UtamaNASIONALJENAYAH / MAHKAMAH Shahrir Samad lepas,...

[VIDEO] Shahrir Samad lepas, bebas kes pengubahan wang haram RM1 juta - pakdin.my

Sumbangan untuk memastikan blog ini terus bersiaran: Maybank: 158088200693 PayPal: [email protected]

Mahkamah Tinggi hari ini mengarahkan supaya Tan Sri Shahrir Ab Samad dilepas dan dibebaskan atas pertuduhan gagal mengisytiharkan RM1 juta diterima daripada Datuk Seri Najib Razak melalui sekeping cek kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).

Hakim Datuk Muhammad Jamil Hussin membuat keputusan itu selepas mendengar permohonan pihak pendakwaan dan pembelaan bekas Pengerusi FELDA itu.

“Timbalan Pendakwa Raya mengesahkan bahawa pendakwaan tidak akan diteruskan terhadap tertuduh dalam masa terdekat. Dalam keadaan sedemikian adalah wajar tertuduh dilepaskan dan dibebaskan.

“Saya mengguna pakai peruntukan Seksyen 254 (3) Kanun Tatacara Jenayah untuk perintah itu. Tarikh sambung bicara pada 27 dan 28 Februari ini dilapangkan.

“Wang jaminan dipulangkan kepada penjamin dan pasport dikembalikan kepada tertuduh, manakala semua eksibit dipulangkan kepada pembelaan serta pendakwaan,” katanya.

Turut hadir, peguam pemerhati Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah, mewakili Najib yang sepatutnya memberi keterangan selaku saksi pendakwaan ke-23.

Shahrir yang juga bekas Ahli Parlimen Johor Bahru didakwa pada 21 Januari 2020 atas dakwaan gagal mengisytiharkan RM1 juta diterima daripada bekas Perdana Menteri itu melalui sekeping cek AmIslamic Bank Berhad bertarikh 27 November 2013 kepada LHDN.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya, Rasyidah Murni Adzmi, berkata pihaknya tidak berhasrat untuk meneruskan pendakwaan dan memohon supaya tertuduh dilepaskan tanpa dibebaskan.

“Sedia maklum pada tarikh lepas (bicara) pegawai penyiasat yang juga saksi pendakwaan ke-22 (Penolong Penguasa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Nurzahidah Yacop) belum selesai beri keterangan dan masih dalam peringkat soal balas dengan pihak pembelaan.

“Perkembangan terbaharu kami memohon menggunakan peruntukan Seksyen 254 Kanun Tatacara Jenayah untuk tidak meneruskan pendakwaan itu,” katanya.

Susulan itu, peguam bela Shahrir, Datuk Firoz Hussein Ahmad Jamaluddin, memohon tertuduh dilepas dan dibebaskan atas alasan keterangan saksi berpihak kepada tertuduh.

“Ini (permohonan pendakwaan) tidak adil dan anak guam mesti dibebaskan serta dilepaskan,” katanya.

Seorang lagi peguam mewakili bekas Pengerusi FELDA itu, Tan Sri Dzulkifli Ahmad, berkata pertuduhan diputuskan oleh Peguam Negara ketika itu, Tan Sri Tommy Thomas terhadap anak guam dibuat secara tergesa-gesa.

Katanya, pertuduhan itu jelas dibuat berdasarkan keterangan tidak mencukupi dan ia diakui oleh pegawai penyiasat sendiri.

“Kes ini berada pada tahap akhir dan pegawai penyiasat sudah dipanggil yang mengakui keterangan tak mencukupi untuk dakwa Shahrir.

“Oleh demikian kami mohon mahkamah memutuskan Shahrir dilepaskan dan dibebaskan daripada pertuduhan,” katanya.

Hakim kemudian meminta pendakwaan mengemukakan alasan atas tindakan tidak meneruskan pendakwaan terhadap Shahrir dalam masa terdekat.

Hakim: Kenapa tak teruskan pendakwaan. Ada apa-apa alasan?

Rasyidah Murni: Arahan diterima (daripada Jabatan Peguam Negara) tak teruskan pendakwaan.

Hakim: Teruskan pendakwaan dalam masa terdekat?

Rasyidah Murni: Tidak.

Sementara itu, peguam bela Shahrir, Datuk Syed Faisal Al-Edros Syed Abdullah Al-Edros, berkata permohonan pendakwaan supaya anak guam dilepaskan tanpa dibebaskan tidak memberi kebebasan mutlak.

Katanya, Shahrir diheret ke mahkamah sejak 2020, malah keluarga bekas Pengerusi FELDA itu turut merasa malu terhadap pertuduhan dibuat.

Anak guam dilepaskan tanpa dibebaskan didakwa hanya akan menyebabkan tertuduh tertunggu-tunggu dan tertanya-tanya jika akan diheret di mahkamah pada masa akan datang.

