Pendedahan Nasharudin – Zulkifli Nordin tunjuk bukti dalam Dewan Rakyat

AGENDADAILY – Sidang Dewan Rakyat panas seketika petang Khamis bila Ahli Parlimen Bebas Kulim Bandar Bharu,Datuk Zulkifli Nordin tunjuk bukti untuk backing pendedahan bekas Timbalan Presiden PAS Nasharudin Mat Isa mengenai majlis doa anjuran DAP selepas pilihanraya negeri Sarawak.

Pada perbahasan Bajet 2013 itu beliau tunjuk gambar majlis berkenaan yang dakwanya dimana ada doa dibuat agar Kristian jadi agama rasmi dan Perdana Menteri dari orang Kristian.

Suasana dalam dewan jadi panas bila sebilangan Ahli Parlimen  pembangkang cuba ganggu perbahasannya tetapi Zulkifli bertegas  meneruskan hujah  bagi menyanggah pemimpin DAP yang menafikan apa  didedahkan Nasharudin dalam seminar di Dewan Merdeka, PWTC, pada  Selasa.

Pemimpin DAP Sarawak mendakwa bacaan doa supaya Malaysia menjadi  negara Kristian dalam majlis makan malam anjuran parti itu tahun lalu  tidak benar, berniat jahat dan tidak bertanggungjawab.

Menurut Zulkifli, perkara itu memang berlaku malah didedahkan sendiri  ahli DAP, Razali Abdul Rahman yang juga membuat laporan polis  mendedahkan pembabitan paderi asing dalam politik negara ini.

“Majlis ini yang dinafikan (oleh DAP Sarawak), inilah pembohongan  DAP,” tegasnya.

 Zulkifli mendedahkan, majlis berlangsung pada 5 Mei 2011, dianjurkan  selepas pilihanraya negeri Sarawak di sebuah tempat di Pulau Pinang  bagi meraikan paderi dan pastor yang bantu DAP dalam pilihanraya itu.

“Datuk Speaker (Datuk Wan Junaidi Jaafar), cuba bayangkan kalau yang  terlibat itu imam masjid dan  bantu BN, mereka punyalah  memekak dan  melalak,” katanya.

Zulkifli berkata antara hadir ahli parlimen Jelutong, Adun-Adun dari  Sarawak serta kira-kira 30 paderi dan pastor dari Sarawak manakala  dari luar negara adalah United Kingdom dan Afrika Selatan.

Antara ucapan wakil rakyat DAP adalah berterima kasih kepad paderi dan  pastor serta gereja yang bantu DAP di Sarawak.

Katanya lagi, ada pastor akui bantu DAP dan mengutuk Ketua Menteri Sarawak.  “Mereka (DAP) kerjasama dengan paderi asing untuk jatuhkan kerajaan,”  ujar Zulkifli .

Malah turut didedahkan pengakuan seorang pastor yang katanya bertuah  dapat bantu DAP dan sanggup buka kaunter pendaftaran pengundi bagi  membantu DAP selain minta dibanyakkan aktiviti supaya BN tumbang.

Pastor daripada Afrika Selatan yang mengaku dijemput untuk pantau  pilihanraya negeri itu menyatakan kecewa kononnya penganut Kristian  dianiaya dalam isu Al-Kitab.

“Beliau minta dibuat sesuatu supaya Krtistian dikembangkan. Isu  kewangan tidak jadi masalah kerana gereja di Afrika akan bantu dan  hantar mubaligh sebar ajaran Krtistian,” dedah Zulkifli.

Menurut beliau lagi, dalam majlis itu beberapa pemimpin DAP dan pastor  berkumpul untuk angkat sumpah dengan buat bulatan serta letak tangan  dibahu sama sendiri manakala hadirin lain berdiri.

Katanya, seorang paderi  membaca doa dan ikrar yang bermaksud pastikan  Kristian jadi agama rasmi dan Perdana Menteri akan datang daripada  Kristian.

Ketika ini terdengar jeritan ahli parlimen pembangkang menganggu hujah  Zulkifli dengan mengatakan ianya sudah diluar perbahasan bajet.

Zukifli tidak menghiraukan gangguna itu dan menunjukkan gambar-gambar  majlis tersebut.

Terdengar pula ada ahli parlimen berkata, “nak tipu apa lagi” dan  Zulkifli mengulangnya.

Beliau menjelaskan, perkara itu dibangkitkan setelah banyak isu  pembabitan dana asing daripada luar termasuk George Soros dan  sebagainya didedahkan.|

Katanya, kini ada bukti pembabitan paderi asing secara terang-terang.

“Minta kerajaan siasat macam mana paderi ini boleh datang campur  tangan dalam politik negara dengan tujuan tumbangkan kerajaan guna gereja,” ujar beliau.

