14 AJK Wanita UMNO Kalabakan letak jawatan #PemilihanUMNO #pakdin.my

pemilihan-umno

Empat belas daripada 15 anggota jawatankuasa Wanita Umno Bahagian Kalabakan yang menang pada pemilihan parti itu Sabtu lepas mengambil keputusan meletak jawatan sebagai protes berhubung pemilihan itu.

Suriyani Lamai, yang mengetuai protes itu, berkata mereka mengambil keputusan itu kerana menganggap banyak perkara meragukan dalam proses pemilihan.

“Kami mengambil keputusan meletak jawatan beramai-ramai kerana kami tidak puas hati,” katanya pada sidang berita di sini hari ini yang turut dihadiri kesemua 14 anggota jawatankuasa bahagian itu.

Selain Suriyani, yang memperoleh undi terbanyak, turut meletak jawatan ialah:

SURIYANI LAMAI
MASNAH LAMA
HINDUN ABU BAKAR TITINGAN
SALMAH MAIDIN
ASTIKA TAHIR
NURIDA ABU BAKAR
ZAINAB @ JAINAB ALI
SHANIAH SAMPAR
NORIZAN OMAR
JUO AMIN
FATIMAH ABDULLAH
SOFIAH DAUD
ASIAH INDOBECHE
MULIATI ENGKENG

Sementara itu, bekas Ketua Wanita UMNO Kalabakan, Datuk Hamisa Samat yang turut hadir pada majlis itu berkata, pihaknya telah menghantar laporan bantahan ke ibu pejabat UMNO pusat kerana tidak berpuas hati dengan proses pemilihan itu dan berharap Jawatankuasa Pemilihan UMNO memberi keputusan secepat mungkin.

“Jika boleh, sebelum 19 Okt ini dan pemilihan semula diadakan secara adil,” kata Hamisa.

Dalam pemilihan itu, beliau tewas kepada Cahaya Sulaiman dengan majoriti 33 undi bagi jawatan Ketua Wanita bahagian dan menurut Hamisa, beliau memperoleh 384 undi berbanding 417 yang diraih Cahaya manakala 10 undi lagi rosak.

Wanita Kalabakan, katanya, mempunyai 825 perwakilan yang layak mengundi pada kali ini tetapi 764 orang yang hadirpada mesyuarat Sabtu lepas.

“Saya curiga dari mana dapat 47 undi yang lebih itu. Beberapa perwakilan telah pulang dan tidak sempat mengundi,” dakwanya.

Beliau turut melahirkan kekecewaannya dengan proses pemilihan kali ini, yang didakwanya dicampuri banyak pihak.

“Ketika proses pengundian, ramai yang tidak berkenaan seperti kaum lelaki masuk ke dalam pusat pengundian. Ini tidak sepatutnya berlaku,” dakwa Hamisa.

Bagaimanapun, Hamisa yang yakin dengan keputusan Umno pusat kelak setelah menghantar bantahan, meminta anggota Wanita Umno Kalabakan supaya bertenang dan meneruskan perjuangan parti.

 

Berkaitan