“Pendakwaan tidak diteruskan hingga peringkat akhir, sebaliknya dihentikan di tengah jalan. Berhenti sejenak bukan mutlak (lepas tanpa bebas). Pendakwaan sudah bawa 22 saksi dan 102 dokumen digunakan sebagai eksibit dalam mahkamah.

“Saksi pendakwaan ke-22 mengesahkan tiada dokumen diserahkan kepadanya bagi membuat penentuan RM1 juta itu pendapatan atau tidak. Shahrir didakwa atas siasatan tidak lengkap.

“Nak dakwa nanti dakwa balik, undang-undang tidak dipraktikkan sebegitu. Peguam Negara juga enggan membuat pendakwaan lebih lanjut dan hanya sebab kukuh serta keadaan luar biasa mahkamah menggunakan lepas tanpa bebas.

“Pendakwaan tidak kemuka ‘secebis’ (bukti) untuk menyatakan keadaan luar biasa, ini keadaan biasa dan kami minta pertuduhan ini dinoktahkan,” katanya.

Facebook Comments

Berkaitan

Baca Juga

[VIDEO] SPRM siasat ‘sedekah’ ketika PRU15, jejaki 90 pengundi

Kami sedang mengenal pasti 90 individu di Terengganu yang dikatakan menerima pemberian wang untuk mengundi sebuah parti politik pada PRU15 BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162224/?amp=1

[VIDEO] Mahkamah Sepanyol tolak rayuan waris Sulu

Azalina berkata, keputusan mahkamah perlembagaan itu mengesahkan pembatalan Stampa sebagai penimbang tara. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162214/?amp=1

[VIDEO] PATI bina penempatan haram lengkap sekolah di Nilai

Ketika serbuan dilakukan, terdapat cubaan daripada beberapa orang PATI meloloskan diri daripada ditahan pegawai Imigresen malah ada yang cuba bertindak agresif BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162197/?amp=1

Pembersihan UMNO: Tunggu sesi akan datang, kata Ahmad Zahid

Ketika diasak pemberita di Majlis Personaliti Quran di sini pada Isnin, Ahmad Zahid yang juga Timbalan Perdana Menteri berkata: "Tunggulah, dalam sesi akan datang" BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162188/?amp=1

[VIDEO] Tindakan pantas guru selamatkan lebih 20 murid jatuh laut akibat jeti runtuh

Ketua UMNO Bahagian Semporna, Abdul Manan Indanan, berkata pihaknya dimaklumkan mengenai kejadian itu dan semua murid serta guru dilaporkan selamat. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162171/?amp=1

Tuntutan waris Kumpulan Sulu: Mahkamah Luxembourg tarik balik perintah sekatan

Azalina juga menegaskan bahawa kerajaan Malaysia tidak akan berhenti berusaha untuk melindungi dan memelihara kepentingan negara. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162161/?amp=1

[VIDEO] Letupan Masjid di Peshawar, Pakistan: 46 maut, 150 cedera

Perdana Menteri Shebaz Sharif mengatakan letupan itu sebagai serangan bunuh diri. Terdapat sekurang-kurangnya 260 orang di masjid itu BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162150/?amp=1

Gopal Sri Ram, Pendakwa kes 1MDB juga menjadi pembela Firma Guaman yang disaman 1MDB – tidak ada konflik kepentingan?

Orang yang diupah oleh kerajaan untuk mendakwa mereka yang menimbulkan masalah kepada 1MDB juga adalah orang yang sama diupah oleh salah satu firma yang didakwa atas kelalaian sehingga menyebabkan berlaku masalah kepada 1MDB BACA seterusnya di:https://pakdin.my/162140

2 kali gagal singkir pendakwa raya, akhirnya tersingkir sendiri

Terdapat akuan bersumpah dari bekas TS Apandi Ali bahawa Sri Ram pernah datang ke rumah memberitahu bahawa Mahathir meminta beliau bantu untuk membuat tangkapan ke atas DSN. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162129

[VIDEO] 2 Wanita di tembak di Narathiwat, 1 maut dan 1 cedera

Seorang wanita maut ditembak ketika menunggang motosikal manakala serang lagi mengalami kecederaan. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162109/

[VIDEO] KJ, Noh Omar dipecat keahlian UMNO

Timbalan Ketua Bahagian Rembau, Khairy Jamaludin Abu Bakar dan Bekas Ketua Perhubungan UMNO Selangor, Tan Sri Noh Omar telah dibuang keahlian BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162119 Youtube: https://youtu.be/_D68Ryt4LPo

[VIDEO] Kerajaan Malaysia menang lawan ‘waris’ Sultan Sulu – Azalina

Hasil daripada tindakan Malaysia itu, Mahkamah Sepanyol yang melantik Dr. Stampa telah membatalkan pelantikannya secara retrospektif dan ‘preliminary award’ yang dikeluarkan oleh beliau di Madrid. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162090/ https://youtu.be/9gbidNLGZ-s