Loading...
Home / :: BLOG :: / 140 jasa Najib Razak

140 jasa Najib Razak

Datuk Seri Najib Razak baru sahaja menjadi Perdana Menteri selama 2 penggal, namun telah banyak sumbangan yang telah beliau berikan kepada rakyat Malaysia, mengatasi 8 atau 9 tahun pemerintahan Madey dahulu.

Bayangkan jika DS Najib memegang Malaysia selama 22 tahun seperti Madey. Pastinya lebih banyak jasa DS Najib yang boleh disumbangkan untuk kita semua.

Berikut adalah 130 sumbangan dan jasa-jasa DS Najib yang sempat sahabat kita Halim Abdul Dawson senaraikan kali ini:

FASA 1

1. Menara TRX – Bakal dibuka Bulan Jun ini.
2. Bandar Malaysia – On the way, bakal siap 2025.
3. 1 Malaysia – Dah on Since 2010 sehingga sekarang.
4. ECRL – On the way, bakal siap 2025.
5. KVDT – On the way, bakal siap 2019.
6. HSR – On the way, bakal siap 2026.
7. Pocket Park – Di KL dah mula banyak & on the way.
8. Menara PNB 118 – On the way, bakal siap 2024.
9. TBS – Siap dan beroperasi since 2013.
10. KTM Skypark – Hujung or pertengahan tahun ini siap dan beroperasi.
11. Keretapi Sabah – On the way bakal siap tahun 2019.
12. Pan Borneo highway – Fasa 1 hampir siap dan bakal dibuka tahun ini.
13. Bantuan warga Borneo – Aktif sejak 2009.
14. Bantuan warga Bumiputra – Aktif sejak 2009.
15. KTM Komuter – Siap update sejak 2015 dan ditambah update KVDT.
16. LRT 1 – Siap sepenuhnya since 2015/2016.
17. LRT 2 – Siap sepenuhnya since 2015/2016.
18. MRT 1 – Siap sepenuhnya dan beroperasi since Julai 2017.
19. BRT – Siap since 2015, BRT lembah klang masih dalam perancangan.
20. LRT 3 – On the way, siap tahun 2020.
21. MRT 2 – On the way, siap tahun 2022.
22. MRT 3 – Dalam perancangan/on the way, siap tahun 2025 .
23. Monorel Putrajaya – Dalam perancangan.
24. Monorel KL – Masih dalam proses update, bakal siap tahun ini.
25. UTC – Dah siap since 2011 dianggarkan ada hampir 25 UTC seluruh negara.
26. KLIA 2 – Siap since 2013.
27. River of Life – Fasa 1 dah nak siap, siap sepenuhnya tahun 2023.
28. Plaza Rakyat – On the way mungkin siap antara 2021/2023.
29. BR1M – Aktif since 2012.
30. Intergrated KL – Dah siap since 2011.
31. TRX – On the way, bakal siap tahun 2027
32. EDTS – Dah siap since 2010.
33. Rapid Pengerang – 60% dah siap, bakal dibuka tahun 2019.
34. Lebuhraya NO Toll – Ada yang dah dimansuhkan dan ada yang memang tak de toll ada lagi yang on the way.
35. Bantuan nelayan, pekebun dan peladang – Aktif since 2009.
36. No kroni better country – Ada, Rakyat Malaysia.
37. Pelaburan – Malaysia mencatatkan hampir 40 billion dalam pelaburan sama luar negara.

FASA 2

38. CSR – Fasa 1 CSR dah siap. Di Kelantan. Selebihnya on the way. Siap sepenuhnya tahun 2022.
39. Jambatan Sabah – Labuan – Dalam perancangan.
40. BP1M – Aktif since 2012.
41. Perniagaan Online – Aktif since 2014.
42. MVV – On the way, bakal siap tahun 2027.
43. Aeropolis – On the way, bakal siap 2024.
44. Greater KL – Mostly dah siap namun still on the way.
45. Melaka gateaway – On the way. Siap pada 2022.
46. Jambatan angkat – On the way. Almost finished dibuka tahun ini atau awal tahun depan.
47. Ccc – On the way bakal siap tahun 2021.
48. PR1MA – Aktif since 2014.
49. DFTZ – Aktif since 2017.
50. Loji Pantai 2 – Almost finished dan dibuka tahun ini.
51. KLATCC – On the way bakal siap 2019.
52. AAC – Dalam perancangan, siap tahun 2022.
53. 1Azam – Aktif since 2013.
54. Bandar Media – On the way bakal siap 2021.
55. KBCC – On the way bakal siap 2021.
56. Adam50 – Aktif since 1 jan 2018.

FASA 3

57. Konsep Kreatif DS Najib (Stesen MRT) – Aktif.
58. Konsep Kreatif DS Najib (HSR) – On the way.
59. Konsep Kreatif DS Najib (PNB 118) – On the way.
60. Velodrom Nasional – Dah siap since 2016.
61. Gitt – On the way, siap tahun 2019.
62. Stesen Janakuasa Jimah – Almost finished bakal dibuka hujung tahun ini.
63. KSTP – On the way / dalam perancangan bakal siap tahun 2021.
64. Terowong Sepanggar – Dah siap since 2017.
65. Padang Besar Container Terminal – On the way bakal siap tahun 2019.
66. 1M4U – aktif since 2012.
67. Perlis Inland Port – On the way bakal siap tahun 2021.
68. Chuping Industrial Valley – On the way bakal siap tahun 2021.
69. Urban Malaysia – On the way.
70. Rawang Bypass – Dah siap since 2017.
71. Green Tech Project – On the way / dalam perancangan.
72. Teksi – Siap update since 2015.
73. Bus – Siap update since 2015.
74. NKRA – Aktif sejak 2009.
75. Expo Negaraku – Aktif tapi closed down in 15 november 2017 sebab dah habis expo. Duhh.
76. Pengangkutan Update – Siap since 2016 dan bakal diupgrade perkhidmatan.
77. Lebuhraya Pantai Barat – On the way bakal siap tahun 2020.
78. Bandar Belia – On the way / dalam perancangan bakal siap tahun 2020.
79. Kem Sendayan – On the way bakal siap tahun 2019.
80. Jambatan Pengguna Jalan Kaki – Siap since 2014 dan dikatakan akan ditambah lagi.
81. RT1M – Sudah siap di bukit jalil since 2017. Lain-Lain dalam perancangan.
82. Pembangunan Luar Bandar – Separuh daripadanya sudah siap.
83. RTS – On the way bakal siap tahun 2020.
84. Komuter KTM Utara – Sudah siap since 2016.
85. Klinik 1 Malaysia – Dah ada hampir 350 klinik 1 Malaysia di seluruh Malaysia.
86. Tube Malaysia – Aktif since 2014.
87. SL1M – Aktif since 2014.
88. EDTP Gemas – On the way bakal siap tahun 2020.
89. Rumah Transit Gelandangan Wilayah – Aktif sejak 2016.
90. KADS1M – Aktif since 2011 dan diupgrade kepada kad debit pada 2016.

FASA 4

91. UNIFI – aktif sejak 2010.
92. Keretapi Seremban-Port Dickson – Dalam perancangan.
93. Kerinchi Residensi – Siap dan dibuka umum tahun 2017.
94. Urban Medical Malaysia – Aktif sejak 2010 dan dalam proses penambahbaikan dan Hospital baru di seluruh Malaysia.
95. Institut Kanser Negara – Aktif sejak 2013.
96. BKPU – Aktif since 2012.
97. Jambatan Sadong – Siap tahun 2016.
98. KL PWTC Citu Centre – Dalam perancangan / on the way, bakal siap tahun 2023.
99. Klinik Bergerak 1 Malaysia – Aktif since 2013.
100. TN50 – aktif since 2015.
101. 20th Century Fox Genting – Akan dibuka tahun ini.
102. PPA1M – Aktif since 2013. Sebahagian besar sudah siap dan selebihnya on the way.
103. Projek BALB-BELB – Aktif since 2013 dan sebahagiannya sudah siap dan ada yang on the way.
104. KRIM – Aktif since 2012 dan diupgrade menjadi KRIM 2.0 pada awal tahun 2018.
105. Kompleks Tabung Haji KLIA – Siap dan dibuka tahun ini.
106. Pembangunan Pudu – Aktif sejak 2010.
107. Pembangunan Bukit Nanas – Siap since 2015.
108. Pembangunan Bukit Jalil – Siap sepenuhnya pada tahun 2017.
109. RTC – Aktif since 2012.
110. RMR1M – Aktif since 2014.
111. RMRPlus – Aktif since 2014.
112. RAR – Aktif since 2014.
113. RUMAWIP – Aktif since 2015.
114. PPR – Sungguhpun diperkenalkan tahun 2002, namun ia hanya dibina di Pahang, kini PPR ada di seluruh Malaysia dan kerajaan menyasarkan 1 juta unit PPR sepanjang RMK 10-11.

