Cukai Pendapatan Akan Dikurangkan Lagi Sejajar Model Ekonomi Berpendapatan Tinggi Dan Cukai Rendah - pakdin.my

logo LHDNIPOH: Kerajaan sedang mengkaji untuk mengurangkan cukai sejajar dengan model ekonomi berpendapatan tinggi dan cukai yang rendah, kata Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah.

“Sejak kita mendapati bahawa pendapatan rakyat lebih banyak dari hari ke hari, kita mungkin akan menurunkan kadar cukai untuk menyesuaikan dengannya.

“Inisiatif ini akan diambil semasa pembentangan Bajet 2013 yang mana beberapa kumpulan telah dikecualikan daripada cukai pendapatan, menunjukkan kita sedang menuju ke arah itu,” katanya pada sidang media di sini pada Ahad.

Ahmad Husni berkata, kerajaan sedang mendalami model pendapatan tinggi dan cukai rendah sejak ia mempunyai kaitan dengan indeks kebahagiaan yang diperkenalkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

“Kita telah menjalankan penyelidikan ke negara-negara lain di dunia yang menggunakan model ekonomi seperti berpendapatan tinggi dan cukai yang tinggi, berpendapatan rendah dan cukai yang tinggi.

“Berdasarkannya, ia telah memutuskan bahawa model terbaik untuk indeks kebahagiaan akan menjadi pendapatan tinggi, cukai rendah,” katanya.

Ahmad Husni berkata, terdapat kaedah lain untuk meningkatkan pendapatan negara walaupun cukai pendapatan diturunkan.

“Prestasi Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dan Jabatan Kastam semakin meningkat melalui kecekapan yang lebih tinggi dalam pengutipan cukai, bermakna hasil yang lebih tinggi bagi kerajaan.

“Pelan Transformasi Ekonomi (ETP) pada masa ini turut memberi makna bahawa syarikat-syarikat memperoleh pendapatan korporat lebih tinggi dan pendapatan individu meningkat seperti yang ditunjukkan oleh rekod pertumbuhan sejak 2010.

“Apabila ETP mencapai kemuncak di mana kita boleh melihat pendapatan tinggi dari kedua-dua pihak, kita boleh melihat kepada meningkatkan cukai, walaupun tumpuan kita pada masa ini adalah mengurangkan cukai,” katanya.

UTAMABERITACukai Pendapatan Akan Dikurangkan Lagi Sejajar Model Ekonomi Berpendapatan Tinggi Dan Cukai...

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium