116. Zulkifli Ismail

    Sejak bila ringgit lebih rendah dari bath thailand ya…

  117. Zulkifli Ismail

    Sejak bila ringgit lebih rendah dari bath thailand ya…

  118. Zulkifli Ismail

    Sejak bila ringgit lebih rendah dari bath thailand ya…

  119. Zulkifli Ismail

    Sejak bila ringgit lebih rendah dari bath thailand ya…

  120. Shahrul Izwan

    Khairul Amir Muhamad Baseer Mohammad Arif Muhammad Hakimi Wahyu Abadi

  121. Abdul Malik

    Danz Herry…tunjuk bukti rm rendah dr bath?????????

  122. Abdul Malik

    Danz Herry…tunjuk bukti rm rendah dr bath?????????

  123. Abdul Malik

    Danz Herry…tunjuk bukti rm rendah dr bath?????????

  124. Abdul Malik

    Danz Herry…tunjuk bukti rm rendah dr bath?????????

  125. Abdul Malik

    Danz Herry…tunjuk bukti rm rendah dr bath?????????

  126. Abdul Malik

    Danz Herry…tunjuk bukti rm rendah dr bath?????????

  127. Abdul Malik

    Danz Herry…tunjuk bukti rm rendah dr bath?????????

  128. Abdul Malik

    Danz Herry…tunjuk bukti rm rendah dr bath?????????

  129. Abdul Malik

    Danz Herry…tunjuk bukti rm rendah dr bath?????????

  130. Abdul Malik

    Tak tahu tu buat lah tak tahu….kan dah kena..hahahaha

  131. Abdul Malik

    Tak tahu tu buat lah tak tahu….kan dah kena..hahahaha

  132. Abdul Malik

    Tak tahu tu buat lah tak tahu….kan dah kena..hahahaha

  133. Zainal Kassim

    Kalau nilai duit tinggi keja xde nk cari duit pun susah.. jgn mimpi lh nk g luar negara..

  134. Zainal Kassim

    Kalau nilai duit tinggi keja xde nk cari duit pun susah.. jgn mimpi lh nk g luar negara..

  135. Zainal Kassim

    Kalau nilai duit tinggi keja xde nk cari duit pun susah.. jgn mimpi lh nk g luar negara..

  136. Zainal Kassim

    Kalau nilai duit tinggi keja xde nk cari duit pun susah.. jgn mimpi lh nk g luar negara..

  137. Zainal Kassim

    Kalau nilai duit tinggi keja xde nk cari duit pun susah.. jgn mimpi lh nk g luar negara..

  138. Zainal Kassim

    Kalau nilai duit tinggi keja xde nk cari duit pun susah.. jgn mimpi lh nk g luar negara..

  139. Zainal Kassim

    Kalau nilai duit tinggi keja xde nk cari duit pun susah.. jgn mimpi lh nk g luar negara..

  140. Zainal Kassim

    Kalau nilai duit tinggi keja xde nk cari duit pun susah.. jgn mimpi lh nk g luar negara..

  141. Muhammad Ammin Abdullah

    Ramai la rakyat Singapore yg akan bunuh diri nanti

  142. Syed Idros Syed Ismail

    yg dia berhentikan tu rakyat m’sia dgn sebilangan warga negara lain kerana byk kritikkan drpd warga singapura sendiri kurang perkerjaan terlalu byk warga asing berkerja macam malaysia juga.

  143. Syed Idros Syed Ismail

    yg dia berhentikan tu rakyat m’sia dgn sebilangan warga negara lain kerana byk kritikkan drpd warga singapura sendiri kurang perkerjaan terlalu byk warga asing berkerja macam malaysia juga.

  144. Syed Idros Syed Ismail

    yg dia berhentikan tu rakyat m’sia dgn sebilangan warga negara lain kerana byk kritikkan drpd warga singapura sendiri kurang perkerjaan terlalu byk warga asing berkerja macam malaysia juga.

  145. Syed Idros Syed Ismail

    yg dia berhentikan tu rakyat m’sia dgn sebilangan warga negara lain kerana byk kritikkan drpd warga singapura sendiri kurang perkerjaan terlalu byk warga asing berkerja macam malaysia juga.

  146. Syed Idros Syed Ismail

    yg dia berhentikan tu rakyat m’sia dgn sebilangan warga negara lain kerana byk kritikkan drpd warga singapura sendiri kurang perkerjaan terlalu byk warga asing berkerja macam malaysia juga.

  147. Syed Idros Syed Ismail

    yg dia berhentikan tu rakyat m’sia dgn sebilangan warga negara lain kerana byk kritikkan drpd warga singapura sendiri kurang perkerjaan terlalu byk warga asing berkerja macam malaysia juga.

