25 C
Kuala Lumpur
Wednesday, September 23, 2020

1MDB: Arul Kanda Dipanggil Semula Jumpa PAC 18 Disember

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB, Arul Kanda Kandasamy tampil memberi keterangan buat kali pertama kepada Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) di Bangunan Parlimen.
Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB, Arul Kanda Kandasamy tampil memberi keterangan buat kali pertama kepada Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) di Bangunan Parlimen.

Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) akan bertemu semula Presiden dan Pengarah Eksekutif Kumpulan 1Malaysia Development Bhd (1MDB) Arul Kanda pada 18 Disember ini untuk memberikan penjelasan lebih lanjut berkaitan syarikat tersebut.

Pengerusi PAC Datuk Hasan Arifin berkata ada beberapa perkara lagi yang belum diselesaikan dan perlu dimuktamadkan berkaitan syarikat dan oleh kerana itu, Arul Kanda akan dipanggil semula.

“Kita tangguhkan semula (prosiding) ke 18 Dis ini kerana keterangan tidak cukup lengkap lagi. Kita puas hati (dengan penjelasan) tetapi kita hendak perincikan lagi. Tidak semestinya berkaitan penubuhan syarikat sahaja.

“Kerana itu, kita akan panggil Arul Kanda semula. Ya, dia seorang sahaja…berapa peratus prosiding ini selesai? Susah hendak dikatakan lagi ketika ini,” katanya ringkas kepada pemberita selepas prosiding itu selesai kira-kira pukul 5 petang Selasa.

Prosiding hari ini merupakan pertemuan pertama Arul Kanda dengan PAC.

Hasan sebelum itu dilapor sebagai berkata PAC berpuas hati terhadap penjelasan yang dikemukakan oleh Arul Kanda berkaitan syarikat pelaburan strategik kerajaan tersebut.

Sementara itu, Timbalan Pengerusi PAC Dr Tan Seng Giaw pula berkata beliau dan anggota parlimen pembangkang yang menganggotai jawatankuasa itu turut berpuas hati dengan penjelasan Arul Kanda.

“Kita berpuas hati, namun kita akan panggil beliau balik dan minta penjelasan dalam beberapa perkara seperti rationalisasi pembayaran balik hutang syarikat,” katanya.

Dalam pada itu, Arul Kanda berkata pelbagai soalan berkaitan urus tadbir 1MDB dan apa yang telah laksanakan oleh syarikat itu sejak awal penubuhannya sehingga sekarang telah ditanya semasa mesyuarat tersebut.

“Namun, apa yang dikatakan dalam mesyuarat tadi tidak boleh dibincangkan (kepada umum selagi belum selesai).

“Apa yang penting, kami (1MDB) memberikan kerjasama sepenuhnya kepada pihak PAC (berhubung siasatan ini),” katanya kepada pemberita.

Arul Kanda, yang diminta hadir bagi sesi seterusnya, turut berkata peluang seperti ini akan dimanfaatkan sepenuhnya dalam memberikan penerangan dan penjelasan yang sewajarnya kepada PAC.

“Apabila kami dipanggil, kami mengalu-alukan peluang untuk hadir dan memberi penjelasan di pihak kami. Kemampuan atau peluang yang diberikan kepada kami merupakan sesuatu yang amat dialu-alukan.

“Kami menjawab soalan-soalan hari ini sebaik mungkin.

“Saya telah dijemput untuk menghadiri sesi lain. Seperti yang dinyatakan sebelum ini dan sekarang, kami akan menghadirinya,” katanya.

Berita Berkaitan

Zahid Hamidi tunggu keputusan kedua ujian Covid-19 – Perbicaan tunda Isnin

PAGI ini sepatutnya prosiding sambung bicara kes membabitkan bekas Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri...

Saman atas pengampunan Anwar boleh diteruskan

Mahkamah Tinggi hari ini menolak permohonan kerajaan dan Anwar Ibrahim untuk membatalkan tuntutan saman...

Pesawat ringan didakwa terhempas di Tanjung Bungah

GEORGETOWN: Sebuah pesawat ringan dikhuatiri terjunam sebelum terhempas dalam laut berhampiran perairan Tanjung Bunga...

MPS sita pejabat Azmin, Hilman

Pejabat ahli Parlimen Gombak Mohamed Azmin Ali dan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Gombak...

Potong Elaun Nelayan, Muhyiddin Lupa Dulu Dia Bersama PH? – Salahuddin Ayob

Pengumuman Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengenai kenaikan Elaun Sara Hidup Nelayan dari...

Tidur dalam kereta, tiga sekawan maut keracunan gas

BUTTERWORTH — Tiga wanita maut manakala seorang lagi berada dalam keadaan kritikal akibat mengalami...
00:00:53

#PRNSabah: Penularan Covid-19 di Sabah sandiwara kata Calon Warisan, Mohamaddin Ketapi

"Covid pandai melonjak hanya masa pilihanraya. Lepas pilihanraya, kes Covid di Sabah turun ke sifar" tuduh Ketapi. Pemimpin Warisan ini teruskan tuduhan dia bahawa kenaikan...

#PRNSabah: Rakyat Sabah tidak perlu bantuan walau ekonomi teruk dan pekerjaan tiada dibawah Warisan

Shafie, mari sini duduk sebelah saya. Saya jelaskan satu-satu report card kamu. 1. Tahun lepas saja hampir 120,000 rakyat Sabah tiada kerja. Ini gred F! 2. Kadar...

Komen

..

Arkib / Carian

994PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,344PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan