Maybank: 158088200693
PayPal: [email protected]

[VIDEO] Kebakaran di Johannesburg: 73 maut dalam blok apartmen yang disewa oleh ‘kartel’ - pakdin.my

[VIDEO] Kebakaran di Johannesburg: 73 maut dalam blok apartmen yang disewa oleh ‘kartel’ - pakdin.my

Lebih 70 orang terbunuh apabila satu blok pangsapuri lima tingkat di kawasan miskin di Johannesburg, kata pegawai pada Khamis 31 Ogos 2023, sambil menambah bahawa beberapa mangsa yang menyewa bilik di situ kemungkinan adalah daripada kumpulan penjenayah.

Pada tengah hari, bangunan milik perbandaran itu masih terbakar, sebahagian besarnya hitam berjelaga, perkhidmatan kecemasan berkumpul di sekelilingnya dan mayat bergelimpangan dalam selimut di jalan berhampiran, kata seorang wartawan Reuters.

Leo, 25 tahun yang terselamat daripada kebakaran, telah tinggal di tingkat dua. Dia melarikan diri bersama ibunya melalui tangga.

“Orang ramai hanya melarikan diri. Ia gelap dan ada asap. Anda tidak dapat melihat apa-apa,” katanya.

Sekurang-kurangnya seorang melompat dan mati, kata Thando le Nkosi Manzini, seorang pelajar yang melihat api dari jalan. “Saya melihat seorang lelaki melompat dari tingkat empat,” katanya kepada Reuters.

Kebakaran yang bermula kira-kira jam 1.30 pagi itu, mengorbankan sekurang-kurangnya 73 orang dan mencederakan 43 lagi, kata pegawai kerajaan perbandaran, dalam salah satu tragedi terburuk di Afrika Selatan.

Pihak berkuasa Johannesburg pada mulanya beranggapan bangunan itu telah diduduki secara haram oleh setinggan.

Tetapi Datuk Bandar bandar Kabelo Gwamanda memberitahu pemberita, ia dimiliki oleh pihak berkuasa perbandaran dan telah disewakan kepada badan amal untuk menempatkan wanita gelandangan tetapi “akhirnya digunakan untuk tujuan lain,” tanpa memberikan butiran lanjut.

Lebogang Isaac Maile, ketua jabatan Penempatan Manusia untuk wilayah Gauteng, termasuk Johannesburg, berkata beberapa mangsa mungkin menyewa daripada kartel yang mengutip sewa secara haram.

 

BACA juga:

Berkaitan

Mesti baca