20 SEN MINYAK MELALAK, 20 SEN BEG PLASTIK BISU

Popular

01:00:37

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak...

Kos pengeluaran arang batu turun, tarif elektrik dijangka lebih rendah

Tenaga Nasional Bhd (TNB) menjangkakan kemungkinan berlakunya penurunan kecil...

PROTON terus catat jualan memberangsangkan

Proton Holdings Bhd (PROTON) menjual sebanyak 11,378 unit kenderaan...

Covid-19: Masa sesuai kaji semula dasar pelaburan negara

Ini merupakan masa yang sesuai untuk Malaysia membuat pertimbangan...

China akan beli 1.7 juta tan minyak sawit Malaysia sehingga 2023

China menyatakan komitmennya untuk membeli 1.7 juta tan minyak...

Terkini

Tak reti beRaja!

Kalau rakyat biasa, memang boleh dimaafkan sebab keberah. Tapi kalau Menteri itu namanya derhaka. 𝐎𝐫𝐚𝐧𝐠 𝐝𝐞𝐫𝐡𝐚𝐤𝐚 𝐢𝐧𝐢 𝐩𝐚𝐭𝐮𝐭 𝐬𝐚𝐧𝐠𝐚𝐭 𝐝𝐢𝐥𝐮𝐜𝐮𝐭𝐤𝐚𝐧 𝐬𝐞𝐠𝐚𝐥𝐚 𝐣𝐚𝐰𝐚𝐭𝐚𝐧.

Lucky Alamsyah segera diperiksa polisi terkait tudingan tabrak lari

Mudah-mudahan yang bersangkutan kooperatif untuk datang Jakarta (ANTARA) - Polda...

Wan Saiful ‘KOYAK’, hadkan komen pembaca di Facebook

Selepas Wan Saiful Wan Jan cuba ‘troll‘ Datuk Seri...

Saham Serba Dinamik jatuh pagi ini setelah melonjak tinggi semalam

Harga saham Serba Dinamik Holdings Bhd jatuh pada perdagangan...

Seperti kelaziman, setiap kali masuk bulan baharu pastinya para penyokong pembangkang akan ‘melalak’ dek kerana perubahan harga minyak.

Namun, jika tiada sebarang kenaikan harga pula, orang yang sama tidak pula mengucap syukur dan terima kasih. Kalau harga turun diam pulak.

Inilah budaya netizen kita khususnya dalam media sosial. Pakar segala bidang. Semalam ramai “pakar minyak” muncul di Facebook dan Whatsapp.

Walaupun kerajaan telah menggunapakai kaedah apungan harga minyak dunia, yang mana kuasa untuk naikkan atau turunkan harga minyak bukan terletak sepenuhnya kepada Kerajaan, namun kesalahan tetap juga dihalakan kepada Perdana Menteri.

Peliknya sikap netizen kita jelas kelihatan bila mana caj 20 sen untuk beg plastik di Selangor tidak mereka runsingkan. Walhal, jika kita conggak semula, caj beg plastik itu amat membebankan pengguna berbanding kenaikan 20 sen harga minyak.

Bayangkan, kita isi minyak seminggu sekali penuh 20 liter. Ia bermakna kita hanya perlu menambah perbelanjaaan sebanyak lebih kurang RM4 untuk Ron95 seminggu.

Berbanding jika kita pergi ke kedai setiap hari, termasuk hujung minggu yang mana kuantiti yang lebih banyak digunakan bila ke pasar. 3 beg plastik secara purata sehari, dalam seminggu. Puratanya 60 sen sehari.

Maka untuk seminggu kita terpaksa menambah perbelanjaan sebanyak RM4.20 seminggu untuk beg plastik.

Jadi, mana lebih membebankan rakyat dalam seminggu? Jika sebulan kos tambahan untuk minyak 20 sen adalah RM4 x 4 minggu = RM16. Untuk beg plastik, RM4.20 x 4 = RM16.80.

Yang mana lebih beban? 20 sen harga minyak atau caj 20 sen untuk mendapatkan seunit beg plastik di setiap pasaraya seluruh Selangor?

Malah untuk rekod, sejak dari 2015 hingga Februari 2017 iaitu selama 26 bulan, sebanyak 9 kali harga minyak mencatatkan penurunan serta 6 kali tiada sebarang perubahan harga.

Turun lebih banyak daripada naik. Semuanya ini berlaku pada zaman kepimpinan Datuk Seri Najib Tun Razak.

Bila harga getah dan harga sawit naik di pasaran meningkat sehingga menjadi antara yang paling tinggi dalam sejarah, diam pulak geng geng pembangkang.

Netizen khususnya penyokong pembangkang tidak pula bersuara. Lari masuk gua bila harga getah dan sawit naik. Mereka hanya berdiam diri dan bersifat ‘super ego’ enggan mengucapkan syukur.

Maka jelaslah kepada kita bagaimana pembangkang cuba memanipulasi fakta di media sosial agar dapat menggaburi mata dan akal para penyokongnya sendiri. Hanya bila minyak naik, mereka pun mula lah mencucuh api kebencian.

Yang dijadikan ‘kambing hitam’ adalah pihak kerajaan dan Perdana Menteri. Walhal, di sebalik semua ini masih ada perkara yang lebih teruk berlaku di negeri diperintah Pakatan Pembangkang seperti di Penang dan Selangor.

Lepas ni kalau harga minyak turun pada Mac dan April, apa mereka nak cakap? Masih hendak melalak atau bersyukur dan terima kasih?

20170202-minyak-naik-harga

BACA juga:

Leave a Reply