Jika kemewahan petunjuk rasuah, Macamana dengan Mahathir #pakdin.my

Mengikut logik Mahathir, sesiapa sahaja boleh ditangkap, didakwa dan dipenjarakan kerana rasuah berdasarkan kereta atau rumah-rumah yang mereka miliki.

mahathir-hidup-mewah-1

Jika gaya hidup mewah cukup sebagai bukti bahawa seseorang itu mengamalkan rasuah dan mahkamah boleh mengambil tindakan undang-undang terhadap individu itu, maka Mahathir Mohamad sendiri menghadapi kemungkinan di penjara.

Jika ini adalah sistem undang-undang baru yang digunapakai maka Mahathir sendiri tidak akan selamat berdasarkan gaya hidup yang mewah melibatkan keluarganya beliau yang mana mereka perlu membuktikan tidak mengamalkan rasuah jika tidak mahu di penjara.

Bolehlah dikatakan anggapan bahawa seseorang didapati bersalah sehingga dibuktikan tidak bersalah maka tiada siapa akan selamat lagi. Siapa sahaja boleh ditangkap dan dimasukkan ke dalam penjara hanya kerana ada orang mengatakan anda perasuah berdasarkan kereta yang anda pandu atau rumah yang dimiliki.

Dalam sidang media selepas simposium anti-rasuah di Kuala Lumpur pagi ini, Mahathir juga berkata beliau tidak akan berehat sehingga Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak meletak jawatan.

Berkaitan