Utama NASIONAL JENAYAH / MAHKAMAH Syed Saddiq mempergunakan nama ibu bapa untuk berbohong?

Syed Saddiq mempergunakan nama ibu bapa untuk berbohong?

Syed Saddiq didakwa mengeluarkan wang tunai RM1.12 juta secara tidak jujur daripada akaun bank PPBM untuk kegunaan sendiri.

Daripada situ, dia menggunakan RM100k untuk membeli unit ASB atas namanya sendiri.

Kes itu kini di mahkamah tetapi apa yang didedahkan semalam menunjukkan dia juga menggunakan nama ibu bapanya untuk berbohong kepada orang ramai.

Di tengah-tengah tersebarnya gambar dan video dia bersama beberapa gadis (termasuk seorang gadis bergambar dengan Syed Saddiq sedang tidur) di banglo Damansaranya terdapat juga kontroversi wang tunai RM250k yang hilang dari peti besinya.

Dia kemudian memberitahu orang ramai bahawa RM250k itu adalah daripada dia dan ibu bapanya dan akan digunakan untuk mengubah suai rumah yang dia beli.

Ternyata ini tidak benar.

Wang itu adalah untuk “perbelanjaan budi bicaranya” tetapi dia kemudian berbincang dalam kumpulan WhatsApp yang dipanggil “Value Add” untuk berbincang dengan rakannya tentang perkara yang hendak diceritakan menafikan salahlakunya.

Akhirnya diputuskan bahawa mereka akan memberitahu orang ramai bahawa wang yang hilang itu datang dari dia dan ibu bapanya (RM90k – dari dia sendiri, RM50k dari ibu, dan RM70k dari bapa) dan merupakan wang simpanan peribadi mereka untuk mengubah suai rumahnya.

Justeru dia berbohong tentang sumber dana RM250k itu dan menggunakan nama ibu dan bapanya untuk berbohong kepada orang ramai – sememangnya perbuatan seorang anak yang sangat keji.

Ini didedahkan selepas polis mengekstrak mesej WhatsApp daripada telefon bimbit Rafiq Hakim Razali, penolong bendahari sayap pemuda Bersatu.

Tidak diketahui sama ada beliau turut meminta ibu bapanya membuat pembohongan yang sama kepada SPRM semasa mereka disoal siasat. Tetapi jika mereka berbuat demikian maka Syed Saddiq DAN ibu bapanya juga boleh dipenjarakan kerana memberi keterangan palsu.

Dia sanggup memenjarakan ibu bapanya hanya kerana dia mahu menutup jenayahnya sendiri.

Sungguh keji seorang anak yang mementingkan diri sendiri.

Jenis manusia yang tidak rasa bersalah mempergunakan ibu bapanya untuk kepentingan diri sendiri.

‘Syed Saddiq bincang tutup mulut berkaitan kehilangan RM250,000’
https://www.thesundaily.my/cerita/berita/syed-saddiq-bincang-kenyataan-media-tutup-mulut-masyarakat-berkaitan-kehilangan-rm250000-YD9360405

Exit mobile version