Sampah Tidak Dipungut Boleh Sebabkan Undi Bantahan Di Selangor

SHAH ALAM, 20 Mei  — Soal sampah yang tidak dipungut oleh pihak berkuasa tempatan di Selangor yang diterajui kerajaan pimpinan Parti Keadilan Rakyat (PKR) boleh menyebabkan rakyat negeri itu mengundi membantah dalam pilihan raya umum yang akan datang.

Rakyat mengharapkan kerajaan negeri itu merangka satu mekanisme yang baik dan berkesan semasa menyerahkan tanggungjawab pengurusan khidmat kebersihan ini kepada pihak berkuasa tempatan supaya kesejahteraan mereka terpelihara.

“Jika masalah pungutan sampah ini tidak dapat dikendali dan diselesaikan dengan baik dalam tempoh yang terdekat, yang pastinya kerajaan negeri akan kehilangan undi sokongan terhadap mereka dalam pilihan raya nanti,” kata mereka.

Menurut tinjauan yang dibuat, seorang penduduk di Taman Bandar Bukit Puchong yang hanya mahu dikenali sebagai Steve Victor, 46, sebagai pembayar cukai, beliau mengharapkan khidmat pungutan sampah yang lebih baik dijalankan kontraktor yang dilantik oleh kerajaan Selangor.

“Sebelum ini semasa Alam Flora menjadi kontraktor, kutipan sampah dibuat tiga kali seminggu, tetapi kini setelah kerajaan Selangor menyerahkannya kepada pihak berkuasa tempatan, lori sampah berkeliling hanya sekali seminggu, itupun jika bernasib baik,” katanya.

Penduduk berkenaan berkata kadangkala beliau terpaksa membuang sendiri sampah rumahnya kerana menjangkakan lori sampah tidak akan datang selalu.

“Masalah pungutan sampah ini bukan satu perkara kecil dan seharusnya diberi perhatian serius oleh kerajaan Selangor, jika tidak diselesaikan cepat parti yang memerintah akan kehilangan undi dalam pilihan raya nanti,” katanya kepada Bernama.

Kerajaan Selangor telah mengambil alih tanggungjawab memungut sampah dan kerja pembersihan awam daripada pemegang konsesi Alam Flora Sdn Bhd sejak Okt tahun lepas.

Seorang penduduk di kawasan perumahan yang sama, Abdul Rahim Ibrahim, 52, turut sependapat dengan Steve.

Katanya, anjing sering menyelongkar bungkusan sampah yang tidak dikutip itu menyebabkannya bertaburan dan membawa kepada risiko tinggi berlakunya pencemaran serta merebaknya wabak penyakit.

Beliau berkata Selangor sudahpun diketahui umum menjadi negeri dengan jumlah kes demam dinggi paling tinggi.

Abdul Rahim berkata kadangkala orang ramai dari tempat lain juga mengambil kesempatan membuang sampah pada longgokan sarap yang tidak dipungut itu menjadikan keadaan bertambah buruk.

Seorang penduduk di SS7, Kelana Jaya, Vimala Nair berkata kerja memungut sampah yang diambil alih oleh kerajaan Selangor itu nampaknya berdepan pelbagai kesulitan.

Beliau mengakui lori sampah kini hanya melalui kawasan perumahan di tempatnya sekali seminggu, berbanding tiga kali semasa ia dikendalikan oleh Alam Flora sebelum ini.

Vimala berkata jika pungutan sampah ini tidak diuruskan dengan betul, terutama sekali kutipan bahan buangan basah dan kotoran daripada rumah-rumah, ia akan mengundang bahaya menyebabkan berlakunya wabak penyakit.

Seorang penduduk di Batu 4, Jalan Kampung Jawa, Klang, M. Selventhiran berkata isu sampah tidak dipungut ini menjadi topik hangat rungutan penduduk di Selangor terutama sekali di kampung tersebut.

Katanya, penduduk di situ sering merungut sentiasa terhidu bau busuk daripada sampah terbuang, keadaan saliran tersumbat dan pencemaran kawasan kerana adanya longgokan sampah tidak dipungut berminggu-minggu lamanya.

“Anggota-anggota majlis tempatan yang dipertanggungjawabkan di kawasan berkenaan dilihat sibuk memberi ceramah politik dan gagal mengawasi kontraktor yang bekerja mengangkut sampah.

“Kerajaan Selangor sepatutnya berbuat sesuatu mengenai perkara ini kerana ia boleh memberi impak serius terhadap keputusan pilihan raya nanti,” kata Selventhiran dan menambah bahawa kerajaan pimpinan PKR itu gagal menunaikan janji memberi potongan 20 peratus diskaun terhadap cukai taksiran.

Selventhiran, yang juga presiden Kelab Perpaduan Insan Selangor mendakwa sesetengah kontraktor diberi tender memungut sampah walaupun mereka tidak punya keupayaan menjalankan kerja tersebut kerana tidak ada lori dan juga pekerja.

Katanya, tidak ada pihak yang kini boleh memantau kerja yang dijalankan oleh kontraktor berkenaan sama ada dapat memenuhi jadual kutipan sampah yang dipersetujui tanpa perlu menerima aduan daripada penduduk.

Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata semalam pengurusan khidmat pungutan sampah yang tidak teratur adalah antara faktor berlakunya kes demam dinggi yang tinggi di Selangor...

