Sunday, July 21, 2024

Peristiwa memberi pengajaran

Nikmat “Air Jando Pulang” Di Kuala Pilah - pakdin.my

air-jando-pulang-2

Nama “jando” atau janda pada minuman ini menimbulkan seribu persoalan terutama bagi mereka yang tidak pernah mendengar dan mengetahuinya.

Semakin popular di sekitar daerah ini, “Air Jando Pulang” menjadi tarikan ramai termasuk dari luar untuk merasai kenikmatan bagi menghilang dahaga.

Sepanjang jalan dari Ulu Bendul menuju ke Kuala Pilah, promosi mengenainya di papan-papan tanda memanggil-manggil orang ramai yang lalu di situ untuk mencubanya.

Pemilihan nama janda pulang itu turut menjadi persoalan sama ada benarkah ramai golongan janda di Negeri Sembilan?

DIANGKAT MENJADI MINUMAN TRADISI

Air Jando Pulang telah diangkat menjadi minuman tradisi Negeri Sembilan dan boleh didapati di pasaran terutama di pekan Kuala Pilah.

Di tempat lain di Negeri Sembilan, ia popular menjadi minuman kegemaran pada musim bulan puasa dan perayaan anjuran kerajaan negeri. Itupun jika pihak yang berkenaan faham apa yang dikatakan Air Jando Pulang.

Menjual Air Jando Pulang tanpa memahami sejarah dan kebaikan meminum air berkenaan menjadikan air ini sama seperti air lain dan tiada keunikannya. Namun apa istimewanya hingga air ini diangkat menjadi minuman tradisi negeri?.

Menurut pengkaji sejarah Negeri Sembilan, yang juga Pensyarah Kanan Jabatan Bahasa dan Kesusasteraan Melayu, Universiti Pendidikan Sultan Idris, Prof Madya Datuk Paduka Dr Mohd Rosli Saludin, kajian mendalam harus dilakukan pada air itu terutama dari segi sejarah dan kebaikannya untuk kesihatan.

Jika dapat dilakukan ia akan menjadi tarikan untuk diminum oleh orang ramai dan jika tidak, ia akan menjadi air sekadar untuk orang mencubanya kerana ingin tahu kenapa ada kaitan dengan Jando dan kemudian Pulang, katanya.

“Jika ada kajian mendalam sudah dibuat maka ia boleh menjadi pulangan ekonomi yang lumayan terutama kepada peniaga kecil dan restoran. Ia juga boleh menambah pendapatan orang kampung,” katanya.

air-jando-pulang

VERSI AIR JANDO PULANG

Terdapat dua versi dalam membuat Air Jando Pulang. Versi pertama terasnya adalah air kelapa dan sirap manakala versi kedua terasnya ialah air kelapa dan gula enau.

“Kebanyakan Air Jando Pulang yang ada dijual sekarang main tiru sahaja dan tidak tahu rahsia di sebaliknya. Apatah lagi sejarah dan khasiatnya,” katanya.

Menurut beliau, bahagian bawah sebiji kelapa muda ditebuk besar dan dikeruk isinya menggunakan sudu dan dipindahkan ke bekas yang lain.

Airnya dipindah dan dicampur nira enau yang cair mengikut secukup rasa, lalu dikacau hingga sebati. Air yang sudah dikacau sebati itu dimasukkan semula ke dalam kelapa yang asal serta dimasukkan buah beluluk yang dalam bentuk halwa ataupun yang sudah diproses.

Setelah dikacau kembali di dalam kelapa tadi hingga sebati baharulah dinikmati seenaknya.

“Proses keluar masuk tadi adalah diibaratkan perpisahan suami isteri dan isteri menjadi janda. Oleh kerana air kelapa hasil air tangan bekas isteri tadi begitu sedap hingga menyebabkan beliau dirujuk semula. Bersatu, berpisah dan bersatu semula.

“Buah beluluk yang sudah diproses atau dijadikan halwa dan dimasukkan dalam Air Jando Pulang berperanan sebagai pengimbang rasa bagi mengelakkan terlalu manis atau loya,” katanya.

Minuman ini tidak perlu ditambah gula kerana air kelapa sudah manis begitu juga dengan nira enau dan buah beluluk.

Tiga bahan manis yang berlainan ini akan membuatkan rasanya lazat, menarik dan sedap dan di sinilah letaknya keenakan Jando Pulang tersebut, katanya.

Sementara itu Air Jando Pulang versi kedua yang lebih moden ialah campuran sirap dan air kelapa muda.

Sirap yang digunakan mestilah sirap yang dibuat sendiri dan dicampurkan dengan daun pandan, baharulah ia akan terasa wangi apabila menikmatinya.

Bagimanapun versi ini tidak dijamin khasiatnya kerana sudah dicampur gula halus dalam sirap.

“Ada juga yang mahu teras lebih sedap akan dicampurkan dengan susu cair sedikit. Versi ini agak mudah untuk menyiapkan kerana bahan-bahan senang didapati dan biasanya menjadi minuman pada bulan puasa,” katanya dan menambah bahawa lebih menarik apabila kedua-dua versi minuman itu diletakkan ketulan ais.

KERANA NAMA

Bagaimanapun bagi sesetengah orang yang pertama kali mencuba minuman ini mengadu sakit tekak, rasa loya, pening kepala dan rasanya terlalu manis, mungkin kerana penggunaan gula enau.

Berikutan sambutan yang begitu baik daripada penduduk tempatan, penulis mencuba sendiri minuman ini di sebuah restoran “Kodai Makan-makan” yang menyediakannya sebagai antara menu minuman.

Menurut pemilik restoran berkenaan, yang hanya mahu dikenali sebagai Zul berkata, restorannya sedang berusaha untuk mempromosi minuman berkenaan kepada pengunjung tempatan dan luar.

Suhaimi Sidek, pemilik “Restoran Warisan” di Perkampungan Budaya Terachi di sini berkata, berdasarkan kepada sambutan orang ramai, “Air Jando Pulang” telah dijadikan sebagai minuman menyambut tetamu kepada pelanggannya.

Seorang pelanggan di restoran itu yang hanya mahu dikenali sebagai Ayu, apabila ditanya oleh penulis sebab beliau meminta air minuman itu telah menjawab:

“Namanya begitu indah dan tersendiri manakala airnya begitu eksotik”, katanya dengan lemparan senyum manis.

MENGUBATI PENYAKIT

Rosli berkata menurut pendapat dan amalan orang tua-tua, apabila tiga jenis bahan yang asli iaitu air kepala, nira enau dan buah beluluk disatukan menjadi Air Jando Pulang, ia boleh mengubati pelbagai jenis penyakit terutama kencing manis, sakit dalam perut dan kencing tidak lawas.

Kemanisan asli bahan tersebut datangnya daripada kebesaran Allah, katanya.

“Apabila ia dibuat dengan penuh adab dan tertib serta mendahulukan akan kebersihan maka ia akan dinikmati dengan begitu lazat sekali. Bila sekali mencuba sudah pasti akan ingin mengulangi untuk kali yang kedua.

“Proses untuk minum kali yang kedua itulah letaknya Jando Pulang… mahu tidak mahu bahawa kesedapan aroma minum Air Jando Pulang ini mesti dalam kelapa yang sama juga dan jika minum dalam gelas kaca atau plastik aromanya akan hilang dan semangatnya akan sama seperti minum air Coconut Shake pula,” katanya.

Ujarnya keaslian itu yang perlu dikekalkan dan tidak hanya meniru cara orang lain kerana Air Jando Pulang adalah asli dari Negeri Sembilan dan tidak diceduk dan disesuaikan dari tempat lain.

Ia turut menjadi minuman orang atasan dahulukala di Negeri Sembilan dan campuran yang ada dalam minuman ini juga adalah melambangkan penyatuan, kesepakatan serta tidak melupakan nilai kekeluargaan seperti mana papatah petitih:

Janda pulangan
Air kelapa minuman kita
Sekali minum pasti tak lupa
Akan ingat sampai bila-bila
Dapat menghilangkan haus dahaga
Dapat sembuhkan penyakit lama

Atuk kata cuba dulu dan cuba rasa
Dah rasa pasti terkinyam pula
Pasti nak tahu apa kisah sejarahnya
Pasti nak tahu apa khasiatnya

Uwan ea lamo dah rasa
Dek rasolah Uwan sihat
Uwan segak sampai kini
Atuk tak lari mano-mano
Uwan segak ibarat mudo-mudo.

Jual makanan RM1 sejak 2011

KOTA BHARU – Seorang peniaga kedai makan masih menetapkan...

Ebit Lew bawa ‘bidadari’, anak-anak makan angin ke Switzerland

Pendakwah bebas, Ebit Lew menyatakan kini sedang menikmati percutian...

Cara nyahaktif, padam & muat turun data Instagram

Pernah tak anda rasa mahu berehat dari menggunakan Instagram,...

Liverpool menang lagi

LONDON: Liverpool merampas kedudukan teratas Liga Perdana Inggeris (EPL)...

McLaren julang kemenangan 1-2 di Monza

MONZA – Pasukan McLaren Mercedes mencatat sejarah tersendiri apabila...

Vivo Y33s ada keupayaan meluaskan RAM sehingga 12GB

Vivo Y33s kini sudah tiba di Malaysia. Ia membawakan...

Apakah CrowdStrike, syarikat yang dikaitkan dengan gangguan sistem global?

Gangguan komputer global yang menjejaskan lapangan terbang, bank dan perniagaan lain pada hari Jumaat 19 Julai 2024 nampaknya berpunca sebahagiannya daripada kemas kini perisian yang dikeluarkan oleh firma keselamatan siber utama AS CrowdStrike.

Gangguan global siber ‘Crowdstrike’ Microsoft menyebabkan penerbangan tergendala dan menjejaskan perniagaan

Gangguan teknologi global telah menjejaskan operasi merentasi pelbagai industri pada hari Jumaat, dengan syarikat penerbangan menghentikan penerbangan, beberapa penyiar tidak beroperasi dan perkhidmatan daripada perbankan kepada penjagaan kesihatan yang dilanda masalah sistem akibat gangguan teknikal ‘Crowdstrike’ Microsoft Windows.

[VIDEO] PRK NENGGIRI: BN pertaruh calon muda, Mohd Azmawi Fikri

Ketua Pemuda Umno Kelantan Mohd Azmawi Fikri Abdul Ghani dipilih sebagai calon Barisan Nasional (BN) bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Nenggiri bulan depan.

[VIDEO] Wan Ahmad Fayhsal digantung enam bulan dari Dewan Rakyat mulai hari ini – Speaker

Ahli Parlimen Machang Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal digantung daripada menghadiri sidang Dewan Rakyat selama enam bulan, bermula hari ini 18 Julai 2024.

[VIDEO] Ahli Parlimen bertanggungjawab walau ada imuniti, kata Azalina

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Undang-undang dan Reformasi Institusi) Azalina Othman Said berkata, Ahli Parlimen bertanggungjawab terhadap kenyataan dikeluarkan ketika berbahas di Dewan Rakyat, walaupun mempunyai imuniti.

[VIDEO] PRK Nenggiri: Calon BN umum minggu ini, tampil anak tempatan

Pengerusi Barisan Nasional (BN) Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata calon BN bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Nenggiri, Kelantan akan diumum dalam minggu ini.

[VIDEO] Pennjawat awam direman tujuh hari bagi banntu siasatan kes pembunuhan Nur Farah Kartin

Seorang penjawat awam direman tujuh hari bagi membantu siasatan kes pembunuhan Nur Farah Kartini Abdullah yang ditemukan mati di Kampung Sri Kledang, Hulu Selangor petang semalam 15 Julai 2024.

Fasilitator Malaysia yang baharu dilantik untuk rundingan damai selatan Thailand

Kerajaan Malaysia telah melantik fasilitator baharu untuk proses damai di selatan Thailand. Ini berlaku di tengah-tengah gesaan mendesak untuk penilaian semula pelan hala tuju keamanan berikutan lonjakan keganasan yang telah menghancurkan keyakinan orang ramai.

[VIDEO] Bom kereta di flat polis Bannag Sata ‘melemahkan rundingan damai’

Seorang ahli akademik di Yala telah mengkritik apa yang dikatakannya sebagai kemajuan yang lembap dalam rundingan damai di Selatan Selatan berikutan letupan bom kereta di luar rumah pangsa polis di wilayah sempadan selatan ini pada 30 Jun 2024.

[VIDEO] Bom kereta meletup berhampiran flat polis di Bannang Sata

Bom kereta meletup berhampiran flat polis di Bannang Sata, Wilayah Yala, Selatan Thailand menyebabkan 16 orang cedera dan seorang maut.

Popular →

01:00:37

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak...

Kos pengeluaran arang batu turun, tarif elektrik dijangka lebih rendah

Tenaga Nasional Bhd (TNB) menjangkakan kemungkinan berlakunya penurunan kecil...

PROTON terus catat jualan memberangsangkan

Proton Holdings Bhd (PROTON) menjual sebanyak 11,378 unit kenderaan...

Covid-19: Masa sesuai kaji semula dasar pelaburan negara

Ini merupakan masa yang sesuai untuk Malaysia membuat pertimbangan...

China akan beli 1.7 juta tan minyak sawit Malaysia sehingga 2023

China menyatakan komitmennya untuk membeli 1.7 juta tan minyak...

Belanjawan perlu menyokong pemulihan: BNM

Belanjawan 2021, yang akan dibentangkan pada 6 November ini,...

Eksport getah asli negara meningkat

Sarung tangan getah adalah item eksport utama dengan nilai eksport meningkat sebanyak 14.0 peratus daripada RM2.78 billion pada Jun 2020 kepada RM3.17 billion pada Julai 2020, kata Ketua Perangkawan, Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin dalam satu kenyataan, hari ini.

BELANJAWAN 2021: Elaun Sara Hidup Nelayan yg dipotong PH dikembalikan kepada RM300

Kerajaan mengumumkan elaun sara hidup nelayan akan dinaikkan daripada...

Tiada pengarah, kakitangan Sapura Energy disiasat di Brazil

Sapura Energy Bhd menjelaskan tiada pengarah atau kakitangannya disiasat...

[Video] Covid-19: Hutang Negara jauh lebih tinggi semasa PH tetapi tiada pakej perihatin rakyat

Selain membuktikan kadar pinjaman PH adalah jauh lagi tinggi, ini bermakna kerajaan PN masih ada ruang untuk meminjam bagi menambah bantuan Covid dan untuk merangsangkan ekonomi bila diperlukan.

Topik →

[VIDEO] Kes Zayn Rayyan: Tindakan polis berdasarkan perundangan

Penolakan permohonan peguam untuk bertemu atau berkomunikasi dengan ibu bapa Zayn Rayyan Abdul Matiin ketika direman diputuskan mengikut peruntukan undang-undang.

[VIDEO] Datuk, nenek sebelah bapa Zayn Rayyan ditahan polis

Datuk dan nenek sebelah bapa kepada kanak-kanak austime, Zayn Rayyan Abdul Matiin, yang ditemui mati dibunuh pada 6 Disember lalu, ditahan polis petang ini.

[VIDEO] Kes Zayn Rayyan: Peguam bantah tindakan polis cuba rekod pengakuan ibu di mahkamah

“Ibu Zayn Rayyan tidak buat sebarang pengakuan bersalah di Mahkamah Majistret di sini pada Rabu, tetapi dia hanya merekodkan keterangan berhubung kejadian yang berlaku,” kata peguam, Mahmud Jumaat.

[VIDEO] Ibu Zayn Rayyan dibawa ke rumah, ‘lakon semula’ kejadian kehilangan anaknya

Ibu kepada kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Mateen, yang kini berada dalam tahanan reman polis bagi membantu siasatan pembunuhan anaknya, dibawa kembali ke kediaman mereka dekat Apartment Idaman, Damansara Damai di sini, hari ini 10 jun 2024.

Polis akan mohon sambung reman ibu bapa Zayn Rayyan

Polis akan memohon sambungan reman ibu bapa Zayn Rayyan Abdul Matiin bagi membantu siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme itu, esok 7 Jun 2024.

[VIDEO] Pembunuhan Zayn Rayyan: Ibu bapa ditahan reman 7 hari berdasarkan perkembangan terbaharu siasatan

Ketua Polis Selangor Datuk Hussein Omar Khan memberitahu, perintah reman ke atas kedua-dua suspek dikeluarkan Mahkamah Majistret Petaling Jaya, di sini.

Kes bunuh Zayn Rayyan: 2 kanak-kanak sempat lihat Zayn sebelum hilang

Polis berjaya mengesan dua kanak-kanak yang sempat melihat kelibat Zayn Rayyan Abdul Mattin di Block R, Apartmen Idaman, Damansara Damai, di sini, petang 5 Disember lalu.

Zayn Rayyan: Polis temukan beberapa bahan bukti dalam pemeriksaan kali kedua

Memasuki hari ketujuh siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme Zayn Rayyan Abdul Matiin, polis menemukan beberapa lagi barang bukti hasil pemeriksaan kali kedua yang dilakukan dari rumah ke rumah, di Blok R Apartment Idaman, Damansara Damai di sini, malam tadi.

🎦 Unit Forensik PDRM buat lagi saringan DNA penduduk Apartment Idaman

Kira-kira empat kenderaan Unit Forensik Polis Diraja Malaysia (PDRM) dilihat memasuki pekarangan blok perumahan sekitar Apartment Idaman, Damansara Damai di sini malam ini.

🎦 Anggota forensik periksa rumah Zayn Rayyan

Tiga anggota Unit Forensik Polis Diraja Malaysia (PDRM) hadir di Apartmen Idaman, Damansara Damai, buat kali kedua untuk mengumpul bukti berhubung kes pembunuhan kanak-kanak autistik, Zayn Rayyan.
Tolong lah subscribe: