Harimau Malaya mengaum di Hanoi - pakdin.my

aff-suzuki-malaysia-vietnam-2

HANOI – Harimau Malaya mengeluarkan segala jurus untuk membuat Vietnam terpaku di Stadium My Dinh sekali gus me­nempah tiket ke perlawanan akhir selepas melakukan kejutan dengan menumbangkan tuan rumah 4-2 dan agregat 5-4 semalam.

Malaysia akan berdepan Thailand di pentas akhir pada 17 Di­sember di Stadium Rajamangala, Bangkok dan perlawanan kedua di Stadium Shah Alam pada 20 Disember.

Perjudian Dollah melakukan rombakan dengan membawa ma­suk lima muka baharu dalam ke­sebelasan utama termasuk Mohd. Badhri Radzi, Indra Putra Mahayuddin dan Mohd. Farizal Marlias ternyata membuahkan hasil.

Ketinggalan dengan agregat 2-1 hasil kekalahan di Shah Alam pada Ahad lalu, skuad negara mengasak sebaik sepak mula dan permainan mereka jelas memukau Vietnam yang dibolosi empat gol pada babak pertama menerusi Safiq Rahim, Norshahrul Idlan Talaha dan Shukor Adan serta gol sendiri Dinh Thien Thanh.

Harimau Malaya mendahului seawal minit kedua menerusi sepakan penalti selepas Indra dijatuhkan oleh Tien Thanh.

Walaupun terpaksa mengambil sepakan penalti sebanyak dua kali, Safiq tiada masalah untuk menja­ringkan gol peribadi keempat dalam kejohanan ini pada minit kelima.

Norshahrul menjaringkan gol kedua Malaysia pada minit ke-15 setelah membuat sepakan lambung bola yang berada di antara penjaga gol Tran Nguyen Manh dengan seorang pemain pertahanannya.

Momentum Harimau terencat seketika apabila Vietnam merapatkan jurang lapan minit kemudian menerusi Le Cong Vinh yang me­nyempurnakan penalti.

Namun, jaringan sendiri daripada Thien Tinh pada minit ke-29 yang tertampan masuk hantaran lintang Indra Putra memastikan kelebihan sekali lagi menjadi milik anak-anak buah Dollah selain sudah mengatasi Vietnam dari segi gol di tempat lawan.

Ketua pasukan, Shukor Adan melengkapkan separuh masa pertama yang penuh bergaya apabila menanduk kencang bola hantaran Mohd. Fadhli Shas pada minit ke-43.

Segalanya tampak berlaku se­perti dirancang pada babak kedua tetapi sebaik sahaja Cong Vinh mendapatkan gol kedua pada minit ke-78, Vietnam tiba-tiba sahaja mendapat semangat baharu.

Asakan demi asakan membuatkan Dollah terpaksa membawa masuk Mohd. Afif Amiruddin untuk memperkukuhkan barisan pertahanan dan skuad negara berjaya mengekalkan kelebihan sehingga wiset penamat terakhir permainan.

Dollah, yang ditemui selepas perlawanan berkata, dia berasa se­perti di awang-awangan apabila Harimau Malaya mampu mengalahkan Vietnam buat kali pertama dalam sejarah bola sepak negara.

“Tidak sangkalah kita boleh menang hari ini, tahniah kepada pemain yang berjuang habis-habisan sepanjang permainan,” katanya. – UTUSAN

“Saya amat berbangga, apatah lagi sebagai jurulatih baharu pasukan ini… mereka buktikan tiada apa yang mustahil pada malam ini.

“Empat peluang yang mereka terima, empat gol yang kita jaringkan. Kalau inilah yang mereka terapkan, saya yakin kita boleh pergi jauh,” katanya.

Selain itu, dia terkejut kerana pertahanan Vietnam banyak melakukan kesilapan dan itu membuka ruang kepada pemainnya mendapatkan gol.

“Babak pertama kami menggunakan sepenuhnya kesempatan yang kami perolehi apabila pertahanan tuan rumah kerap kali melakukan banyak kesilapan mudah.

“Di separuh masa kedua barulah saya nampak Vietnam menunjukkan permainan sebenar mereka tetapi pemain kita mengekalkan disiplin hingga minit terakhir permainan,” katanya.

Rakan sejawatnya, Toshiya Miura pula menganggap persembahan yang ditampilkan Vietnam adalah terburuk sepanjang dia melatih pasukan itu.

“Sukar untuk mengatakannya namun memang ini adalah antara aksi paling mengecewakan sejak saya di sini.

“Mereka hanya tampak agresif di separuh masa kedua dan Malaysia menghukum segala kesilapan kami, mereka layak ke perlawanan akhir,” katanya.
– See more at: http://www.utusan.com.my/sukan/bola-sepak/cakar-harimau-pukau-vietnam-1.35542#sthash.4G6gu4SH.dpuf

UTAMAGAYA HIDUPHarimau Malaya mengaum di Hanoi

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium