Cadangan jalur spektrum 5G Malaysia mungkin tidak mencukupi – pakar

KUALA LUMPUR  — Malaysia perlu memastikan kapasiti atau peruntukan jalur lebar teknologi generasi kelima (5G) yang dimilikinya adalah memadai bagi membolehkan negara ini berupaya menawarkan perkhidmatan berkelajuan tinggi, kata pakar sektor telekomunikasi.

Prinsipal firma perunding bebas Windsor Place Consulting Pty Ltd, Scott W Minehane berkata ini berikutan cadangan jalur lebar 5G Malaysia sebaliknya dilihat sebagai berkemungkinan masih tidak mencukupi.

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) telah mengenal pasti 700 megahertz  (MHz), 3.5 gigahertz (GHz) dan 26/28 GHz sebagai peruntukan jalur spektrum rintis bagi pelaksanaan 5G di negara ini.

Minehane berkata Malaysia mempunyai peruntukan spektrum jalur lebar kira-kira 610 MHz manakala di Filipina, kalangan pengendali baharunya mempunyai 200 MHz lebih tinggi termasuk spektrum 5G lebih ketara.

“Bagi saya, terdapat peluang besar untuk bertindak melakukan beberapa pembahagian spektrum itu agar sekurang-kurangnya 700 MHz dapat digunakan dalam rangkaian 5G bagi meningkatkan perkhidmatan sedia ada,” katanya pada Forum Lonjakan Digital Malaysia di sini pada Khamis.

Forum itu dianjurkan oleh pertubuhan bukan berkeuntungan Global System for Mobile Communications (GSMA) yang mewakili kepentingan pengendali mudah alih global.

Mengulas selanjutnya, Minehane juga percaya bahawa Malaysia sepertimana negara-negara lain di rantau ini, dijangka berdepan cabaran dalam melaksanakan lingkungan atau julat frekuensi C-band bagi 5G.

C-band merujuk kepada bahagian peruntukan spektrum elektromagnetik bagi tujuan transmisi satelit dalam julat frekuensi 4GHz hingga 8GHz.

Antena satelit digunakan bagi penghantaran frekuensi C-band di bahagian dunia yang isyaratnya terjejas akibat faktor hujan lebat atau isu lain berkaitan cuaca.

“Sehubungan itu, Malaysia perlu meneliti jalur lain dan diharapkan ianya mencukupi untuk menyokong 5G di negara ini sejajar dengan penawaran perkhidmatan berkelas dunia,” katanya.

Minehane berkata pasaran lebih maju seperti Korea Selatan, Taiwan dan negara-negara di Timur Tengah juga masih dalam fasa awal pelaksanaan 5G.

Sementara itu, Rakan Sekutu firma perunding ekonomi DT Economics, Dr Lara Stoimenova pula menyarankan supaya Malaysia membangunkan rangka kerja kawal selia yang fleksibel membabitkan pelaksanaan spektrum 5G.

“MCMC perlu terus mengendalikan perundingan awam secara terperinci dengan semua pihak berkepentingan bagi mengenal pasti kebimbangan serta penyelesaian berkaitan pembangunan 5G,” katanya.

Dalam pada itu, Pengarah Dasar GSMA bagi Asia Pasifik, Christiaan Segura berkata kalangan pengendali di Malaysia telah membuat pelaburan besar dalam aspek kesalinghubungan 5G.

“Sejak beberapa tahun lepas, pengendali terbabit telah melabur dalam aspek rangkaian, menjalankan ujian di lapangan, mewujudkan pusat-pusat inovasi dan menambah perbelanjaan modal masing-masing bagi menyokong penggunaan berkaitan di masa depan.

“Industri mudah alih juga komited untuk bekerjasama dengan kerajaan bagi menggalakkan lagi usaha inovasi dan kesalinghubungan,” katanya.

Facebook Comments

BERKAITAN

Kategori:

TERKINI

Padah benarkan pelajar perempuan ambil gambar tanpa baju

Guru seni wanita, 41, dipecat selepas membiarkan pelajar berusia 15 tahun bergambar TANPA BAJU dan murid lain membuat simulasi melancap dan memegang botol alkohol...

Kesesakan LRT: PH melalak dan merapu sembang fasal dasar pengangkutan awam, rakyat teraniaya

Korang nak tahu tak fasal LRT 3 yang dijangka dirasmikan dan digunapakai tahun 2023 nanti actually tersasar dari jadual asal sepatutnya tahun 2020 dah...

Gol pelik punca Selangor diratah JDT

Ketua jurulatih Selangor FC, Michael Feichtenbeiner menyifatkan dua gol pada awal permainan yang dijaringkan Johor Darul Ta'zim (JDT) mematahkan semangat pemainnya hingga diratah 1-5...

[Video] Jalan sesak akibat Kemalangan 2 lori terbalik di KM 425.7 (arah utara) PLUS Utara di antara Bukit Beruntung & Bukit Tagar.

Kejadian berlaku kira-kira jam 10 pagi di KM425.7 (arah utara) Lebuhraya Plus diantara Bukit Beruntung ke Bukit Tagar. Kesesakan berlaku sejauh 18 kilometer dari Rawang...

Syed Saddiq mempergunakan nama ibu bapa untuk berbohong?

Syed Saddiq didakwa mengeluarkan wang tunai RM1.12 juta secara tidak jujur daripada akaun bank PPBM untuk kegunaan sendiri. Daripada situ, dia menggunakan RM100k untuk membeli...

[Video] Seorang daripada dua remaja hilang akibat arus deras di Penampang ditemukan

Penampang: Seorang daripada mangsa yang dilaporkan hilang selepas dihanyutkan arus deras di Sungai Kampung Pogunon, sejak semalam, ditemukan lemas di Sungai Moyog Kampung Pagansakan...

SPRM akan siasat individu terima dana UKSB termasuk Muhyiddin Yassin

SPRM dalam kenyataan berkata, agensi itu juga mengesahkan sudah menerima beberapa aduan terhadap individu terbabit Siasatan yang akan dijalankan mengikut bidang kuasa yang...

Artis versetile, Adibah Noor meninggal dunia

Ramai peminat masih tidak dapat menerima kenyataan pemergian artis versatile Adibah Nor. Media sosial di penuhi dengan berita pemergian beliau. Berita awal mengenai pemergian Allahyarham...

2 remaja maut motosikal bertembung kereta di Kalumpang

HULU SELANGOR: Dua remaja lelaki maut selepas motosikal dinaiki mereka, bertembung sebuah kereta di Kilometer 75 Jalan Kuala Lumpur-Ipoh dekat Taman Keliang, Kalumpang di...