Rendahnya Martabat Melayu Dalam DAP #pakdin.my


++

dap 20 ajk 2012Pemilihan bagi Jawatankuasa Eksekutif DAP (CEC) yang berakhir semalam menunjukkan kesemua calon-calon Melayu gagal dipilih untuk memenuhi 20 slot jawatankuasa tersebut hanya menunjukkan bertapa kuatnya semangat perkauman bagi DAP.

DAP telah ditubuhkan atas rasa angkuh dan sifat ‘kiasu’ mereka terhadap kaum Melayu. Ini adalah antara rahsia yang telah diketahui rakyat dimana DAP masih lagi menyemai semangat perkauman dari parti PAP di Singapura. Selagi semangat kiasu mereka masih membara, selagi itulah DAP tidak boleh dijadikan kawan, apatah lagi untuk memimpin rakyat.

Jadi, DAP adalah parti yang mengamalkan semangat perkauman. DAP adalah parti bagi kaum Cina dan untuk kaum Cina. Beberapa Singh dan India yang ‘sesuai’ diberikan jawatan khas bagi parti tersebut hanyalah ‘hiasan’ untuk menutup perjuangan mereka yang sebenarnya. Bagi Melayu DAP pula, kaum yang mempunyai hak untuk menghentikan semangat perkauman dari parti tersebut, tidak dibenarkan untuk bersuara.

Jika kita benar-benar lihat bagaimana DAP berfungsi, kita dapat lihat bahawa:

Kaum Cina tidak akan memberikan sebarang peluang mahupun penghargaan atas segala apa yang telah diberikan kepada mereka, jika mereka terpaksa berada di bawah. DAP lebih rela diketuai oleh pemimpin Cina yang bodoh, daripada terpaksa berkerja di bawah pemimpin Melayu yang lebih berpelajaran, berpengalaman dan bekerja keras.

Oleh itu, percayalah, tiada satu pun Cina DAP yang akan mengundi untuk mana-mana pemimpin Melayu.

Ahmad Ton, Naib Pengerusi DAP Johor adalah antara yang tidak diundi untuk memegang jawatan CEC dalam pemilihan baru-baru ini, adalah antara yang telah menyokong DAP berdekad lamanya – 36 tahun. Walaupun tidak dipilih, Ahmad Ton masih lagi percaya dengan slogan Malaysian-Malaysia DAP.

Untuk ‘menjaga hati’ DAP, Ahmad Ton berkata bahawa kekalahannya mungkin berpunca daripada masalah angin ahmar yang dihidapinya dan juga perwakilan masih tidak dapat memahami konsep Malaysian-Malaysia.

Memang tidak dapat dinafikan bahawa kaum Cina sememangnya kaum yang sentiasa bekerja keras, namun mereka tidaklah sepandai yang disangkakan. Sebab itulah mereka masih bermasalah untuk menguasai Bahasa Kebangsaan walaupun negara ini telah 55 tahun merdeka. Jadi, tidak dapat memahami konsep Malaysian-Malaysia sejak DAP ditubuhkan pada tahun 1966 adalah perkara biasa.

Jika Ahmad Ton dikatakan telah memalukan bangsa melayu, bagaimana pula dengan Zulkifli Mohd Noor? Zulkifli menyalahkan Tunku Abdul Aziz atas kegagalannya untuk mengekalkan jawatan di CEC. Zulkifli berkata bahawa tindakan Tunku Aziz meninggalkan jawatan tersebut adalah sebab mengapa kuasa Melayu di DAP semakin menghilang.

Penulis pasti semua tertanya-tanya akan ‘kuasa’ Melayu di DAP. Sejak bila Melayu mempunyai sebarang kuasa di DAP?

Untuk meneruskan perjuangan bagi melihat kerajaan yang berfungsi dengan baik, Tunku Aziz akhirnya mulai sedar dan bertindak keluar dari DAP. Namun, Zulkifli dan Ahmad Ton, dan juga calon-calon Melayu DAP yang kalah seperti Dr. Ariffin S.M. Omar, Tengku Zulpuri Shah Raja Puji, Sulaiman Syed Ibrahim, Roseli Abd. Ghani, Harun Ahmad dan juga Melayu DAP yang lain, tidak kisah untuk menjadi sampah kepada tuan-tuan kiasu mereka.

Jika PAS dikatakan sebagai anjing kepada DAP, Melayu DAP pula dilihat sebagai anjing-anjing yang menjilat kaki DAP. Melayu DAP kini telah jatuh dan mereka masih mengorek untuk jatuh labih ke bawah.

Berkaitan