Thursday, February 29, 2024

Pulut mangga Thailand dinamakan pencuci mulut keempat terbaik di dunia- pakdin.my

Khao Niao Mamuang yang amat digemari di Thailand, atau pulut yang dimakan bersama mangga yang manis, telah berjaya menduduki tempat keempat dalam senarai “10 Puding Penarafan Terbaik di Dunia” yang dikeluarkan oleh TasteAtlas.com pada 15 Oktober.

Hidangan Thai diberi markah 4.4, dengan Tembleque Puerto Rico di tempat ketiga, Fırın sütlaç Turki di tempat kedua, dan zard Sholeh Iran di tempat pertama – ketiga-tiganya memperoleh markah 4.5.

TasteAtlas menggambarkan Khao Niao Mamuang sebagai: “Hidangan ini disediakan dengan pulut yang mula-mula dikukus, kemudian disiram dengan santan manis. Akhir sekali, pulut dihidangkan bersama hirisan mangga segar. Pencuci mulut ringkas ini sangat popular, dan boleh didapati di hampir mana-mana kedai makan di Thailand.”

Laman web itu, yang memaparkan resipi dan ulasan makanan daripada pengkritik di seluruh dunia, berkata senarai itu disusun daripada 2,126 penilaian pengguna yang disahkan.

TasteAtlas berkata kedudukannya tidak seharusnya dilihat sebagai kesimpulan global terakhir tentang makanan. Tujuan mereka adalah untuk mempromosikan makanan tempatan yang sangat baik, menanamkan rasa bangga terhadap hidangan tradisional, dan menimbulkan rasa ingin tahu tentang hidangan yang masih belum dicuba oleh pembaca.

Bulan lalu, TasteAtlas menamakan Phat Kraphao dari Thailand, kadangkala dieja sebagai Pad Grapao, antara “Best Stir-Fries in the World 2023” dengan skor tinggi 4.8, mendahului Dak Galbi dari Korea Selatan dan Tibs dari Ethiopia.

Walaupun penyenaraian ini tidak diperakui secara rasmi oleh mana-mana badan masakan antarabangsa, ia masih merupakan petanda yang baik untuk melihat hidangan Thai mendapat kedudukan tinggi, satu pencapaian yang melengkapkan dasar kerajaan untuk mempromosikan kuasa lembut sebagai pemacu ekonomi dalam era pasca Covid.

BACA juga: ICQS Rantau Panjang sesak kerana ‘fenomena Hatyai’

UtamaGAYA HIDUPPulut mangga Thailand dinamakan pencuci mulut keempat terbaik di dunia

Ikuti kami di: FACEBOOK | INSTAGRAM | META | X | TIKTOK | YOUTUBE

POPULAR