UtamaLAWATAN KETIGA NAJIB KE...

LAWATAN KETIGA NAJIB KE CHINA CAPAI KEPUTUSAN BERSEJARAH - pakdin.my

BEIJING: Lawatan rasmi ketiga Datuk Seri Najib Tun Razak ke China bukan hanya bersejarah berdasarkan perspektif perniagaan disebabkan ia menyatukan hubungan dua hala tetapi turut mencapai keputusan bersejarah dalam bidang pertahanan.

Perdana menteri berkata dari segi kejayaan perjanjian perdagangan, Malaysia dan syarikat dari China melakar pencapaian bersejarah menerusi pemeteraian 14 perjanjian bernilai RM144 bilion.

Kerajaan Malaysia turut mencapai keputusan bersejarah untuk membeli empat buah Kapal Misi Litoral (LMS) daripada China, dua daripadanya akan dibina di China dan dua buah lagi di Malaysia, kata Najib pada sidang media besama media Malaysia di sini pada Selasa.

Najib, yang juga Menteri Kewangan berkata jumlah kapal itu akan ditambah jika Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) berpuas hati dengan kapal yang dihasilkan itu yang dijangka dapat disiapkan dalam masa dua tahun.

Sementara itu, Menteri Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata ini kali pertama Malaysia membeli peralatan tentera dari China dan ia dibuat atas cadangan TLDM berdasarkan harganya yang murah serta memenuhi keperluan mereka.

Katanya pembelian kapal tersebut akan menggunakan lebihan peruntukan TLDM untuk membaik pulih kapal bagi menggantikan Laksamana-class Corvettes yang perlu diganti.

Sementara itu, Najib berkata perbincangan beliau dengan rakan sejawatannya dari China, Li Keqiang pada pertemuan di sebelah petang, tidak hanya melibatkan syarikat yang besar-besar sahaja, sebaliknya turut meliputi isu berkaitan pekebun kecil dan penternakan burung walit.

Beliau menyarankan kepada Li supaya kerajaan China menambah pembelian minyak kelapa sawit memandangkan 500,000 pekebun kecil di Malaysia bergantung kepada permintaan terhadap minyak sawit.

Najib berkata Li telah memberi respons yang positif dan akan mengambil tindakan.

Selain itu, kata perdana menteri, perbincangan turut berkisar kepada pengeksportan sarang burung mentah yang belum dibersihkan ke China.

Beliau berkata pihaknya menyarankan agar kemudahan untuk mengeksport sarang burung mentah itu perlu diterjemahkan dalam bentuk tindakan dengan segera disebabkan ia melibatkan 10,000 penternak burung walit di Malaysia.

Malaysia, selaku pengeluar sarang burung kedua terbesar di dunia, akan mengeksport sarang burung mentah yang belum dibersihkan ke China, di samping sarang burung yang telah diproses.

China mencatatkan pasaran sarang burung sebanyak US$1.8 bilion setahun.

Najib berkata beliau turut memaklumkan kepada Li bahawa kampus Universiti Xiamen Malaysia di Sepang, kampus luar negara pertama ditubuhkan oleh sebuah universiti terkemuka China, akan memulakan pengambilan pelajarnya pada suku pertama tahun depan membabitkan sejumlah 5,000 pelajar.

Perdana Menteri turut membangkitkan tentang kesalinghubungan udara dengan berharap kerajaan China dapat mengkaji waktu penerbangan AirAsia dan Malaysia Airlines ke negara itu yang kini hanya pada lewat malam atau awal pagi kepada waktu yang lebih selesa kepada penumpang.

Beliau memaklumkan kepada Li bahawa Kementerian Kewangan telah meluluskan lesen bank komersial kepada China Construction Bank (Malaysia) Bhd (CCB Malaysia), sebuah anak syarikat milik penuh China Construction Bank Corporation Ltd.

Katanya, kerajaan Malaysia turut menyatakan sokongan terhadap Genting Secret Garden yang dibangunkan oleh syarikat Malaysia, Genting Group, di Chongli County, Zhangjiakou, Hebei Province, sebagai sebuah projek peranginan bertaraf dunia di China.

Beliau berkata dalam pertemuan itu, Li memberi repons positif sebagai rakan yang boleh dipercayai.

Ditanya tentang jumlah pelaburan dan perjanjian perniagaan besar yang diperuntukkan kepada China berbanding negara lain, Najib berkata keputusan tersebut dibuat berdasarkan realiti ekonomi, malah sesetengah daripada peluang perniagaan yang diberi kepada China turut ditawarkan kepada negara lain.

Bagaimanapun, katanya, negara yang turut ditawarkan itu tidak mempunyai kemampuan kewangan dan kepakaran untuk menerima projek berkenaan.

“Kita turut mengambil kira kebaikan yang kita peroleh daripada perjanjian perniagaan tersebut,” katanya.

Najib (belakang, kiri) dan Li (belakang, kanan) menghadiri majlis menandatangani perjanjian di Beijing, China pada Selasa. Najib berada di China untuk lawatan rasmi.
Najib (belakang, kiri) dan Li (belakang, kanan) menghadiri majlis menandatangani perjanjian di Beijing, China pada Selasa. Najib berada di China untuk lawatan rasmi.

Berkaitan

Baca Juga

[VIDEO] MKT UMNO tentukan tarikh pemilihan parti pada Jumaat

Mesyuarat MKT adalah untuk memutuskan tarikh sebelum 19 Mei itu, bila tarikh mesyuarat cawangan, bahagian dan pemilihan yang dibuat (serentak) dalam tarikh itu BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162080 https://youtu.be/xmwvGGOOgWY

[VIDEO] Feri Mersing – Tioman di badai ombak besar

Viral video feri dari Mersing ke Tioman terumbang ambing dilanda ombak. Alhamdulillah feri tu dah selamat berlabuh di jeti Tioman. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162068 https://youtu.be/agaMpX65_60 https://youtu.be/mlhOM1_qPhQ

[VIDEO] Batu Pahat daerah terbaharu terjejas banjir, mangsa melonjak kepada 3,612 orang

Jumlah mangsa banjir di Johor terus melonjak kepada 3,612 orang setakat 8 pagi ini berbanding 2,912 orang yang dicatatkan pada 12 tengah malam BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162059 https://youtu.be/uQ0D13ZlstU

Rumah Rakit Uda Sungai Lebam hanyut

Difahamkan tiada pengunjung yang menyewa rumah rakit berkenaan ketika kejadian. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162049 https://youtu.be/9BNvuoiOv18

[VIDEO] Isu Islamofobia di Sweden antara akan dibincangkan dengan Brunei – Zambry

Menteri Luar Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir membincangkan perkara berkenaan bersama rakan sejawatnya di Brunei, Erywan Mohd Yusof. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162036 https://youtu.be/ZoAoMi6CwpI

[VIDEO] Anak ikan paus terdampar di Kuala Baram

Operasi menyelamat telah dijalankan oleh pasukan bomba dengan bantuan orang awam dan menolak anak ikan paus tersebut ke kawasan yang lebih dalam. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162026

[VIDEO] Kelibat harimau dilihat di Taman Bernam Baru, Tanjung Malim

PERHILITAN Perak mengesahkan, pihaknya menerima aduan berhubung kelibat harimau yang dilihat menerusi rakaman kamera litar tertutup (CCTV) di Taman Bernam Baru, Tanjung Malim. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162019 .................

[VIDEO] ‘Sedekah’, ‘komisyen’ melunakkan rasuah, kata Anwar

“Dulu ‘komisyen’ okay, rasuah tak okay. Sekarang ada pula ‘sedekah’. “Sedekah untuk amal jariah okay, tapi ‘sedekah’ untuk dapat undi pilihan raya – rasuah.” BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162009

[VIDEO] ‘Kalau dia sedekah, kalau kita rasuah’, Zahid sindir Hadi

Semalam, Hadi mempertahankan pemberian wang menerusi bantuan diberikan kerajaan Terengganu beberapa hari sebelum PRU15. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/161999

[VIDEO] Aliran Kenderaan Meningkat, Trafik Perlahan Di Lebuh Raya Utama

Aliran trafik di Lebuhraya Utara Selatan dilaporkan perlahan melibatkan kedua-dua arah selatan dan utara. https://pakdin.my/161988

[VIDEO] Penjawat awam didakwa 16 pertuduhan babit suapan RM45,000

Jika sabit kesalahan boleh kenakan dihukum penjara selama tempoh sehingga 10 tahun atau denda maksimum RM100,000 atau kedua-duanya sekali. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/161972

[VIDEO] Tujuh kedai makan di astaka berusia 38 tahun terbakar

Saya menyedari api menyambar kedai makan di sebelah dan dalam keadaan panik, saya hanya sempat mengangkat dua tong gas BACA seterusnya di: https://pakdin.my/161960