FASA 5

115. RIR – Aktif sejak 2013.
116. Projek Tugu Negara – Aktif sejak 2017.
118. Magic Malaysia – Aktif sejak 2014.
119. Skim pelaburan teknologi hijau – aktif sejak 2014.
120. KKR1M – Aktif sejak 2011.
121. EEV – Aktif sejak 2014.
122. SSP1M – Aktif sejak 2010.
123. Jambatan Darul Hana – Dibuka awam pada 11.11.2017.
124. Desa Lestari – Aktif sejak tahun 2013.
125. Taska 1 Malaysia – Aktif sejak tahun 2011.
126. PB1M – Aktif sejak tahun 2013.
127. MyBas – Aktif sejak tahun 2015.
128. PBBR1M – Aktif sejak tahun 2012.
129. DeWI – Aktif sejak tahun 2014.
130. DRE1M – Aktif sejak tahun 2012.
131. Akan keluar esok اِنْ شَآءَاللّهُ

Sebarkan kebaikan ini. Beritahu kepada saudara mara, jiran-jiran, orang kampung dan orang-orang taman. Sebarkan kepada semua sahabat-sahabat dan kenalan bahawa pemerintah kita menjalankan tugas-tugasnya.

Kita sebagai rakyat, doakanlah agar Allah sentiasa memberikan hidayah dan petunjuk kepada pemerintah kita dalam apa jua urusan mereka. Sebagaimana kata Fudhail bin Iyadh,

“Jika aku memiliki doa yang baik yang makbul, maka semuanya akan aku persembahkan (pohonkan) untuk pemerintah.”

Beliau ditanya, “Wahai Abu Ali, jelaskan maksud ucapan tersebut?”

Beliau berkata, “Bila doa itu hanya aku tujukan untuk diriku, maka ia hanya bermanfaat untuk diriku, tetapi apabila aku pohonkan untuk pemimpin dan ternyata para pemimpin berubah menjadi baik, maka semua orang dan negara merasakan manfaat dan kebaikan.”

[Dikeluarkan oleh Abu Nu’aim dalam al-Hilyah 8/91 dari jalan Mardawaih as-Shabigh dan sanad Abu Nu’aim adalah sahih]

Semoga Allah sentiasa menjaga dan memudahkan urusan pemerintah Muslim kita Datuk Seri Najib Razak.

Sumber: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2121363994764053&set=a.1398666683700458.1073741828.100006714183706&type=3

#UB
#JanganJadiKhawarij
#KamiGengNajibRazak
#KhawarijAnjingNeraka
#TaatPemerintahDalamHalMakruf

Loading...
(Visited 233 times, 1 visits today)

Artikel berkaitan

41 comments

  1. Abd Mutalib

    Membanyak kan hutang negara salah satu jasanya

  2. Zulhisham Omar

    Nak bandingkan memerintah zaman kaya dgn miskin…admin bengong dan bebal…

  3. Aziz Abu

    Ya pm najib banyak berjasa kepada rakyat…salah satunya kenakan cukai kepada semua…

  4. Ravichandran Balasandorom

    Developed nation with leader of developed mind

  5. Hamizi Ismail Mior

    sekalung budi dn tahniah kpd penulis yg bersusah payah mendaptkn data dn fakta demi utk ugama..bgsa..negara..ya allah kami mohon dengan kerendahan diri .dengan penuh keredzaan..terimalah doa kami supaya kekalkn rahmattan dibumi keramat mu ni..lindungi kami dari sebarang ancaman dari dlm dn luar negara yg benar2 sdg menguji keimanan kami..kami sebagai manusia biasa x sunyi dari melakukn kesilapan samada besar maupun kecil..samada tersembunyi maupun x tersembunyi..samada yg tlh dibuat maupun yg akn dibuat kepada mu jua kami berserah.

  6. Syedferdaus Syedmohammad

    Biar seribu jasa pun tapi tetap tidak boleh menghalalkan penipuan dan penyelewengan wang rakyat dan pengkhianatan terhadap bangsa dan negara!

  7. Mohd Haris Islam

    Betul pm byk beri sumbangan pada rakyat. TAPI SEMUA YG DI SUMBANGAN. DUIT RAKYAT DAN MILIK RAKYAT MALAYSIA JUGA.BUKAN KA ITU MEMPERBODOHKAN KITA NI SEBAGAI RAKYAT 1MALAYSIA.KITA BLH IMBAS SEMULA TU

  8. Yusman Man

    Lebih pa lg klau Najib perentah 22 tahun ?? Lebih kuat menyamun khazanah negara , negara mnjd bangkrap ? Macai2 UMNOngok bertukar jd raksasa utk mkn dedak yg lebih mahal slps slama ni d bg mkn dedak bertaraf mknan ayam ?

  9. Ahmad Hussin

    Ha..ha…kartun pun tak berasa nak gelak.

  10. Aziz Abu

    Osman Yusof Biar bebal jangan bodoh sampai kena makan dedak.

