22 Kereta, Dua Motosikal Rosak Dirempuh Lori #pakdin.my

NIBONG TEBAL: Sebanyak 22 kereta dan dua motosikal yang diparkir di bahu jalan di kawasan Pasar Awam Taman Berjaya di sini, mengalami kerosakan selepas dirempuh sebuah lori dipandu seorang lelaki, Ahad.

Dalam kejadian kira-kira 8 pagi tadi, pemandu lori berusia 30-an terbabit dikatakan ‘bertindak gila’ merempuh kereta dan motosikal tersebut selepas berang ekoran tidak dapat melalui jalan itu kerana terhalang oleh kenderaan berkenaan.

Seorang pemilik kereta dikenali sebagai Lam, 37, berkata orang ramai menjerit dan meminta pemandu lori berkenaan berhenti apabila melihat kejadian itu, namun tidak dihiraukannya.

Lam berkata dia dan isteri sedang membeli barang keperluan di pasar tersebut sebelum terdengar bunyi bising dan bergegas ke tepi jalan untuk melihat apa yang berlaku.

“Kami semua menjerit ke arah pemandu lori itu agar berhenti tetapi dia terus memandu laju dan merempuh kenderaan di situ termasuk kereta Proton Wira saya yang turut rosak akibat kejadian berkenaan.

“Hampir setiap hari jika ke pasar ini, saya dan pemilik kereta lain akan meletak kenderaan kami di bahu jalan ini,” katanya di sini Ahad.

Seorang lagi pemilik kereta, Poo Sim, 34, berkata semasa kejadian dia dan anak perempuannya berusia lapan tahun, baru sahaja keluar dari kenderaan mereka dan sedang berjalan di bahu jalan berkenaan.

“Nasib baik kami sudah keluar dari kereta, kalau tidak mungkin saya dan anak cedera kerana Perodua Myvi saya turut dirempuh dan rosak di bahagian belakang termasuk pecah cermin belakang,” katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Seberang Perai Selatan (SPS) Supt Wan Hassan Wan Ahmad berkata polis sedang menyiasat kejadian itu dan mengesan pemandu lori terbabit bagi membantu siasatan.

“Siasatan awal mendapati lori itu didaftar atas nama sebuah syarikat beralamat di George Town dan kami sedang mengesan pemilik syarikat serta pemandu kenderaan itu,” katanya.

Beliau berkata setakat ini, pihaknya menerima tujuh laporan daripada pemilik kereta yang mengalami kerosakan teruk akibat dirempuh lori berkenaan.

Berkaitan