NAJIB TIDAK SEPATUTNYA MENYOKONG MAHATHIR SEMASA KRISIS UMNO 1987 – KU LI - pakdin.my

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak membuat kesilapan apabila beliau menyokong bekas Perdana Menteri Mahathir Mohamad pada 1987, kata bekas Menteri Kewangan Tengku Razaleigh Hamzah.

Beliau mengulas krisis Umno pada tahun itu di mana Umno serpihan, Gerakan 46 yang diketuai oleh Tengku Razaleigh, telah ditubuhkan dalam usaha untuk menggulingkan Mahathir yang menjadi perdana menteri pada masa itu.

Dalam ucapannya pada Perhimpunan Agung Umno hari ini, Najib menyentuh mengenai kejadian tahun 1987 itu, mengatakan bahawa, dalam semangat taat kepada pemimpin parti, dia telah menyinggung perasaan Tengku Razaleigh dengan memilih untuk menyokong Mahathir.

Tengku Razaleigh hari ini menjelaskan bahawa beliau tidak tersinggung.

“Saya tidak tersinggung. Ini adalah demokrasi. Saya hanya merasa bahawa dia telah membuat pilihan yang salah (pada masa itu), ” menurut laporan NST Online.

Mengulas mengenai ucapan Najib, Tengku Razaleigh menyifatkan ia sebagai “ucapan yang baik”, sambil menambah bahawa Najib telah menunjukkan bahawa dia boleh menerima kritikan dengan bijak.

“Dia masih berjiwa besar di sebalik semua kritikan.

“Beliau adalah sangat tenang dan menerimanya .. Tetapi sudah tentu dia juga seorang manusia dan dia mempunyai tanggungjawab.

“Saya rasa seorang yang berada dalam kedudukan itu sudah tentu menerima banyak kritikan dan kutukan. Tetapi ia adalah sebahagian daripada demokratik.”

Sementara itu, ketika ditanya mengenai Rang Undang-Undang Pas ‘Ahli persendirian yang turut disebut oleh Najib dalam ucapannya, Tengku Razaleigh berkata isu itu tidak harus dilihat sebagai satu yang kontroversi kerana Malaysia adalah sebuah negara yang mengamalkan peraturan Syariah.

Ahli Parlimen Gua Musang berkata, sebab di sebalik kekeliruan pada rang undang-undang itu kerana Pas sebelum ini telah bercakap tentang hudud, sekali gus memberi gambaran kepada orang ramai bahawa hudud akan dilaksanakan.

20161201-ku-li-mahathir-najib

UTAMAPOLITIKNAJIB TIDAK SEPATUTNYA MENYOKONG MAHATHIR SEMASA KRISIS UMNO 1987 - KU...

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium