Utama POLITIK ETS Utara-Selatan Kembali Beroperasi Esok

ETS Utara-Selatan Kembali Beroperasi Esok

Perkhidmatan Keretapi Elektrik (ETS) bagi laluan utara-selatan yang terjejas ekoran kejadian tren kargo tergelincir di Kampung Bakap berhampiran Stesen Batu Gajah di sini, beroperasi seperti biasa mulai 5 pagi esok.

ets train ktmbPengerusi Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) Datuk Ir Nawawi Ahmad berkata ia berikutan kerja membaik pulih laluan tren Ipoh-Kampar sepanjang 100 meter yang terjejas berjalan lancar.

“Kerja pengalihan gerabak bermula 12.30 tengah hari tadi dan setakat ini (pukul 5 petang) kerja pengalihan gerabak telah 70 peratus siap dan selepas itu kerja membaik pulih landasan akan dilakukan termasuk menukar trek kereta api baharu.

“Kami yakin sekiranya tidak hujan malam ini ia dapat diselesaikan,” katanya kepada pemberita di lokasi kejadian pada Sabtu.

Menurut beliau, pihaknya memerlukan masa 20 minit bagi memindahkan satu gerabak dan setakat pukul 5 petang tadi sebanyak 17 daripada 25 gerabak telah dipindahkan.

Nawawi berkata pihaknya sedang menjalankan siasatan bagi mengetahui punca kegelinciran dengan mengambil kira pelbagai sudut seperti masalah teknikal, kecuaian manusia dan khianat selain mengambil keterangan pemandu kereta api serta pemandunya.

Pada kejadian 3.15 pagi pada Jumaat lalu, dua lokomotif dan 40 gerabak dalam perjalanan dari Kuang, Selangor menghala ke Tasek, Perak, untuk mengambil muatan simen, tergelincir di KM200.332 antara Kota Bharu-Lahat di sini.

Dalam insiden itu, dua lokomotif dan 25 gerabak mengalami kegelinciran.

Exit mobile version