  148. Syed Idros Syed Ismail

    yg dia berhentikan tu rakyat m’sia dgn sebilangan warga negara lain kerana byk kritikkan drpd warga singapura sendiri kurang perkerjaan terlalu byk warga asing berkerja macam malaysia juga.

  149. Syed Idros Syed Ismail

    yg dia berhentikan tu rakyat m’sia dgn sebilangan warga negara lain kerana byk kritikkan drpd warga singapura sendiri kurang perkerjaan terlalu byk warga asing berkerja macam malaysia juga.

  150. Syed Idros Syed Ismail

    yg dia berhentikan tu rakyat m’sia dgn sebilangan warga negara lain kerana byk kritikkan drpd warga singapura sendiri kurang perkerjaan terlalu byk warga asing berkerja macam malaysia juga.

  151. Syed Idros Syed Ismail

    yg dia berhentikan tu rakyat m’sia dgn sebilangan warga negara lain kerana byk kritikkan drpd warga singapura sendiri kurang perkerjaan terlalu byk warga asing berkerja macam malaysia juga.

  152. Syed Idros Syed Ismail

    yg dia berhentikan tu rakyat m’sia dgn sebilangan warga negara lain kerana byk kritikkan drpd warga singapura sendiri kurang perkerjaan terlalu byk warga asing berkerja macam malaysia juga.

  153. Syed Idros Syed Ismail

    yg dia berhentikan tu rakyat m’sia dgn sebilangan warga negara lain kerana byk kritikkan drpd warga singapura sendiri kurang perkerjaan terlalu byk warga asing berkerja macam malaysia juga.

  154. Syed Idros Syed Ismail

    yg dia berhentikan tu rakyat m’sia dgn sebilangan warga negara lain kerana byk kritikkan drpd warga singapura sendiri kurang perkerjaan terlalu byk warga asing berkerja macam malaysia juga.

  155. Nur Azman Aziz

    org malaysia dulu keje sana sume rajin2.. nk mc pun susah. skang yg baru2 keje sana sume da malas.. samseng jalan raya jgn citela.. sendiri mau ingat la kenapa kna buang..

  156. Nur Azman Aziz

    bkn ape.. sbb dorang ckp tp dorang x keje sana pun.. 3 tahun lps jammed motor x teruk mcm skang… maknanye ape. makin ramai keje sana..

  157. Md Mi Hd

    Dah cakap apa yg di katakan oleh ahli pembangkang laknat ada lah FITNAH….dah banyak bukti ….BOLEH LAH KITA PANGKAH PART PH(FITNAH) DI PRU14 ..jangan..jangan!!!! ROSAK!! NEGARA….

  158. Zul FL

    apa yg aku xtau Abdul Malik..? apa yg hg tau…???

  159. Zul FL

    apa yg aku xtau Abdul Malik..? apa yg hg tau…???

  160. Zul FL

    apa yg aku xtau Abdul Malik..? apa yg hg tau…???

  161. Zul FL

    Mohd Fauzrin kalau malu jgn komen,dduk diam2..hehe

  162. Zul FL

    Mohd Fauzrin kalau malu jgn komen,dduk diam2..hehe

  163. Zul FL

    Mohd Fauzrin kalau malu jgn komen,dduk diam2..hehe

  164. East Zack

    main belasah je tu….bukan tau apa pun.

  165. East Zack

    main belasah je tu….bukan tau apa pun.

  166. John Romen

    agak la klau nk putar pn. ari tu ckap mlysia nk ada pertumbuhan ekonomi la ekonomi kukuh la. bohong kuat

  167. John Romen

    agak la klau nk putar pn. ari tu ckap mlysia nk ada pertumbuhan ekonomi la ekonomi kukuh la. bohong kuat

  168. Pawang Sakti Al-Qadiri

    Jgn mudah percaya provokasi..siasat la dulu….melihat lebih baik mendgr….malaysia masih kukuh lg

  169. Pawang Sakti Al-Qadiri

    Jadi la rakyat yg bersyukur….klu tidak sejarah pasti berulang kembali

  170. Pawang Sakti Al-Qadiri

    Jadi la rakyat yg bersyukur….klu tidak sejarah pasti berulang kembali

  171. Rokiah Rahman

    Klu rakyat sini kne brhenti kje,bleh blik kg tnm jagung,klu rakyat spore nk tanam ape ek!

  172. Rokiah Rahman

    Klu rakyat sini kne brhenti kje,bleh blik kg tnm jagung,klu rakyat spore nk tanam ape ek!

  173. Che Deyy

    PBKG HARAMJADAH HAMLAU OTAK UDANG DAN FITNAH ADEK BERADEK

  174. Che Deyy

    PBKG HARAMJADAH HAMLAU OTAK UDANG DAN FITNAH ADEK BERADEK

  175. Che Deyy

    NEGARA SENDIRI KO KUTUK NEGARA ORG KO BACKUP VAVI PUNYA PBKG HARAMJADAH X SEDAR DEK UNTUNG..

