[Video] PAS sokong tangguh Undi18, pengundi jangan dinilai menerusi umur, kata Hadi - pakdin.my

MASA BENTANG DI DEWAN RAKYAT, LEBAI 100% SOKONG LAKSANA SELEWAT-LEWATNYA JULAI 2021. SEKARANG SOKONG TANGGUH.
Presiden PAS Abdul Hadi Awang berkata, parti itu melihat keperluan dan kelayakan mengundi dinilai menerusi kematangan, bukannya had umur semata-mata.

PETALING JAYA: Presiden PAS Abdul Hadi Awang berkata, parti itu menyokong langkah Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menunda pelaksanaan dasar Undi18 yang dijadualkan bermula Julai depan ke September tahun depan.

Hadi berkata, berbeza dengan kritikan dilontarkan pemimpin parti lain, PAS melihat keperluan dan kelayakan mengundi dinilai menerusi kematangan, bukannya had umur semata-mata.

“Kita setuju (penangguhan SPR berkaitan Undi18). Undi bergantung kepada kematangan, jangan undi 18 tahun sahaja, mestilah ada kematangan.

“Kita tidak boleh terpengaruh dengan Barat. Kematangan boleh berlaku pada usia 16 tahun, 18 tahun, 25 tahun pun ada.

“Orang (berusia) 40 tahun tidak matang lagi pun ada. Tetapi malangnya kita berpandukan kepada konsep demokrasi Barat, pada umur bukan kematangan,” katanya dalam sidang media yang disiarkan di Facebook.

Terdahulu, Pengerusi SPR, Abdul Ghani Salleh dilaporkan berkata, pendaftaran pengundi 18 tahun secara automatik dijangka ditangguhkan sehingga selepas September 2022.

Beliau berkata, sekatan pergerakan yang dilaksanakan susulan pandemik Covid-19 mengganggu persiapan SPR untuk melaksanakan dasar yang diluluskan oleh Parlimen pada Julai 2019.

Kenyataan beliau mencetuskan pertikaian dan kekecewaan pelbagai parti politik, termasuk pemimpin parti sekutu PAS dalam Perikatan Nasional (PN) dan Muafakat Nasional (MN).

Ketika ditanya apakah PAS terkesan dengan keputusan SPR itu, Hadi berkata, PAS tidak menerima sebarang kesan, selain menegaskan bahawa kematangan lebih penting berbanding umur sebagai kelayakan untuk menjadi pengundi.

“Yang penting, kita mahu rakyat yang matang memilih kerajaan yang matang. Kalau rakyat mentah, pilih kerajaan juga mentah. Kematangan penting,” katanya.

Pada 16 Julai 2009, Dewan Rakyat meluluskan RUU bagi menurunkan had umur mengundi dari 21 tahun ke 18 tahun, pendaftaran pengundi automatik, dan menurunkan had umur calon bertanding kepada 18 tahun.

UTAMAPOLITIK PAS sokong tangguh Undi18, pengundi jangan dinilai menerusi umur, kata Hadi

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium