Sumbangan untuk membiayai portal ini:
Maybank:
158088200693 PayPal: [email protected]

Sumbangan untuk membiayai portal ini: Maybank: 158088200693 PayPal: [email protected]

Kawasan Bandar Di Selangor Berdepan Risiko Banjir Kilat, Kata Mohd Zin @zinmohamed - pakdin.my

Kawasan Bandar Di Selangor Berdepan Risiko Banjir Kilat, Kata Mohd Zin @zinmohamed - pakdin.my

SHAH ALAM  — Beberapa kawasan bandar di Selangor bakal berdepan dengan risiko banjir kilat menjelang musim tengkujuh Disember ini ekoran kegagalan kerajaan negeri menangani masalah sampah di negeri itu, kata Koordinator Barisan Nasional (BN) Selangor Datuk Seri Mohd Zin Mohamed.

Beliau mendakwa kegagalan kerajaan Selangor menguruskan pungutan sampah terutamanya di kawasan Lembah Klang akan menyebabkan berlaku masalah timbunan sampah di kawasan longkang dan sungai sehingga boleh mengakibatkan kejadian bencana itu.

“Sekiranya masalah sampah ini berlarutan dan tiada tindakan sewajarnya diambil sehingga musim tengkujuh pada Disember ini, akan berlaku limpahan air akibat timbunan sampah di kawasan saluran air seperti longkang dan sungai,” katanya dalam sidang media di sini Khamis.

Mengulas lanjut, Mohd Zin berkata masalah sampah itu masih berlarutan berdasarkan laporan yang diterima melalui talian Pusat Khidmat Rakyat (Pakar) BN Selangor yang mencatatkan sekurang-kurangnya 66 aduan setiap hari.

“Pakar terima purata 220 panggilan setiap hari di mana 30 peratus darinya berkaitan masalah pungutan dan pengurusan sampah dan sehingga hari ini tiada usaha bersungguh-sungguh yang dilakukan oleh kerajaan negeri,” katanya.

Berkaitan

Mesti baca