  11. Farred Jamhari

    Wakakkakakkaka…..ni jasa pada bisnes utk kroni…..sume projek dt….projek utk rakyat xde… Kalu ade pun tarik subsidi yg ade….makin jahanam negara ade la……hutang makin byk…..rakyat di tekan…..ppppuuuiiiihhhhhh

  12. Fazlan Azwan

    bak kata allahyarham p ramlee “da tua pon bodoh”

  13. Rosmadi Wahi

    Bayangkan berapa banyak yang masuk akaun sendiri kalau memerintah 22 tahun lagi, bayangkan berapa banyak Bangladesh dan pati akan memenuhi seluruh negara dapat ic biru. Bayangkan berapa ramai menteri pasola buat statement bangang, bayangkan rakyat x boleh beli rumah sebab xda kerja..bayangkan kerajaan xdapat bayar hutang dengan China… dan terpaksa guna matawang yuan…

  14. Fidx Arch

    Kah3 tukar lerr… gen y dah bijak skrg

  15. Hamdan Bedawi Hamdan Bedawi

    Walau bagaimana kita bagitau dalam ni..nanti ade je pihak pembangkang cari jalan untuk memutar belitkan fakta..tidak ade satu pun yg DS Najib buat betul…umat jenis ape mcm tu…kepala hotak masing2 dah bekarat dah penuh klorin sampai sumbat sampai susah air nk mengalir diselangor..apa yg ditimbulkan ade lah 1mdb..naik muntah nak dengar..kita kena ingat bila pihak pembangkang dapat berkuasa dimalaysia ini maka 1.2juta penjawat awam akan dupecat..ini janji mukhriz dalam tempoh 30hari berkuasa..mana nk pegi 1.2juta org tu haa..nk bunuh rakyat ke haaa…1.2juta org tu nk mencekik ape..ank bini nk bg mkan tanah ke..nama je bekas menteri..otak tadak..pemimpin mcm tu ke yg korang nak..perubahan konon..kene pemerintahan tentera mcm 13mei baru tau..baru nk sedar ke…yg muda2 belum merasa lagi pait maung 13mei..semua terjadi bila pembangkang menang kawasan bandar…itu baru kawasan bandar kl..kalau pembangkang dapat perintah tah mcam mane agaknye…huhhhh!!!!!

  16. Muhammad Jaafar

    Memang rakyat dapat rasa hutang negara jauh lebih tinggi jauh beza dizaman Tun.

    Eset negara pun banyak tergadai tapi tidak dizaman Tun.

    Yg lagi hebat rakyat rasa zaman Tun rakyat amat sejahtera dan rakyat tak rasa disusahkan.
    Zaman Tun tak hapus sapsidi keperliuan dan laksana cukai gst tapi tun bolih membangunkan negara dgn pesat dan jadi kebanggaan rakyat terlalu banyak pembanguan yg dilaksana sahingga tak mampu nak pertahankan dan sebahagian besar sudah dijual oleh pm sekarang. Sedangkan rakyat tak nampak apa pembangunan yg dibuat ada lah sikit segelintir rakyat je yg dapat rasa.
    Kesimpulanya 22 tahun Tun memerentah rakyat amat sejahtera dan banyak pembangung yg dibuat rakyat amat sejahtera dan negara membangun dan makmor.
    Jika peminpin sekarang sahingga 22 tahun. Rasanya malaysia tinggal satu negeri sahaja pahang yg lain dah kena jual semua. Sedangkan baru dua penggal banyak eset2 negara terjual tampa pengetahuan rakyat tau2 dah jadi milik orang aseng.
    Banyak lagi malas nak komen fikir sendiri. Kita rakyat akan terasa apa kesan bila pemerentah melakukan perkara yg tidak betul salah tidak telus tidak iklas dan tidak adil.
    Keiklasan dan ketelusan Tun memerentah rakyat merasa amat sejahtera dan negara makmor dan dihormati seluroh dunia walau Tun tak membantu ekonomi negara yg lebih maju seperti Us. Ia tetap disanjung disegani oleh negara seluruh dunia dan serantau.

  17. Muiz Is

    Bayangkan hutang negara akan jadi byk mana….papoiiii

  18. Rozali Rahim

    Pastinya lebih…..byk utang kerajaan yg akan kita tanggung

  19. John Romen

    aku x dpt byang jasa najib najib pada hari selasa

  20. Hamidah Mohd

    lagi boleh kipas najib, kipaslah takut nanti soru mis alamat kamu x makan

  21. Muhd Adlam Adlam Nenemawar

    Hdp bn.byk juga yg benci najib.kalau x suka diam.kalau x tahu pasal politik ??

  22. Muhamad Syawal Mohd Zublie

    lpas tu takkan nak sumbang pakai duit PM kot…statement takleh blah.haha

  23. Assuri Samsidi

    Betul tu baru saja jadi pm lunyai hrta negara

  24. Hamimah Hassan

    jawapan.
    1. jgn banding figure tahun 2008 dgn 2018. hutang negara dibawab tahap 50% kdnk. ini ukuran antarabangsa.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Loading...