Utama DUNIA Kerajaan gesa rakyat henti petik pokok mirip alat sulit lelaki tegak

[Video] Kerajaan gesa rakyat henti petik pokok mirip alat sulit lelaki tegak

Kerajaan gesa rakyat henti petik pokok mirip alat sulit lelaki. Tumbuhan yang kelihatan seperti phallic berisiko pupus di Kemboja kerana orang ramai terus mencabutnya dari tanah untuk berswafoto dengannya.

Selepas video beberapa wanita memetik “pokok zakar” tular di media sosial, kerajaan Kemboja telah mengeluarkan kenyataan meminta rakyat meninggalkan tumbuhan zakar yang terancam itu di dalam tanah di mana ia berada.

Memang benar, tumbuhan periuk kera Nepenthes holdenii kelihatan menakjubkan seperti zakar yang tegak.

Tumbuhan yang dilindungi itu, hanya tumbuh di kawasan pergunungan terpencil di barat Kemboja, telah menjadi terancam kerana penduduk tempatan dan pelancong tidak dapat melepaskan diri daripada mereka.

Tumbuhan zakar hanya tumbuh di kawasan yang sangat terpencil di latitud melebihi 600 meter, jadi mencari dan merakam gambar dengan tumbuhan periuk kera telah menjadi satu cabaran bagi sesetengah peminat tumbuhan zakar di Kemboja.

Tumbuhan itu secara sejarah dianggap hanya wujud di Pergunungan Cardamom, tetapi pada tahun 2011 populasi baru ditemui lebih jauh ke timur.

Tumbuhan zakar karnivor telah digambarkan kelihatan serupa dengan terung apabila perangkapnya terbuka untuk menangkap lalat. Apabila serangga jatuh ke dalam perangkap, Nepenthes holdenii menutup perangkapnya dan berubah menjadi zakar.

Kementerian Alam Sekitar dan Sumber Asli Kemboja mengeluarkan kenyataan menggesa orang ramai berhenti memetik tumbuhan zakar itu bagi melindunginya daripada tergelincir daripada kewujudan…

“Apa yang mereka lakukan adalah salah. Jangan buat lagi pada masa hadapan. Terima kasih kepada semua yang mencintai dan menghargai sumber alam kita. Tetapi tolong jangan memetik tumbuhan Nepenthis holdenii, jika tidak ia akan mati.”

Exit mobile version