Penduduk Bantah Kegagalan PBT Kutip Sampah

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata pengurusan jadual kutipan sampah yang tidak sempurna antara faktor Selangor negeri penyumbang tertinggi kes demam denggi.

Di Kampung Padang Jawa, Klang, 10 orang dimasukkan ke Hospital Tengku Ampuan Rahimah kerana disyaki dijangkiti demam denggi.

Beginilah keadaan di Batu 4, Kampung Padang Jawa, Klang.

Sampah tidak dikutip sejak berminggu-minggu lamanya dan menyebabkan ada yang sudah dijangkti demam denggi.

Perkara itu didedahkan Ketua Pemuda MIC Negeri, Shanker Raj.

SHANKER RAJ AYANGER/KETUA PEMUDA MIC
“Semalam Pemuda Selangor telah naik dalam FB didapati dari 6:30 malam sampai pagi ni tengah buat kerja. Bila kita ada baru nak buat kerja. So selama ni kerajaan negeri Selangor buat apa? So negeri kebajikan tapi kesihatan tidak dijaga. Negeri kebajikan apa benda ni?”

Tidak mahu pihak berkuasa hanya datang apabila ada aduan dibuat, penduduk mengadakan demonstrasi siang tadi membantah kegagalan PBT bertindak secara efisien seperti yang diwar-warkan.Kutipan Sampah Tidak Sempurna Penyumbang Denggi

Pengurusan jadual kutipan sampah yang tidak sempurna antara faktor Selangor negeri penyumbang tertinggi kes demam denggi.

Sehingga Mei lalu, 9,500 kes dicatatkan dan separuh daripada statistik itu datangnya dari negeri terbabit.

DATUK SERI LIOW TIONG LAI/MENTERI KESIHATAN
“Tempat-tempat pembuangan sampah yang tidak dibersihkan secara berkala. Ini satu tanggungjawab besar di pihak berkuasa tempatan kerana kita dapati sampah tidak dipungut dalam masa tertentu, nyamuk aedes membiak dengan cepat. Kawasan pembuangan sampah adalah kawasan yang boleh sebab punca pembiakan nyamuk aedes yang tinggi.”

Sehingga Mei lalu juga, 20 kematian direkodkan berbanding tempoh sama tahun lepas hanya 12 kematian dengan 7,850 kes.

Justeru, beliau menggesa, PBT di Selangor pro-aktif membanteras sarang pembiakan nyamuk aedes dan orang ramai juga perlu berganding bahu.

Beliau sebelum itu merasmikan Karnival Sihat Cergas Ceria di Sepang.

Facebook Comments

BERKAITAN

Kategori:
Artikel sebelum iniTHE I-FILES – PROLOGUE
Artikel seterusnyaPenjenayah Mati Ditembak

TERKINI

Padah benarkan pelajar perempuan ambil gambar tanpa baju

Guru seni wanita, 41, dipecat selepas membiarkan pelajar berusia 15 tahun bergambar TANPA BAJU dan murid lain membuat simulasi melancap dan memegang botol alkohol...

Kesesakan LRT: PH melalak dan merapu sembang fasal dasar pengangkutan awam, rakyat teraniaya

Korang nak tahu tak fasal LRT 3 yang dijangka dirasmikan dan digunapakai tahun 2023 nanti actually tersasar dari jadual asal sepatutnya tahun 2020 dah...

Gol pelik punca Selangor diratah JDT

Ketua jurulatih Selangor FC, Michael Feichtenbeiner menyifatkan dua gol pada awal permainan yang dijaringkan Johor Darul Ta'zim (JDT) mematahkan semangat pemainnya hingga diratah 1-5...

[Video] Jalan sesak akibat Kemalangan 2 lori terbalik di KM 425.7 (arah utara) PLUS Utara di antara Bukit Beruntung & Bukit Tagar.

Kejadian berlaku kira-kira jam 10 pagi di KM425.7 (arah utara) Lebuhraya Plus diantara Bukit Beruntung ke Bukit Tagar. Kesesakan berlaku sejauh 18 kilometer dari Rawang...

Syed Saddiq mempergunakan nama ibu bapa untuk berbohong?

Syed Saddiq didakwa mengeluarkan wang tunai RM1.12 juta secara tidak jujur daripada akaun bank PPBM untuk kegunaan sendiri. Daripada situ, dia menggunakan RM100k untuk membeli...

[Video] Seorang daripada dua remaja hilang akibat arus deras di Penampang ditemukan

Penampang: Seorang daripada mangsa yang dilaporkan hilang selepas dihanyutkan arus deras di Sungai Kampung Pogunon, sejak semalam, ditemukan lemas di Sungai Moyog Kampung Pagansakan...

SPRM akan siasat individu terima dana UKSB termasuk Muhyiddin Yassin

SPRM dalam kenyataan berkata, agensi itu juga mengesahkan sudah menerima beberapa aduan terhadap individu terbabit Siasatan yang akan dijalankan mengikut bidang kuasa yang...

Artis versetile, Adibah Noor meninggal dunia

Ramai peminat masih tidak dapat menerima kenyataan pemergian artis versatile Adibah Nor. Media sosial di penuhi dengan berita pemergian beliau. Berita awal mengenai pemergian Allahyarham...

2 remaja maut motosikal bertembung kereta di Kalumpang

HULU SELANGOR: Dua remaja lelaki maut selepas motosikal dinaiki mereka, bertembung sebuah kereta di Kilometer 75 Jalan Kuala Lumpur-Ipoh dekat Taman Keliang, Kalumpang di...