  176. Che Deyy

    NEGARA SENDIRI KO KUTUK NEGARA ORG KO BACKUP VAVI PUNYA PBKG HARAMJADAH X SEDAR DEK UNTUNG..

  177. Zul FL

    nahhh ni lg sekor lembu komen melalut…kesian hg Che Deyy…haha

  178. Zul FL

    nahhh ni lg sekor lembu komen melalut…kesian hg Che Deyy…haha

  179. Zul FL

    kukuh???..hahaha dgr la ckp mnteri umnokk tu…hahaah

  180. Tok Aki

    Puak2 pembangkang adalah puak2 jahil dan terbodoh didunia. Hina negara dan pemimpin sendiri tetapi masih mengharapkan bantuan orang yang dihina. Kalau tak suka negara sendiri berambuslah kemana yang kalian suka.

  181. Tok Aki

    Puak2 pembangkang adalah puak2 jahil dan terbodoh didunia. Hina negara dan pemimpin sendiri tetapi masih mengharapkan bantuan orang yang dihina. Kalau tak suka negara sendiri berambuslah kemana yang kalian suka.

  182. Tok Aki

    Puak2 pembangkang adalah puak2 jahil dan terbodoh didunia. Hina negara dan pemimpin sendiri tetapi masih mengharapkan bantuan orang yang dihina. Kalau tak suka negara sendiri berambuslah kemana yang kalian suka.

  183. Tok Aki

    Puak2 pembangkang adalah puak2 jahil dan terbodoh didunia. Hina negara dan pemimpin sendiri tetapi masih mengharapkan bantuan orang yang dihina. Kalau tak suka negara sendiri berambuslah kemana yang kalian suka.

  184. Tok Aki

    Puak2 pembangkang adalah puak2 jahil dan terbodoh didunia. Hina negara dan pemimpin sendiri tetapi masih mengharapkan bantuan orang yang dihina. Kalau tak suka negara sendiri berambuslah kemana yang kalian suka.

  185. Tok Aki

    Puak2 pembangkang adalah puak2 jahil dan terbodoh didunia. Hina negara dan pemimpin sendiri tetapi masih mengharapkan bantuan orang yang dihina. Kalau tak suka negara sendiri berambuslah kemana yang kalian suka.

  186. Tok Aki

    Puak2 pembangkang adalah puak2 jahil dan terbodoh didunia. Hina negara dan pemimpin sendiri tetapi masih mengharapkan bantuan orang yang dihina. Kalau tak suka negara sendiri berambuslah kemana yang kalian suka.

  187. Tok Aki

    Puak2 pembangkang adalah puak2 jahil dan terbodoh didunia. Hina negara dan pemimpin sendiri tetapi masih mengharapkan bantuan orang yang dihina. Kalau tak suka negara sendiri berambuslah kemana yang kalian suka.

  188. Tok Aki

    Puak2 pembangkang adalah puak2 jahil dan terbodoh didunia. Hina negara dan pemimpin sendiri tetapi masih mengharapkan bantuan orang yang dihina. Kalau tak suka negara sendiri berambuslah kemana yang kalian suka.

  189. Tok Aki

    Puak2 pembangkang adalah puak2 jahil dan terbodoh didunia. Hina negara dan pemimpin sendiri tetapi masih mengharapkan bantuan orang yang dihina. Kalau tak suka negara sendiri berambuslah kemana yang kalian suka.

  190. Tok Aki

    Puak2 pembangkang adalah puak2 jahil dan terbodoh didunia. Hina negara dan pemimpin sendiri tetapi masih mengharapkan bantuan orang yang dihina. Kalau tak suka negara sendiri berambuslah kemana yang kalian suka.

  191. Tok Aki

    Puak2 pembangkang adalah puak2 jahil dan terbodoh didunia. Hina negara dan pemimpin sendiri tetapi masih mengharapkan bantuan orang yang dihina. Kalau tak suka negara sendiri berambuslah kemana yang kalian suka.

  192. Tok Aki

    Puak2 pembangkang adalah puak2 jahil dan terbodoh didunia. Hina negara dan pemimpin sendiri tetapi masih mengharapkan bantuan orang yang dihina. Kalau tak suka negara sendiri berambuslah kemana yang kalian suka.

  193. Tok Aki

    Puak2 pembangkang adalah puak2 jahil dan terbodoh didunia. Hina negara dan pemimpin sendiri tetapi masih mengharapkan bantuan orang yang dihina. Kalau tak suka negara sendiri berambuslah kemana yang kalian suka.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Loading...