Kemenangan di Semenyih tidak bermakna majoriti rakyat telah menyokong asas perjuangan yang kita bawa dalam PRK ini.

Kajian pasca PRK Semenyih perlu dibuat mengapa masih ada hampir 37% Melayu menyokong PH. Jika dilhat kepada keadaan sekarang ia masih satu angka yang besar.

Adakah sokongan Melayu kepada PH ini kerana:

1. Mereka masih tidak menerima isu-isu yang melingkari pentadbiran UMNO yang lepas.

2. Taksub kepada Mahathir dan Anwar Ibrahim.

3. Mereka tidak melihat sebarang masalah dengan kedudukan dan kepentingan Islam dan Melayu dalam pentadbiran PH.

4. Mereka mendapat habuan tertentu dari kerajaan dalam saat akhir.

Jika sesiapa melihat pola pengundian kali ini tidak banyak yang perlu dibanggakan. Kita raikan kemenangan ini demi semangat, namun jangan alpa.

Masih banyak kerja di bawah perlu dibuat bagi memahamkan orang Melayu dan rakyat lain mengenai masalah kerajaan hari ini.

Oleh Ab Jalil Backer

http://pakdin.my/tag/prk-semenyih

17 KOMEN

 1. Hehee…63% Melayu mengundi BN+PAS, satu kenaikan bertambah 5% swing, yakni satu kemenangan besar, bersyukur lah, kerana hakikatnya….1. PH berkempen 3 minggu lebih awal…2. PH berkuasa di Pusat dan Negeri…3. Ketua ketua PH turun kecuali D4P…4. BN+PAS, hanya menonjolkan BossKu saje, dan bolih menang bagitu besar…5. Azmin (PKR) gagal membantu PPBM…6. PPBM sendiri gagal membantu PPBM…7. Jelas faktor Anwar masih relevan di Selangor, dinegeri PKR, dan juga pengundi Cina (dirancang olih D4P dari jauh)….8. Kebajikan kecilan sedia ada, dari negeri dan “ugutan” juga, lebih relevan dari isu isu Pusat….persoalannya (dari sudut strategi)…(a) adakah Azmin berguna atau tidak lagi kepada PKR dan PPBM? dan siapakah orang kuat Tun kini atau kelak, jika betul?..(b) adakah jelas kekuatan Anwar bersama D4P lebih kukuh kini?…satu petunjuk, undi tidak percaya atau bayangan satu tekanan dari PKR+D4P kpd Tun, yang akan berterusan?…thanks. bye.

 2. Cina tak sokong melayu.
  Jadi mengapa melayu
  Terhegeh hegeh nak sokong
  Cina?
  Rakyat china pun berkata
  Cina malaysia ni bongkak.
  Sokong politik cina dap
  Seumpama mengantung diri.

 3. Klu nama komunis Cina tetap cina sejarah dah ada x akan berubah hanya segelintir melayu nk rasa komunis CTH Shamsiah fakir Rashid Maidin dll lg


TINGGALKAN KOMENTAR

Masukkan komentar anda
Sila masukkan nama anda