Tuesday, March 5, 2024

‘Sireh Pulang Ke Gagang’: Zahid dakwa lebih ramai bekas pemimpin mahu kembali kepada Umno- pakdin.my

Ahmad Zahid Hamidi mendakwa ramai bekas pemimpin Umno yang sebelum ini menyertai Bersatu ingin kembali semula ke pangkuan parti itu.

Presiden Umno itu berkata demikian ketika mengulas tindakan Erwan Mohd Tahir, yang sebelum ini ketua Bersatu Putrajaya, yang kembali kepada Umno beberapa hari lalu.

“Beberapa hari lalu bekas ketua Bersatu Putrajaya (Erwan) bersama lebih 120 ahli parti serpihan itu kembali menyertai Umno.

“Sebelum itu ada pimpinan Bersatu telah pun terlebih dahulu meninggalkan parti itu bagi menyertai semula parti terbesar bangsa Melayu (iaitu Umno).

“Difahamkan ramai lagi pimpinan Bersatu merisik peluang kembali ke pangkuan Umno. Insya-Allah kita perhalusi setiap permohonan dengan berlapang dada dan jiwa yang besar,” katanya dalam satu hantaran di Facebooknya.

Jumaat lalu, Erwan bersama kira-kira 120 ahli Bersatu dilaporkan menyertai Umno dalam satu majlis di Putrajaya.

Erwan berkata, keputusan itu dibuat kerana dia yakin hanya Umno dapat memartabat dan mempertahankan hak keistimewaan Melayu, perlembagaan serta Raja-raja Melayu.

Bagaimanapun Bersatu dalam kenyataan semalam berkata perkembangan itu tidak memberi kesan kepada parti itu.

Setiausaha agungnya Hamzah Zainuddin berkata Bersatu Putrajaya tetap utuh dan Erwan telah pun letak jawatan pada tahun lalu selepas tewas dalam pemilihan parti bagi jawatan naib presiden.

Dalam pada itu, Ahmad Zahid berkata Umno sedia menerima bekas pemimpin parti itu yang setia dengan perjuangan parti, dengan menjadikan bekas anggota Majlis Tertinggi (MT) Lokman Noor Adam sebagai contoh.

Lokman dipecat pada 7 Februari 2020 namun MT Umno pada September lalu membuat keputusan untuk menerimanya semula sebagai ahli biasa.

“Umno mengalu-alukan ‘sirih pulang ke gagang’ kepada mereka yang akhirnya menyedari Umno jua parti yang benar, tulus serta jujur dalam perjuangan untuk agama, bangsa dan negara.

“Dengan izin dan inayah Allah, insya-Allah Umno akan bangkit dan gemilang pada PRU15,” katanya lagi.

 

UtamaPOLITIK‘Sireh Pulang Ke Gagang’: Zahid dakwa lebih ramai bekas pemimpin mahu kembali...

Ikuti kami di: FACEBOOK | INSTAGRAM | META | X | TIKTOK | YOUTUBE

POPULAR