1MDB Jual Tanah Di Selangor Dan Pulau Pinang Untuk Bayar Hutang? Kerajaan Negeri Luluskan?

16
16

Mkini kini melaporkan bahawa syarikat-syarikat China disyaki telah “menyelamatkan” 1MDB dengan membantu mereka membayar balik bayaran balik US$602.7 juta (RM2.5 bilion) kepada IPIC minggu lalu dengan membeli tanah milik 1MDB di Pulau Pinang dan Selangor.

Jika ini benar maka saya ucapkan tahniah kepada 1MDB kerana mereka telah membeli tanah Pulau Pinang sebanyak RM1.38 bilion pada tahun 2013 dan tanah Selangor hanya RM295 juta pada tahun 2014 – berjumlah hampir RM1.7 bilion.

Oleh itu, sekiranya benar maka ia adalah keuntungan yang amat besar bagi 1MDB.

Dan entah bagaimana 1MDB berjaya menjual tanah ini tanpa pengetahuan Kerajaan Pulau Pinang atau Kerajaan Selangor walaupun Lim Guan Eng telah menyekat sebarang pindah milik tanah Pulau Pinang sejak beberapa tahun lalu.

Jika 1MDB tidak dapat membayar, mereka akan mengatakan 1MDB bankrap dan tidak mempunyai aset sebenar. Jika mampu membayar, mereka mengatakan 1MDB menjual aset untuk membayar.

Nak bagitau sekali lagi, asasnya 1MDB telah membeli aset ini menggunakan wang dari pinjaman bukan wang milik negara atau yang selalu disebut s3bagai wang rakyat.

LSS.
*************
1MDB : Perincian senarai hutang didedahkan
http://pakdin.my/1mdb-perincian-senarai-hutang-didedahkan/

Hutang 1MDB bukan lagi isu
http://pakdin.my/hutang-1mdb-bukan-lagi-isu/

Akhbar: Firma China selamatkan 1MDB 1MDB

Loading...

Comments

comments

16 COMMENTS

 1. Beginikah cara peminpin nak jelaskan hutang yg di ujutkan peminpin itu sendiri. Rakyat amat merasa terkilan marah dan amat sedih bila aset2 negara terjual dan menjadi hak orang asing. Pasukan keselamatan sanggup korbankan nyawa jiwa dan raga demi mempertahankan tanah air dari diceroboh atau dirampas oleh orang asing. Kenapa peminpin kita tergamak dgn mudah menjual bukan satu bukan dua malah sudah banyak yg terlepas ketangan asing. Sedarkan peminpin sedang menyerahkan negara kapada penjajahan yg peminpin sendiri ujutkan kami rakyat amat kecewa sedih dan tidak bolih terima perkara seperti ini berlaku pada tanah air yg tercinta. Ya allah selamatkan dan lindungi tanah air ku dari dikianati pemerentah yg gagal dan kejam ini.

 2. Mkini now reports that China companies have is suspected to have “bailed-out” 1MDB by helping them pay for the US$6.02.7 million (RM2.5 billion) repayment to IPIC last week by buying 1MDB’s land in Penang and Selangor.

  If this is true then I say congratulations to 1MDB because they bought the Penang land for RM1.38 billion in 2013 and the Selangor land for RM295 million only in 2014 – totaling almost RM1.7 billion.

  So, it is a big profit if true.

  And somehow 1MDB managed to sell these land without the Penang Govt or Selangor Govt knowing about this and despite Lim Guan Eng having blocked any transfers of the Penang land since a few years ago.

  If 1MDB cannot pay, they will say 1MDB bankrupt and got no real assets. If can pay, they say 1MDB sell off assets to pay.

  But then again, 1MDB only managed to buy these assets with money from the loans in the first place.

  LSS.

 3. Antara Dua Pencuri – Awam Dan Politik

  Pencuri Awam biasa
  selekeh sementara
  Pencuri Politik segak
  sentiasa
  Pencuri Awam
  sentiasa
  bersembunyi
  sementara Pencuri
  Politik sentiasa
  masuk TV.
  Pencuri Awam
  mencuri duit serta
  barangan kemas
  berharga kita
  sementara Pencuri
  Politik pula
  mencuri kehidupan
  dan masa depan kita
  dan anak cucu kita
  semua.
  Pencuri Awam akan
  dikejar Undang2
  sementara Pencuri
  Politik pula
  berselindung di
  sebalik Undang2
  Pencuri Awam akan
  memilih mangsa di
  kalangan kita
  sementara Pencuri
  Politik pula dipilih
  oleh KITA.

  1 Malaysia tertipu…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here