Orang Cina Semakin Pencilkan Dong Zhong #pakdin.my

Dong-Zong

Pertubuhan pelampau Cina yang bersembunyi di sebalik nama ‘pendidikan’, iaitu Dong Zong, terus berusaha memperjuangkan agenda perkauman dengan menolak Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) 2013-2025.

Alasan mereka ialah PPPM 2013-2025 bertujuan untuk menghapuskan sekolah vernakular dan mendiskriminasi bahasa ibunda mereka dengan menambah masa untuk pembelajaran Bahasa Malaysia yakni, Bahasa Kebangsaan. Sememangnya inilah yang sepatutnya iaitu penghapusan sekolah vernakular. Namun, ironinya, PPPM 2013-2025 tidak langsung meletakkan penghapusan sekolah vernakular sebagai salah satu pendekatannya.

Oleh itu, ‘amukan’ Dong Zong sebenarnya adalah reaksi yang keterlaluan.

Melayan karenah pelampau pastinya membuang masa kerana perkataan ‘pelampau’ atau ektremis itu dengan sendirinya menjelaskan yang mereka tidak mampu berfikir secara rasional. Justeru, keputusan kerajaan untuk mengabaikan sahaja desakan Dong Zong serta meneruskan PPPM 2013-2025 adalah keputusan yang tepat.

Malaysia tidak punya banyak masa untuk memulihkan masalah polarisasi kaum yang semakin meruncing. Manakala, kewujudan Dong Zong merupakan antara punca utama kepada masalah ini. Perjuangan Dong Zong yang meletakkan kehendak kaum Cina mengatasi kepentingan negara menjadikan menjadikan negara ini semakin hari semakin rapuh. Keengganan kaum Cina untuk mengasimilasi dengan kaum asal serta menghayati aspirasi dan sejarah negara, adalah tumor yang semakin membesar yang hampir tidak dapat diubati lagi.

Seperti yang dikatakan tadi, tiada penerangan, penjelasan mahupun pembentangan fakta dan bukti yang mampu membuatkan Dong Zong memahami keperluan untuk bertolak ansur, bersatu padu dan melakukan sedikit sebanyak pengorbanan demi negara. Ini kerana Dong Zong tidak pernah menerima negara ini sebagai negara mereka tetapi masih terkenang-kenangkan Tanah Besar Cina. Namun, kurang ajarnya Dong Zong ini ialah mereka tetap ingin mengaut, mengikis dan merampas sumber kekayaan negara ini atas nama ‘warganegara’.

Atas nama perkauman, keangkuhan dan keengganan menerima Malaysia seadanya, Dong Zong merancang untuk menyaman kerajaan kerana PPPM 2013-2025. Untuk itu, mereka sedang berusaha untuk mengumpul 1 juta tandatangan bagi mendesak kerajaan membatalkan PPPM 2013-2025.

Bagaimanapun, akhbar China Press melaporkan bahawa kempen tandatangan yang dilancarkan Dong Zong nampaknya tidak mendapat sambutan. Timbalan Presiden Dong Zong, Chow Siew Hong memberi alasan bahawa ia memerlukan sedikit masa dan percaya mereka akan berjaya memperolehi sejumlah 1 juta tandatangan tidak lama lagi.

Kita percaya semakin ramai orang-orang Cina mula memahami bahawa kedegilan mereka untuk berpaut kepada Tanah Besar Cina adalah tidak wajar. Kelemahan kaum Cina berbahasa kebangsaan akhir-akhir ini membuatkan segala hujah mereka untuk mempersoalkan Hak Istimewa Melayu dapat dipatahkan dengan mudah.

Mana mungkin orang-orang Melayu mampu menerima kaum Cina sebagai setaraf dengan bumiputera jika Bahasa Kebangsaan juga lintang pukang? Bagaimana orang-orang Cina boleh dianggap sebagai warganegara yang setia jika siang malam mendabik dada menjulang sejarah, budaya dan bahasa Tanah Besar Cina?

Justeru, segala perjuangan Dong Zong untuk meletakkan kelas yang tersendiri dan berasingan bagi kaum Cina di dalam negara ini tidak menguntungkan sesiapa, termasuk kaum Cina sendiri. Bahasa Cina bukan bahasa rasmi dan juga bukan bahasa antarabangsa. Pendek kata, ia hanya untuk memuaskan hati kaum Cina dan digunakan sebagai alat mendiskriminasi kaum lain di sektor swasta.

Orang-orang Cina hidup dengan mengira untung rugi. Melihat perjuangan Dong Zong tidak membawa keuntungan, lebih-lebih lagi apabila menyedari yang kerajaan juga enggan memberi muka lagi, maka Dong Zong pun dipinggirkan perlahan-lahan.

Pastinya, ini bukan bermakna kaum Cina bersedia untuk melonggarkan sedikit sikap perkauman mereka dan menerima Malaysia sebagai negara sendiri dengan sepenuh jiwa raga. Tentulah tidak sama sekali. Kaum Cina hanya berundur setapak dengan memencilkan Dong Zong kerana ia sudah tidak relevan lagi. Percayalah, agenda perkauman mereka sudah pasti diteruskan dengan berbagai cara lain, melainkan jika PPPM 2013-2025 dapat dilaksanakan dengan jayanya iaitu dapat membentuk masyarakat Cina baru yang mampu menghayati erti sebenar menjadi

Berkaitan