23.9 C
Kuala Lumpur
Thursday, September 24, 2020

1MDB: Rasionalisis Kurangkan Penggantungan Kepada Kerajaan

1mdb_jpn_deutsche-bank

1Malaysia Development Bhd (1MDB) perlu dibiar melaksanakan pelan rasionalisasinya agar syarikat itu dapat mengurangkan penggantungan kepada bantuan kerajaan.

“Kami harus diberi peluang melaksanakan pelan rasionalisasi agar kami tidak perlu memohon sokongan (kewangan) tambahan daripada kerajaan,” kata Presiden dan Pengarah Eksekutif Kumpulan 1MDB Arul Kanda Kandasamy.

Beliau berkata 1MDB telah menerima ekuiti langsung bernilai RM1 juta daripada kerajaan pada 2009 dan pada Mac meminjam RM950 juta daripada kerajaan.

Arul Kanda berkata demikian dalam program khas bertajuk ‘Bernama TV Bersama Arul Kanda’ yang dihoskan oleh Suriati Sanusi serta pengacara bersama Timbalan Ketua Pengarang Perkhidmatan Berita Ekonomi Bernama, Mikhail Raj Abdullah.

Program akan disiarkan menerusi saluran Astro 502, HyppTV 410 dan www.bernama.com pada 10 malam Rabu.

“Kami sekarang berada di persimpangan, satu situasi yang menuntut pembayaran hutang dan pelaburan dalam perniagaan kami.

“Berdasarkan situasi itu, kami mengadakan perbincangan dengan pemegang saham kami, Kementerian Kewangan, dan kami yakin dengan rancangan kami.

“Opsyen terbaik ialah melupuskan ekuiti dalam Edra Energy atau membawa masuk pelabur baharu ke Bandar Malaysia dalam usaha mengurangkan hutang ke paras yang boleh dikawal,” katanya.

Arul Kanda, seorang ahli perbankan yang pernah bekerja di United Kingdom dan Dubai, dilantik sebagai presiden dan pengarah eksekutif kumpulan pada Januari tahun ini selepas Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutifnya Mohd Hazem Abd Rahman meletak jawatan.

Arul Kanda berkata 1MDB ditubuhkan sebagai syarikat pembangunan strategik dengan wawasan untuk menjadi pemangkin dan merangsang pelaburan langsung asing bagi pihak kerajaan.

“Semasa ia ditubuhkan, kerajaan memutuskan agar 1MDB perlu biaya sendiri menerusi hutang, pinjaman bank dan (dana daripada) pasaran modal.

“Ini bagi mewujudkan disiplin, iaitu apabila anda berhutang anda perlu bayar kadar faedah dan prinsipal selain membebaskan dana kerajaan bagi tujuan lain seperti sekolah dan hospital serta sebagainya,” katanya.

Bagaimanapun, masalah timbul apabila aliran tunai yang dijana daripada aset jangka panjang tidak sepadan dengan keperluan jangka pendek bagi melunaskan bayaran faedah dan prinsipal yang sudah tiba masa.

Ini disebabkan terutamanya oleh kegagalan usaha menyenaraikan bahagian penjanaan kuasanya, Edra Global Energy Bhd di Bursa Malaysia.

Sehubungan itu, kerajaan mengambil langkah jelas bagi melaksanakan pelan rasionalisasi bagi menangani masalah aliran tunai tidak sepadan ini menerusi penjualan ekuiti dalam sesetengah aset 1MDB bagi mengumpul dana.

Berita Berkaitan

Istana Negara sahkan majlis menghadap Anwar ditangguh

Istana Negara mengesahkan majlis menghadap Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim...

Zahid Hamidi tunggu keputusan kedua ujian Covid-19 – Perbicaan tunda Isnin

PAGI ini sepatutnya prosiding sambung bicara kes membabitkan bekas Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri...

Saman atas pengampunan Anwar boleh diteruskan

Mahkamah Tinggi hari ini menolak permohonan kerajaan dan Anwar Ibrahim untuk membatalkan tuntutan saman...

Pesawat ringan didakwa terhempas di Tanjung Bungah

GEORGETOWN: Sebuah pesawat ringan dikhuatiri terjunam sebelum terhempas dalam laut berhampiran perairan Tanjung Bunga...

MPS sita pejabat Azmin, Hilman

Pejabat ahli Parlimen Gombak Mohamed Azmin Ali dan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Gombak...

Potong Elaun Nelayan, Muhyiddin Lupa Dulu Dia Bersama PH? – Salahuddin Ayob

Pengumuman Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengenai kenaikan Elaun Sara Hidup Nelayan dari...

Shahril Hamdan positif Covid-19 selepas pulang dari Sabah

Ketua Penerangan Umno, Shahril Hamdan menjadi pemimpin ke-2 parti itu yang disahkan positif Covid-19 minggu ini, selepas pulang dari Sabah. Sumber parti itu pada Isnin...

#PRNSabah: Rakyat Sabah tidak perlu bantuan walau ekonomi teruk dan pekerjaan tiada dibawah Warisan

Shafie, mari sini duduk sebelah saya. Saya jelaskan satu-satu report card kamu. 1. Tahun lepas saja hampir 120,000 rakyat Sabah tiada kerja. Ini gred F! 2. Kadar...

Komen

..

Arkib / Carian

994PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,344PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan