Sumbangan untuk membiayai portal ini:
Maybank:
158088200693 PayPal: [email protected]

Sumbangan untuk membiayai portal ini: Maybank: 158088200693 PayPal: [email protected]

Letupan Yala: Seorang renjer maut dan mencederakan dua lagi, keselamatan dipertingkatkan - pakdin.my

Letupan Yala: Seorang renjer maut dan mencederakan dua lagi, keselamatan dipertingkatkan - pakdin.my

Seorang anggota peronda renjer terbunuh dan dua lagi cedera dalam serangan bom di daerah Bannang Sata di Yala pagi semalam.

Serangan berlaku kira-kira jam 7 pagi. Renjer dan sukarelawan sedang meronda dengan berjalan kaki di kampung Ubae Moo 1 di tambon Bacho apabila bom yang disembunyikan di kawasan itu tiba-tiba meletup, menurut pusat radio balai polis Bannang Sata.

Kekuatan letupan itu mencederakan tiga anggota pasukan, seorang kemudiannya meninggal dunia.

Renjer sukarelawan Wanchai Muthasukphaisarn, 28, mengalami kecederaan serius dan kemudiannya disahkan meninggal dunia. Sgt Wichian Panyo dan sukarelawan Wimol Chanthakhun mengalami sakit dada dan telinga berdesing. Mereka dirawat di Hospital Bannang Sata.

Polis menyalahkan serangan itu atas pergolakan di wilayah sempadan paling selatan, di mana lebih 7,000 orang terbunuh sejak konflik pemisah timbul semula pada 2004.

Ek Yangaphai Na Songkhla, ketua Pejabat Daerah Betong di Yala, telah mengarahkan kawalan keselamatan yang lebih ketat untuk keselamatan penduduk tempatan dan pelancong di Betong, salah satu destinasi pelancongan popular di Selatan.

Pusat pemeriksaan telah disediakan manakala lebih ramai pegawai peronda akan ditempatkan bagi memastikan keselamatan awam.

Berkaitan

Mesti baca