Melihat Zulkifli terus diganggu beberapa ahli parlimen pembangkang, Wan Junaidi menasihatikan ahli parlimen Bebas itu berhenti selain masa  diperuntukkan sudah mencukupi.

“Saya minta kerajaan siasat laporan polis dibuat Razali, bekas pegawai  (cawangan) khas  dan (siasat) paderi asing serta dalam negara kita  supaya kedaulatan negara tidak hancur akibat permainan kotor politik  pembangkang,” katanya.

Dalam sidang akhbar di lobi Parlimen sejurus itu, Zulkifli minta DAP  nafi apa yang didedahkannya di  Dewan Rakyat supaya tindakan sususan  dapat diambil.

Katanya,  ini boleh soal perkauman tetapi takut campur tangan paderi asing akan menjejaskan keselamatan negara.

Menjawab soalan, Zulkifli menegaskan, beliau tidak akan bercakap  perkara itu kalau tidak ada bukti.

“Ini Dewan Rakyat. Tak boleh cakap kosong,” katanya.|

Pada sidang media yang turut dihadiri ahli parlimen Bebas Bayan Baru Datuk Seri Zahrain Hashim, Zulkifli menyelar tindakan seorang  pemberita portal pembangkang yang menuduhnya takut mengulangi apa  dicakapkan dalam Dewan Rakyat.

“Tanya bos you, adakah I jenis orang yang takut,” katanya.

Sekarang tentu ramai nak tahu apa jawapan DAP ekoran pendedahan  Zulkifli dan pemimpin PAS terutama Khalid Samad yang turut berkempen  babitkan gereja ketika pilihanraya kecil Sibu tentu boleh bantu  pertahan penafian DAP itu.

Facebook Comments

BERKAITAN

Kategori:

TERKINI

Kesesakan LRT: PH melalak dan merapu sembang fasal dasar pengangkutan awam, rakyat teraniaya

Korang nak tahu tak fasal LRT 3 yang dijangka dirasmikan dan digunapakai tahun 2023 nanti actually tersasar dari jadual asal sepatutnya tahun 2020 dah...

Gol pelik punca Selangor diratah JDT

Ketua jurulatih Selangor FC, Michael Feichtenbeiner menyifatkan dua gol pada awal permainan yang dijaringkan Johor Darul Ta'zim (JDT) mematahkan semangat pemainnya hingga diratah 1-5...

[Video] Jalan sesak akibat Kemalangan 2 lori terbalik di KM 425.7 (arah utara) PLUS Utara di antara Bukit Beruntung & Bukit Tagar.

Kejadian berlaku kira-kira jam 10 pagi di KM425.7 (arah utara) Lebuhraya Plus diantara Bukit Beruntung ke Bukit Tagar. Kesesakan berlaku sejauh 18 kilometer dari Rawang...

Syed Saddiq mempergunakan nama ibu bapa untuk berbohong?

Syed Saddiq didakwa mengeluarkan wang tunai RM1.12 juta secara tidak jujur daripada akaun bank PPBM untuk kegunaan sendiri. Daripada situ, dia menggunakan RM100k untuk membeli...

[Video] Seorang daripada dua remaja hilang akibat arus deras di Penampang ditemukan

Penampang: Seorang daripada mangsa yang dilaporkan hilang selepas dihanyutkan arus deras di Sungai Kampung Pogunon, sejak semalam, ditemukan lemas di Sungai Moyog Kampung Pagansakan...

SPRM akan siasat individu terima dana UKSB termasuk Muhyiddin Yassin

SPRM dalam kenyataan berkata, agensi itu juga mengesahkan sudah menerima beberapa aduan terhadap individu terbabit Siasatan yang akan dijalankan mengikut bidang kuasa yang...

Artis versetile, Adibah Noor meninggal dunia

Ramai peminat masih tidak dapat menerima kenyataan pemergian artis versatile Adibah Nor. Media sosial di penuhi dengan berita pemergian beliau. Berita awal mengenai pemergian Allahyarham...

2 remaja maut motosikal bertembung kereta di Kalumpang

HULU SELANGOR: Dua remaja lelaki maut selepas motosikal dinaiki mereka, bertembung sebuah kereta di Kilometer 75 Jalan Kuala Lumpur-Ipoh dekat Taman Keliang, Kalumpang di...

Dr Mahahir lindungi Muhyiddin daripada didakwa – Razlan

Ahli Majlis Kerja Tertinggi Umno, Razlan Rafii mendakwa berlaku pendakwaan terpilih ketika pentadbiran Mahathir Mohamad, susulan laporan Muhyiddin Yassin dikatakan menerima dana daripada Ultra...